Gydomi salmonelioze susirgę prieniškiai

Kauno 2-osios klinikinės ligoninėje gydomi penki Prienų rajono gyventojai, kuriems įtariama ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos diagnozė - salmoneliozė.

Įtariama, kad dviem pobūviams, vykusiems liepos 5 dieną, maistą gamino ir tiekė ta pati Prienų rajono maisto tvarkymo įmonė. Tai galėjo turėti įtakos ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų atsiradimui, pranešė Kauno visuomenės sveikatos centras.  

Nemalonia liga užsikrėtė mirties metinių ir miškininkų susitikimo dalyviai. Neoficialiomis žiniomis, dar keliolika žmonių susirgo lengvesne forma ir nesikreipė į gydytojus.

Jei įtarimai pasitvirtintų atlikus židinio epidemiologinį tyrimą, tai būtų pirmasis atvejis šiais metais Kauno apskrityje, kai dėl maisto tvarkymo įmonės kaltės buvo užsikrėsta salmonelioze.

Tai - ūmi infekcinė žarnyno liga, kurią sukelia salmonelių genties bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga paprastai pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai dažniausiai pasirodo praėjus 12 - 72 valandoms po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 - 7 dienas, ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema, kai netenkama daug skysčių.

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Salmonelės jautrios aukštai temperatūrai, todėl termiškai apdorojant maistą, jos žūsta. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo 20 iki 40 laipsnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių