Ginklai namuose: ar Lietuvai negresia JAV likimas?

Lietuvoje norint gauti leidimą ginklui reikia atlikti ne vieną procedūrą. Tačiau ar tiesa, jog emigrantai ginklus kai kuriuose šalyse gali įsigyti daug lengviau?

Atsižvelgiant į skaudžią JAV patirtį bei į kruvinus įvykius Norvegijoje, per pastaruosius metus daugelio Europos šalių valdžios organai susirūpino ginklų kontrolės įstatymais.

Mūsų šalyje norint gauti leidimą legaliai namuose laikyti šaunamąjį ginklą reikia ne tik išlaikyti specialius egzaminus, bet ir turėti nepriekaištingą reputaciją. Tačiau ar to pakanka, kad mūsų valstybė nesusidurtų su panašiomis problemomis, kurias šiuo metu skubiai sprendžia JAV?

Egzaminas – ne kiekvienam

Klaipėdos policijos komisariato Licencijavimo poskyrio viršininkas Žygintas Narmontas teigė, jog šiandien Lietuvoje asmuo, norintis gauti leidimą šaunamajam ginklui, visų pirma turi praeiti medicininę komisiją, kurios metu yra tikrinama ir psichinė sveikata. Žmogus taip pat turi būti neteistas bei bent trejus metus neturėti nuobaudų už vairavimą išgėrus.

Net ir pateikus visas reikalingas pažymas asmeniui reikia laikyti privalomą egzaminą, kuris sudarytas iš Lietuvos ginklų bei šaudmenų kontrolės įstatymo punktų, pirmosios pagalbos suteikimo teorijos bei Baudžiamojo bei Administracinės teisės kodeksų pažedimų atsakomybės teorinių klausimų.

Asmuo taip pat turi pateikti ir pažymą, kad turės galimybes saugiai namuose laikyti šaunamąjį ginklą. O leidimas ginklui, kuris skirtas savigynai yra išduodamas tik asmenims nuo 23 metų.

Emigrantams – sąlygos lengvesnės?

Paprašytas palyginti leidimų ginklui išdavimo tvarką JAV ir Lietuvoje, Ž. Narmontas teigė, jog Amerikoje yra valstijų, kuriose leidimus išduoda pačios ginklų parduotuvės.

„Teko klabėtis su keletu lietuvių, kurie gyvena JAV. Jie pasakojo, jog ten ginklų parduotuvėje pateikus tik vairuotojo pažymėjimą, jiems leidimas buvo sutvarkyta per dešimt dienų“, - kalbėjo pareigūnas.

Tačiau, pasak Ž. Narmonto, lietuviams gyvenantiems JAV yra taikomi kiti apribojimai, kurie sunkina galimybes  įsigyti šaunamąjį ginklą. Pareigūno teigimu, dar atlaidžiau į ginklų prekybą yra žiūrima ir kai kuriose Europos Sąjungos šalyse.

„Pavyzdžiui, Airijoje laikyti medžioklinį ginklą leidimo nereikia. Todėl dauguma airių namuose laiko lygiavamzdžius medžioklinius šautuvus“, - teigė Ž. Narmontas.

Pareigūnas negalėjo atsakyti, ar tokia tvarka taikoma tik Airijos piliečiams. Tačiau neatmetė galimybės, jog ten gyvenantiems lietuviams ginklai gali būti prieinami daug lengviau.

Ginkluotų – nedaug

Ž. Narmontas teigė, jog lietuviai nėra ta tauta, kuri yra linkusi namuose laikyti šaunamuosius ginklus.

Pasak pareigūno, Klaipėdoje šiuo metu šautuvus ar pistoletus namuose laiko vos 1 procentas gyventojų. Panaši proporcija yra ir visoje Lietuvoje. Nors šis rodiklis šalyje kasmet nežymiai auga, Ž. Narmonto teigimu, šią statistiką iškreipia vis mažėjantis šalies gyventojų skaičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jus

Jus  portretas
matote viena puse.O kiek ginklu turi nusikalstamu grupuociu nariai?Kas suskaiciuos?

Smalsu

Smalsu portretas
O medžiotojai ar privalo pasitikrinti sveikatą, reputaciją ir paskui dar egzaminus laikyti? Panašu, kad ne, nes psichiškai sveikam žmogui žudymas dėl pramogos nelabai suprantamas. Kažkodėl norėdamas turėti ginklą savigynai privalai įrodyti, kad nesi kupranugaris, bet ginklą pramogai gali įsigyti sumokėjęs už medžiotojo pažymėjimą...

to Jus

to Jus portretas
O kiek jus zinote nusikalstamu grupuociu Lietuvoje :) Amerikos problema ne tai kad jie turi ginklus savigynai, o tai kad jie gali isigyti karines paskirties automatinius ginklus dideles galios.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių