Gydymo įstaigose vėl kaupiasi medicininės atliekos

Beveik 500 Vilniaus gydymo įstaigų vėl yra susikaupę medicininių atliekų. Šią savaitę posėdžiavusi Vilniaus savivaldybės ekstremalių situacijų komisija nusprendė tokiose įstaigose skelbti ekstremalų įvykį.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė BNS sakė, kad ekstremalus įvykis paskelbtas Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filiale - Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninėje, Santariškių klinikų Centro filiale, Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje, Vilniaus universiteto Onkologijos institute, Lazdynų poliklinikoje, Centro poliklinikoje, Antakalnio poliklinikoje, Naujosios Vilnios poliklinikoje bei dar apie 480 smulkių medicinos paslaugas teikiančių įmonių, kurios turi atliekų surinkimo sutartis su savivaldybės įmone „Gydomoji gamyba“.

„Kadangi “Gydomoji gamyba„ neturi leidimo išvežti atliekų į Latviją, ji informavo visas įmones, kad ji negali vykdyti sutartinių įsipareigojimų“, - pasakojo A.Razmienė.

Dėl besikaupiančių medicininių atliekų šią savaitę posėdžiavusi Vilniaus savivaldybės ekstremalių situacijų komisija nusprendė prašyti vėl įjungti medicininių atliekų nukenksminimo įrenginį bendrovėje „Senovė“. Ši bendrovė minėtam įrenginiui neturi reikiamų leidimų ir jį šią vasarą buvo leista naudoti tik dėl ekstremalios padėties, kuri šalies mastu buvo paskelbta birželį ir tęsėsi iki rugpjūčio pabaigos.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Rolandas Masilevičius BNS trečiadienį sakė, kad kol kas nepriimtas sprendimas vėl leisti medicininių atliekų naikinimą „Senovėje“.

A.Razmienė pastebi, kad atliekas išvežti į Latviją leidimą turi vienintelė bendrovė - „AV investicija“, su kuria ne visos medicinos paslaugų įmonės yra pasirašiusios sutartis. Be to, jos žiniomis, išvežant į Latviją kilogramo medicininių atliekų utilizavimo kaina išauga maždaug šeštadaliu - nuo beveik pustrečio lito iki trijų litų.

Vilniaus miesto ekstremalių situacijų komisijos posėdyje pirmadienį dalyvavęs Ūkio viceministras Giedrius Kadziauskas informavo, jog Šiauliuose statoma pavojingų atliekų deginimo gamykla rengiasi rugsėjį atnaujinti bandymus. Jų metu čia bus naikinamos įvairios atliekos, tarp kurių - ir medicininės.

„Kai tik bus atnaujintas deginimas Šiauliuose, bus galima vežti ten, bet jokių garantijų neturime. Ir tas įrenginys vis tik būtų nepriimtas naudoti ir tai būtų tik bandomieji deginimai, kurie bet kada gali sustoti“, - svarstė A.Razmienė, pažymėjusi, kad medicininių atliekų negalima ilgai sandėliuoti.

Gamyklos Šiauliuose užsakovas yra Ūkio ministerijos valdoma bendrovė „Toksika“, jos rangovai - bendrovės „Hafner Srl“ bei „Senovė“. Kilus nesutarimų tarp gamyklos rangovų ir užsakovų ir joje nutraukus bandymus, šalyje buvo susikaupęs pavojingas medicininių atliekų kiekis, dėl kurio beveik tris mėnesius Lietuvoje buvo paskelbta ekstremali padėtis. Jos metu atliekos naikintos Vilniuje, bendrovėje „Senovė“.

Lietuvoje atšaukus ekstremalią padėtį skelbta, kad medicininės atliekos bus išvežamos deginti į Latviją.


Šiame straipsnyje: Medicinos atliekosmedicina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių