Gyventojai bijo priešintis chuliganizmui laiptinėse

Klaipėdos pietinio rajono daugiabučių gyventojai dažnai skundžiasi, jog jiems vis nepavyksta išspręsti namų laiptinių niokojimo problemos.

Tačiau policija pastebi, kad užuot ėmęsi rimtesnių prevencinių ar juridinių veiksmų, klaipėdiečiai tik uždažo neaiškių asmenų išterliotas sienas ar pašto dėžutes, suremontuoja išdegintas liftų sienas ir kantriai tikisi, jog išpuoliai nepasikartos.

Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos biuro Prevencijos skyriaus viršininko Kazimiero Sinkevičiaus teigimu, tokias problemas gyventojai turėtų spręsti bendrai, o ne po vieną.

„Kartais ne visi žmonės nori imtis iniciatyvos patys. Laiptinė yra namo dalis, kuri priklauso to daugiabučio namų ūkiams,  todėl visi gyventojai turėtų prisiimti atsakomybę po lygiai bei spręsti šią problemą kartu", - akcentavo jis.

K. Sinkevičius patarė visų pirma name pasirūpinti geru durų užraktu, kad pašaliniai asmenys negalėtų laisvai patekti į namo laiptinę.

"Jei ši priemonė nepadeda, gali būti, jog žalą laiptinei daro pačiame daugiabutyje gyvenantys asmenys arba jų pažįstami. Tuomet reikia vadovautis saugios kaimynystės principu ir stebėti aplinką bei bendrai pamėginti sužinoti, kuo daugiau apie name gyvenančius įtartinus asmenis. Tuomet kreiptis į apylinkės inspektorių ir bendrom pajėgom išaiškinti nusikaltimą“ – teigė pareigūnas.

Pasak K. Sinkevičiaus tokie nusikaltimai gali būti traktuojami įvairiai ir už juos gali grėsti netgi areštas.

„Jei būna sugadintas didelis plotas ir patiriami dideli nuostoliai, tuomet už tokius pažeidimus gali grėsti net baudžiamoji atsakomybė. Jei žala smulkesnė, tuomet suaugusiam pažeidėjui gresia administracinės nuobaudos, kurios svyruoja nuo 100 iki 300 litų, žinoma, ir nuostolių atlyginimas. Jei nusikaltimą įvykdo nepilnametis, jo tėvams gresia nuo 50 iki 100 litų bauda ir žalos atlyginimas. Taip pat, jei nusikaltimas yra traktuojamas kaip rimtas chuliganizmas, pažeidėjui gali grėsti net areštas iki 20 parų“, – kalbėjo skyriaus viršininkas.

Pareigūno teigimu, dėl panašių nusikaltimų gyventojai visų pirma turi kreiptis į namą administruojančią bendrovę ar bendrijos administraciją. Nes tik jie gali tiksliai paskaičiuoti patirtus nuostolius.

Pasak K. Sinkevičiaus, priežastis, dėl ko žmonės kartais tiesiog numoja ranka į tokius išpuolius yra abejingumas savo aplinkai ir išankstinis nusistatymas prieš policijos pareigūnus.

„Prie kiekvieno namo pastatyti po policininką yra neįmanoma. Tik bendromis jėgomis galima išspręsti tokius nusikaltimus. Svarbiausia žmonėms pasitikėti savo apylinkės policijos pareigūnais ir nebijoti jiems teikti informaciją. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo apylinkės poskyrio pareigūno profesionalumo. Labai svarbu, kiek jis pažįsta savo apylinkę ir jos gyventojus. Tačiau profesionalumo pareigūnas neįgis be gyventojų pasitikėjimo ir pagalbos“ – kalbėjo K. Sinkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
Jei policija ir valdzia neturi noro ir sugebejimu palaikyti tvarka, tai nieko gero ir nebus. Ir visokios gyventoju iniciatyvos - snipstas ir pasakos. Jeigu gyvenamuju namu kiemuose laidziama veikti alkoholiu parduotuvems ir barams iki velyvos nakties - tai kokios tvarkos cia galyma tiketis? Man labai idomu paziureti i akys tam valdyninkui, kuris tai leidzia. Be triuksmo ir nesvaros, dar ir neigiama "prevencija" vaiku atzvilgiu, kuria alia vaiksto ir mato visos sios lenksmybes o paskui klausosi visa nakti. Apie koki prevencija cia galyma kalbeti? Apie koki triuksmo ribojimo zonas? Idiotizmas ir tiek.

Aura

Aura portretas
Nors gyveno ir Šiauriniame rajone, tačiau problemos tos pačios. Tačiau daug kas priklauso ir nuo čia gyvenančių žmonių požiūrio. Jeigu jau mato, kad kažkas namo laiptinėje rūko, gerai (iš pašalinių), svarbiausiai vyrai eidami pro šalį net neprasižioja, nemoralizuoja. Dar mes, moterys, bandome gelbėti padėtį, varyti tokius lauk, nors spyna yra, tačiau sulaukiame grąžos didesnės, tai pašto dėžutes išmeta, tai duris sulaužo. Patys tėvai turėtų daugiau dėmesio skirti vaikams, kad tokie nesivalkiotų po laiptines išgėrinėdami...

aš portretas
aš iš dalies nesutinku su komentatoriais 1,2 .Mūsų įėjimo gyventojai kadaise visi kovojome su prigėrusiais benamiais,rūkoriais, kurie pridirbdavo laiptinę kviesdavome ir policijos dabuotojus,kurie mums niekad neatsisakė ir padėjo išvaryt "priklydėlius".Visi sutarėm,įdėjom įlaiptinę metalines rakinamas duris.Ir padėtis labai pasikeitė į gerąją pusę.Gyvenam šiltai ir laimingai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių