Girtas airis į Lietuvą atskrido su tėvo pasu

Neblaivus airis į Lietuvą atskrido su 30-čia metų už jį vyresnio tėvo pasu. Vilniaus oro uosto pasieniečiai savo tikro asmens dokumento neturėjusio užsieniečio kol kas į Lietuvą neįleido. Gali būti, kad dešimttūkstantinė bauda bus skirta aviakompanijai, atskraidinusiai asmens dokumentų neturintį airį į Lietuvą.

Ketvirtadienį apie 20 val. į Vilniaus oro uostą iš Dublino atskrido lėktuvas. Kadangi Airija Šengeno teisyną taiko tik iš dalies, yra tikrinami visų iš jos atvykusių keleivių dokumentai. Privaloma turėti arba pasą, arba asmens tapatybės kortelę.
Tikrindami keleivių dokumentus, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai nustatė, kad vienas keleivis pateikė svetimą pasą. Su 69-erių Airijos piliečio pasu atskrido, kaip vėliau paaiškėjo, 39-erių airis. Jo tapatybę pasieniečiai nustatė iš keleivio turimo sveikatos draudimo dokumento.

Vyras pasieniečiams aiškino skristi susiruošęs būdamas neblaivus, todėl netyčia sumaišęs savo dokumentus su tėvo. Be abejo, su svetimu dokumentu sūnus niekaip neturėjo patekti į lėktuvą.

Pagal galiojančius teisės aktus toks asmuo į šalį negali būti įleidžiamas. Airiui teko nakvoti pasieniečių Vilniaus oro uosto užkardos patalpose.

Pareigūnai sprendžia, koks likimas dokumentų neturinčio airio laukia toliau.

Kitas jį atskraidinusios aviakompanijos reisas atgal į Dubliną numatomas tik šeštadienį vakare. Gali būti, kad airiui iki to laiko teks „svečiuotis“ pas Vilniaus oro uosto pasieniečius, kurie jį po dviejų dienų „viešnagės“ Lietuvoje išsiųs atgal. Tuomet bus baudžiama ir aviakompanija, atskraidinusi į Vilnių keleivį be asmens dokumento.

Europos Tarybos direktyvoje numatyta, kad vežėjai, gabenantys keleivius be dokumentų, turi būti baudžiami.Todėl Lietuvos pasieniečiai aviakompanijai skirtų baudą nuo 11 iki 18 tūkst. Lt. Beje, vien Vilniaus oro uoste dirbantys pareigūnai šiemet įvairioms aviakompanijoms jau yra skyrę 18 tokių baudų, dauguma jų siekė 11 tūkst. Lt.

Tačiau gali būti, kad airis nepatogumų turės mažiau. Jam pasieniečiai siūlys kreiptis į savo šalies diplomatinę atstovybę, kad ši savo piliečiui išduotų laikiną dokumentą, su kuriuo jis galėtų būti įleistas į Lietuvą.

Trečias ir kol kas labiausiai neįtikėtinas airio problemos sprendimas toks – kažkokiu būdu į oro uostą būtų atgabenamas jo tikras pasas ar asmens tapatybės kortelė. Tuomet jis irgi būtų įleistas į Lietuvą.


NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių