Gyventojai jau gali pradėti susigrąžinti mokesčių permokas

Klaipėdiečiams, norintiems susigrąžinti gyventojų pajamų mokesčio permokas ar sumokėti skolas valstybei, jau suformuotos preliminarios gyventojų pajamų mokesčio deklaracijos.

Suformuos vėliau

„Labai norime ir prašome, kad visi gyventojai metines pajamų deklaracijas pateiktų elektroniniu būdu, o tai patogiausia padaryti per internetinė bankininkystę prisijungus prie Elektroninės deklaravimo sistemos. Džiaugiamės, jog pernai apie 92 proc. visų Klaipėdos apskrityje pateiktų deklaracijų buvo elektroniniu būdu. Tai gerokai palengvina ir mūsų darbą, ir taupo žmonių laiką“, - pabrėžė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

Ji pabrėžė, jog preliminarios gyventojų pajamų mokesčio deklaracijos kol kas gali būti nesuformuotos tik tiems žmonėms, kurie dirba išsiėmę verslo liudijimą, turi individualios veiklos pažymą ar augina mokyklinio amžiaus vaikus.

Tačiau ir jiems iki savaitgalio preliminarios deklaracijos bus suformuotos.

Šiemet preliminarios deklaracijos bei pažymos forma nesikeičia, tačiau jose bus pateikta kur kas daugiau informacijos, o tai palengvins ir pajamų deklaravimą.

Nebereikės atnešti pažymų

Dar viena naujovė – preliminariose deklaracijose pateikta informacija apie metinį papildomą neapmokestinamųjų pajamų dydį tėvams, kurių vaikai pernai buvo vyresni nei 18 metų, bet mokėsi dieninėje bendrojo lavinimo įstaigoje, taip pat išsiskyrusiems, nesusituokusiems ar vienišiems asmenimis, auginantiems vaikus.

„Anksčiau tokia informaciją deklaracijose nebuvo pateikiama, tad tėvai Mokesčių inspekcijai privalėdavo pristatyti pažymas iš mokyklų, kad jų pilnamečiai vaikai mokestiniu laikotarpiu buvo abiturientai. Dabar to daryti nebereikės“, - pokyčius paaiškino E.Cibienė.

Pajamas deklaruoti privalo Gyventojų turto deklaravimo įstatyme išvardintos asmenų grupės. Deklaracijas turi ir pateikti ir tie, kurie nori susigrąžinti dalį pernai patirtų išlaidų. Pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata gali tie gyventojai, kurie pernai mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, taip pat už pirmas studijas ar pirmą profesinį mokymą, už vieną iki 2008 metų pabaigos paimtą būsto kreditą.

Skolininkai nepasislėps

Susigrąžinti permokas gali ir tie, kurie pernai mokėjo 15 proc. gyventojų pajamų mokestį, ir tie, kurie pasinaudojo per mažu ar visai nesinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu.

„Vieniems permokas grąžinsime, o kiti turės susimokėti pernai nesumokėtą gyventojų pajamų mokesčio dalį. Tie gyventojai, kurie pasinaudojo per dideliu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu, turėtų pateikti deklaraciją bei mokestį sumokėti“, - pabrėžė E.Cibienė.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Audrius Morkūnas patikino, kad tie gyventojai, kurie yra skolingi valstybei, tačiau deklaracijų nepateiks, vis tiek bus išaiškinti ir gaus įspėjimus, kad nesumokėtą mokesčio dalį turės grąžinti.

Dirbs ilgiau

Gyventojai pajamų deklaracijas galės teikti iki gegužės 2 dienos imtinai. Iki šios datos bus galima pateikti ir prašymus per vesti kaip paramą dalį sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

E.Cibienės teigimu, visą laikotarpį iki gegužės 2 dienos Valstybinės mokesčių inspekcijos skyriaus dirbs be pietų pertraukos ir ilgiau – ne iki 17, o 18 valandos.

Prireikus bus svarstoma galimybė klientus aptarnauti ir šeštadieniais.

Mokesčių permokos bus grąžintos iki liepos pabaigos, tačiau planuojama, kad pirmosios sumos gyventojus pasieks jau balandį.

Tiems, kurie privalo deklaruoti pajamas, tačiau tokią prievolę ignoruoja gresia bauda nuo 200 iki 500 litų. Jei nusižengusysis sutinka taikytis su valstybe ir nuobaudą sumokėti per 10 dienų, jam teks pakloti pusę minimalios baudos – 100 litų.

Skaičiai ir faktai

Klaipėdiečiai pateikė deklaracijų už mokestinius metus

2011 m. – 62 400, iš jų 58 357 elektroniniu būdu

2010 m. – 66 423, iš jų 60 429 elektroniniu būdu

2009 m. – 77 429, iš jų 69 821 elektroniniu būdu

Klaipėdiečiams grąžinta gyventojų pajamų mokesčio permokų

2011 m. – 15 mln. 510 tūkst. Lt

2010 m. – 15 mln. 544 tūkst. Lt

2009 m. – 18 mln. 297 tūkst. Lt

Klaipėdiečių paramai skirta gyventojų pajamų mokesčių dalis

2011 m. – 2 mln. 542 tūkst. Lt (2490 gavėjai)

2010 m. – 2 mln. 355 tūkst. Lt (2236 gavėjai)

2009 m. – 2 mln. 628 tūkst. Lt (2366 gavėjai)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių