Iš griuvėsių kyla Šančių kareivinės

Dar neseniai už degto molio caro laikų Šančių kareivinių plytą vietos gyventojai prašydavo 1 lito. Pamažu šiuos pastatus Žemuosiuose Šančiuose ardę įvairaus plauko svieto perėjūnai neblogai pelnėsi. Tačiau pradėjus pastatus privatizuoti, situacija pasikeitė. Net ir skeptikams dabar tenka pripažinti, kad į privačias rankas patekusios kareivinės išgyvena atgimimą.

Valstybės turto fondas, miesto savivaldybė laiku susizgribo ir verslininkams pardavė Šančių kareivinių, esančių A.Juozapavičiaus prospekte, pastatus. Pirmieji jų aukcionuose buvo parduoti vos už pusę milijono litų.

Pirmieji naujakuriai į renovuotas kareivines įsikėlė jau prieš kelerius metus. Viena iš pirmųjų bendrovių, Šančiuose įsigijusių kareivinių pastatą, buvo vilniečių bendrovė „Baltijos ąžuolas".  Iš anksto patikėjusi investicijų sėkme, nekilnojamojo turto rinkos aukso metais ši bendrovė pelningai pardavė butus naujai renovuotame pastate. Šio projekto autorius -  architektas Algimantas Kančas.

Žemųjų Šančių patriotu save vadinantis verslininkas Marius Šiburkis tiki, kad po kelerių metų  šis Kauno rajonas taps patrauklus gyventojams. Verslininkams patrauklus jis pasirodė prieš kelerius metus. Bendrovės „Šeba" vykdantysis direktorius M.Šiburkis kartu su verslo partneriu praėjusių metų lapkričio mėnesį įsigijo Kauno savivaldybei priklausiusias kareivines. „Raudona saule" pavadintame gyvenamajame name ši bendrovė įrengė netradicinius butus. Pardavėjai už 1 kvadratinį metrą tokiame bute be apdailos prašo nuo 4500 litų. Vėlgi šio projekto autorius - A.Kančas. Projektą, kurio bendra investicijų suma siekia 15,7 mln. litų, planuojama baigti šių metų gruodį.

„Pastatas turi savo aurą. Kai pamatėme, ką iš kareivinių padarė mūsų kolegos, supratome, kad investuoti verta. Šančių rajonas nėra toks, kokį įsivaizduoja daugelis. Esame tikri rajono patriotai", - teigia M.Šiburkis.

Kol kas renovuotos tik 4 iš 8 Šančių kareivinių pastatų. Tačiau tikėtina, kad po kelerių metų šiame kvartale užvirs gyvenimas.

Šančių kareivinėms - daugiau kaip šimtas metų. 1881 metais pradėta statyti Kauno tvirtovė. Vienas po kito išaugo fortų pastatai. Jų įgulai apgyvendinti  Žemuosiuose Šančiuose ir Panemunėje pastatyti kareivinių miesteliai. Karininkams buvo skirti mūriniai dviejų aukštų pastatai su atskirais butais, puskarininkiams - mediniai vieno aukšto pastatai, kareiviams - mūriniai trijų aukštų pastatai su bendromis patalpomis.

Ingrida Žirlienė 

UAB "Šeba" pastato vizualizacija



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių