Gripo epidemija Vilniuje - be panikos

Sostinės medikai ramina – nors Vilniuje siaučia gripo epidemija, ligonių masinio antplūdžio poliklinikose ir ligoninėse nėra, vaistų atsargomis pasirūpinta.

Vaistų pakaks iki savaitgalio

Praėjusios savaitės viduryje Vilniaus ligoninių gydytojai baiminosi, kad savaitgaliui gali pritrūkti priešgripinių vaistų Tamiflu. Vilniaus universiteto vaikų ligoninė per parą paguldo apie 20-25 gripu sergančių vaikų, tad vaisto rezervą savaitgaliui ėmė kaupti nuo savaitės vidurio. Dar papildomą vaistų siuntą ligoninė gavo penktadienį.

Pirmadienį ligoninės direktoriaus pavaduotojas konservatyviajai medicinai ir ambulatorinei pagalbai Kazimieras Binkis patvirtino, kad savaitgalį sutiko gana ramiai. Per parą paguldomų ligonių skaičius išliko stabilus: paguldoma 20-25 vaikai. Ligonių su komplikacijomis vos vienas kitas, o ir šių būklė nėra kritiška. Iš viso Vilniaus universiteto vaikų ligoninėje guli 140 vaikų.

 „Ligonių didėjimo tendencijos nejaučiame. Ir vaistų pakankamai turime. Gavome ir kapsulių, ir sirupo. Pastarųjų kiekis mus labiausiai neramino. Tačiau šiandien vaistų nuo gripo tabletėmis turime 290-čiai ligonių, ir sirupo – 100-ui ligonių. Su tokiomis atsargomis iki savaitgalio, manau, išsiversime. Jei neužtektų, galima iš vakaro dar papildomai jų užsakyti – ryte jau gautume“, - tikino K.Binkis.

Poliklinikose antplūdžio nėra

Vilniaus Antakalnio poliklinikos atstovas ryšiams su visuomene Ričardas Slapšys taip pat patikino, kad savaitgalį sergančiųjų antplūdžio nebuvo. Jeigu įprastai per šeštadienį ir sekmadienį poliklinikoje apsilanko apie 30 vilniečių, šį savaitgalį jų būta apie 40. Daugiausia iš jų – vaikai, tačiau ne visiems jiems nustatytas gripas. Apie 90 proc. atvykusiųjų nustatytos kvėpavimo takų ligos.

„Tikrai nebuvo antplūdžio. 40 sergančiųjų  - pakankamai normalus skaičius.  Jiems pažiūrėti pakako vieno savaitgalį budėjusio šeimos gydytojo. Esant poreikiui kviečiame budinčiam gydytojui kolegą į pagalbą, bet šį savaitgalį to neprireikė“, - sakė R.Slapšys.

Šiek tiek mažėja sergančiųjų skaičius, kurie kviečiasi gydytoją į namus. Jeigu praėjusį pirmadienį, vadinamąjį piką, Antakalnio poliklinikos gydytojus į namus kvietėsi apie 100 gyventojų, šiandien iškvietimų skaičius mažesnis: 70 sergančiųjų pageidavo, kad gydytojas juos apžiūrėtų namuose. Iš jų  apie 30 – suaugę vilniečiai.
________________________________________________________________________

Paguldyti 5 sugaususieji

Panikos nejaučia ir gripu sergančius suaugusiuosius priimanti Vilniaus infekcinė universitetinė ligoninė. Į šios ligoninės gydytojus savaitgalį kreipėsi 11 vilniečių, iš jų paguldyti 5. Pasak ligoninės direktoriaus pavaduotojos Vidos Gulbinienės, šiandien vaistų nuo gripo Tamuflu ligoninė taip pat turi pakankamai, tačiau baiminamasi, kad iki savaitgalio jo gali nepakakti.

Mat praėjusį penktadienį Vilniaus infekcinei universitetinei ligoninei priešgripinio preparato Tamiflu buvo skirta 50 vienetų. Pirmadienį vaistų buvo likę kiek daugiau nei 10 ligonių. Tačiau V.Gulbinienė patikino, kad pirmadienį iš ryto į ligoninę kreipėsi Vilniaus apskrities viršininko administracijos specialistai, teiravosi, kiek priešgirpinio preparato pakuočių ligoninei dar reikėtų. Tiesa, kada ligoninė gaus vaistus – V.Gulbinienė negalėjo pasakyti. 

________________________________________________________________________

Lietuvoje paskelbta gripo epidemija

Šalyje antradienį buvo paskelbta gripo epidemija. Tai nusprendė Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija.

Po komisijos posėdžio jos pirmininkas, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis pabrėžė, kad šalyje skelbiama gripo epidemija, tačiau ne ekstremali situacija.


Šiame straipsnyje: gripaskiaulių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių