Gripas Kaune aprimo, tačiau džiaugtis dar per anksti

Sergamumas vadinamuoju kiaulių gripu Kaune nebedidėja, tačiau apie tai, kad liga pažabota, bus galima kalbėti tik po savaitgalio. Medikų patirtis rodo, kad ūmios ligos prispirti gyventojai pagalbos dažniausiai kreipiasi švenčių ir išeiginėmis dienomis.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, sergamumo rodiklis gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis savaitės pabaigoje sumažėjo. Iš 10 tūkst. gyventojų ketvirtadienį į pirminės sveikatos priežiūros centrus kreipėsi 31 gyventojas. Tuo tarpu pirmadienį tokių buvo 57.

Penktadienį Kaune pamokos nevyko 66-iose miesto pradinėse ir vidurinėse mokyklose. Anksčiau skelbtame mokyklų sąraše buvo įtrauktos 79 mokyklos, tačiau sąrašą papildė pradinės, specialiosios ir suaugusiųjų mokyklos. Iš viso tokių įstaigų Kaune - 87.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, mokykloms dėl gripo epidemijos patariama nerengti pamokų dvi savaites.

„Paskelbus gripo epidemiją, mokyklos turi teisę nutraukti pamokas, kai mokinių sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis siekia 20 proc. Mokyklos veiklos ribojimo laikotarpis turėtų būti ne trumpesnis kaip dvi savaitės. Atnaujinti mokymo veiklą rekomenduojama, kai teritorijoje pradeda mažėti vaikų sergamumas“, - aiškino Kauno apskrities vyriausioji epidemiologė Orina Ivanauskienė.

Dauguma miesto mokyklų darbą nutraukė šį pirmadienį, į pamokas vaikus planuojama vėl pakviesti tik gruodžio 7 dieną.

Kauno Maironio gimnazijoje gripu serga daugiau kaip 20 procentų moksleivių - iš viso gimnazijoje mokosi 516 vaikų. „Pamokas nutraukėme lapkričio 24 dieną, kitą savaitę taip pat nedirbsim“, - tvirtino gimnazijos direktorė Daiva Garnienė.

Ji pridūrė, kad mokytojai gripo epidemijai atsparesni nei vaikai: „Vienas kitas kolega pakosti, tačiau gripo atvejų nėra. Mokytojai, net ir nutraukus ugdymo procesą, su nesergančiais vaikais ir toliau dirba. Vaikai mokosi nuotoliniu būdu, kai kurie ateina į konsultacijas, daug bendraujame elektroniniu paštu“, - pasakojo gimnazijos vadovė.

Per ketvirtadienio parą į 4 Kauno ligonines paguldyta 50 sergančių gripu kauniečių, maždaug pusė sergančiųjų - vaikai. 99 procentams pacientų diagnozuotas kiaulių gripas.

„Vėl artėja savaitgalis, todėl nežinia dar kaip bus su sergamumu. Džiaugtis dar per anksti. Padėtis valdoma, tačiau labai bijom, kad nepradėtų sirgti daugiau suaugusiųjų. Jeigu taip atsitiktų, būtų sprendžiama ir dėl ekstremalių situacijų. Dabar ekstremaliai dirba medikai, kurie apkrauti didžiuliu darbu. Mokyklos taip pat turi spręsti, ką daryti, kaip organizuoti ugdymo procesą“, - pasakojo O.Ivanauskienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje per birželio - lapkričio mėnesius patvirtinti 235 susirgimai naujuoju A (H1N1) gripu. Nuo kiaulių gripo Lietuvoje jau mirė du žmonės - keturiolikmetis kaunietis ir 40-metis Visagino gyventojas.

Gripo epidemija visoje Lietuvoje paskelbta lapkričio 24 dieną.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad poliklinikos, ambulatorijos ir kitos pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos dirbs ir savaitgaliais bei per šventes.

Kol kas SAM numatė papildomam medikų darbo krūviui apmokėti skirti 300 tūkst. litų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių