Gripo epidemija atsitraukia?

Vilnius pamažu grįžta į įprastas vėžes: mieste veikia visos mokyklos ir darželiai, ligoninėse ir poliklinikose sumažėjo pacientų. Tačiau medikai džiaugtis dar neskuba.

Šią savaitę sveikatos specialistų statistika džiuginanti – sergamumas gripu Lietuvoje mažėja, Vilniuje ši tendencija ypač ryški. Praėjusią  savaitę Vilniuje gripu sirgo 3670 ligonių, gripu ir kitomis viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis – 15541, bendras sergamumo rodiklis –116,5.

"Palyginus su prieš tai buvusia savaite, kai šis rodiklis buvo 192, jis yra ženkliai sumažėjęs. Tačiau  kol kas buvo tik pandeminio gripo banga, dabar laukiame sezoninio gripo pakilimo. Kiekvienais metais Lietuvoje jis būna sausio-vasario mėnesį.  Galvoti, kad dabar jau visiškas sumažėjimas, gal būtų per drąsu," –  sakė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro visuomenės sveikatos specialistė Greta Amasenkovaitė.

Apie epidemijos pabaigą kol kas nedrąsiai kalba ir ligoninių darbuotojai. "Mes per savaitgalį, gruodžio 5-7 dienomis, paguldėme 11 ligonių, vis dar viršijame savo normas. Turėtume turėti 55 ligonius, bet jų kol kas yra maždaug dešimčia daugiau. Taip, šį savaitgalį anšlago nebuvo, bet vis tiek dar ateina išsigandę žmonės. Padidėjimo nebėra, bet nesinori pasakyti ir kad mažėja, lieka tas pats lygis", – teigė Vilniaus infekcinės universitetinės ligoninės direktoriaus pavaduotoja Vida Gulbinienė.

Vilniaus universitetinėje vaikų ligoninėje situacija palyginus su praeita savaite ženkliai pagerėjo. "Jaučiasi, kad ligonių mažiau. Turime gal šiek tiek virš 50, bet praėjusią savaitę buvo daugiau nei 130, taigi daugiau nei perpus sumažėjo. Tačiau praėjusiais metais tokiu metu apskritai epidemijos nebuvo, sezoninio gripo epidemija atėjo tik sausį vasarį. Dabar pas mus guli pacientų ir su komplikacijomis, bet kol kas viskas lyg ir sėkmingai, tikimės, kad taip bus ir toliau", – kalbėjo Vilniaus universitetinės vaikų ligoninės direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Binkis.

Vilniaus mokyklos ir darželiai šiuo metu jau grįžo prie įprasto ritmo. Nors praeitą savaitę dar neveikė 9 ugdymo įstaigos, šią savaitę visi dirba kaip įprasta.


Šiame straipsnyje: kiaulių gripasgripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių