Gripas pamažu traukiasi, bet epidemijos pabaiga dar neskelbiama

Klaipėdos apskrityje mažėja sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, tačiau skelbti epidemijos pabaigą dar nerekomenduojama.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusią savaitę Klaipėdos apskrityje sergamumas, lyginant su prieš tai buvusia, sumažėjo 1,6 karto ir sudarė 102,8 atvejus 10 tūkst. gyventojų.

Iš viso gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sirgo 3 tūkst. 446 asmenys. Daugiau nei pusė – 2 tūkst. 93 sergančiųjų buvo vaikai.

Gripu praėjusią savaitę Klaipėdos apskrityje sirgo 914 žmonės. Tai sudaro 27 proc. nuo visų sergančiųjų skaičiaus. Vaikų iki 17 metų amžiaus sergančiųjų buvo 422.

Praėjusią savaitę dėl gripo sunkios ligos eigos į Klaipėdos apskrities ligonines paguldyti 65 asmenys. Iš jų 51 vaikas iki 17 metų amžiaus.

Didžiausias sergamumas praėjusią savaitę užregistruotas Klaipėdos mieste – 116,7 atvejai 10 tūkst. gyventojų ir Kretingos rajone 105,2 atvejai 10 tūkst. gyventojų.

Nors sergamumo rodiklis Klaipėdos apskrityje sumažėjo, Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai dar nerekomenduoja skelbti gripo epidemijos pabaigos.

Ji skelbiama, kai 10 tūkst. gyventojų tenka 100 susirgimo gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis atvejų.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai priminė, kad gripui būdinga staigi pradžia: aukšta – didesnė nei 38 laipsniai – temperatūra, sausas kosulys, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas.

Epidemijos metu gyventojams rekomenduojama saugotis peršalimo, vengti bendrauti su sergančiais, mažiau lankytis žmonių masinių susibūrimo vietose.

Būtina gerai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas, kruopščiai plauti rankas muilu ir vandeniu, kosint ar čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis.

Patariama neliesti akių, nosies ir burnos, ypač neplautomis rankomis, vengti paviršių, kurie gali būti užteršti gripo virusu.

Slaugant ligonį nosį ir burną rekomenduojama dengti vienkartine kauke ir ligoniui, ir sveikajam. Susirgus patariama, kuo skubiau kreiptis į gydytoją ir neiti darbą bei nevesti vaikų į ugdymo įstaigą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių