Gerbėjams knygą pristatęs J. Plaza: ar tikrai gyvenate savo gyvenimą?

Antradienio vakarą „Žalgirio“ arenos amfiteatre gerbėjams savo knygą „Andželinos paklodės“ pristatė „Žalgirio“ strategas -Joanas Plaza.

Prie žvakių šviesos

Susitikimui parinktas simbolinis laikas – 19 val. 45 min. Būtent tokiu laiku šį sezoną ant arenos parketo į Eurolygos varžybas žengdavo „Žalgirio“ vyrai.

Norą pabendrauti su gerbėjais pareiškė pats J. Plaza. „Žalgirio“ komandos vyriausiasis treneris neliko neišgirstas – dar gerokai prieš renginio pradžią žmonės ėmė rinktis į areną. Čia buvo įleidžiami tik iš anksto užsiregistravę gerbėjai.

J.Plazos teigimu, jis elektroniniu paštu iš skaitytojų nuolat gauna atsiliepimų, klausimų, minčių apie jo knygą. Tai ir paskatino trenerį su skaitytojais susitikti akis į akį bei atsakyti jiems į rūpimus klausimus.

Susitikimo dalyviams treneris turėjo vieną pageidavimą – visų paprašė ateiti apsirengus drabužiais, kuriuose būtų bent viena balta detalė. Susirinkusieji vakaro šeimininkui pakluso – žvakių prieblandoje, skambant katalonietiškai muzikai, arenos amfiteatras nusidažė balta spalva.

Atvyko ir mama

Į pristatymą atvyko ir J.Plazos žmona Margarita bei retai kur iš gimtosios šalies bevažiuojanti jo mama. Abi moterys taip pat vilkėjo baltas palaidines.

„Andželinos paklodės“ – knyga, parašyta iš moters perspektyvos, tad nors ir nežymiai, susitikime dominavo moterys.

Plojimais autorių pasitikę gerbėjai kiek nustebo – į amfiteatrą katalonas įžengė su savo šuniu ir įsitaisė tarp žiūrovų. Susirinkusiesiems dainininkė Renata Novo atliko paties J.Plazos atrinktą dainą, po kurios du aktoriai skaitė knygos ištraukas. Ekrane keitėsi labiausiai autorių įkvėpusių vietų vaizdai – Menorka, Naujasis Orleanas, Paryžius.

„Manau, kad daugelis jūsų gyvena ir daro ne tai, ką norėtų. Galbūt gyvename ne su tais žmonėmis, apie kokius įsivaizdavome ir svajojome jaunystėje. Šia knyga bandau išprovokuoti kiekvieną, kad jis pagalvotų, ar tikrai gyvena savo gyvenimą, ar tik tokį, kokio reikalauja visuomenės normos. Kartais mums pritrūksta drąsos mesti darbą, išsiskirti su žmogumi – patys ribojame save, o gyvename tik kartą“, – sakė J.Plaza.

J.Plaza pripažino, kad miega tikrai nedaug, o į klausimus, kur semiasi energijos, atsakė, kad į priekį jį gena jo svajonės.

Autorius pripažino, kad įkvėpimo rašyti sėmėsi iš žmonių, jų ištartų frazių, tačiau didžiausią įtaką jam padarė kelionės.

„Reikia pasiimti krepšį ir keliauti – tik taip tobulėji kaip žmogus. Pasižiūrėkite, Menorka – čia kiekvienas galėtų tapti rašytoju“, – ranka rodydamas į Katalonijos salos vaizdus sakė jaunystėje daug keliavęs „Žalgirio“ treneris.

Truko ilgiau nei planuota

Susitikimas su autoriumi truko dukart ilgiau nei planuota – šiltai bendraujantis katalonas mielai atsakinėjo į susirinkusiųjų klausimus, retsykiais paglostydamas prie kojų gulinčio savo augintinio galvą.

Pajuokauti nevengiantis J.Plaza minėjo, kad dirba ne dėl pinigų – pasak jo, viską atperka dešimtys tūkstančių jam atsistojusių ir plojančių sirgalių ar katalonų kalba užrašyti ir fanų iškelti linkėjimai „Žalgirio“ arenos palubėje rungtynių metu.

„Manęs visi klausia – kodėl „Andželinos paklodės“ parašytos iš moteriškos pusės. Augau gausioje 18 narių šeimoje apsuptas moterų – mamos, seserų. Dirbau moterų kalėjime. Man buvo įdomu slėptis už moters personažo“, – aiškino knygos autorius.

Jis pripažino, kad didelę reikšmę jo kūriniams turi valgymas ir vyno gėrimas su šeima. Tai – tarsi ritualas, per kurį savotiškai bendrauji su žmogumi. Dabar, pasak jo, moderniųjų technologijų amžiuje šilto bendravimo labai trūksta.

Daugybės klausimų sulaukęs J. Plaza renginio pabaigoje ne tik pats sulaukė gėlių – jis dovanojo jas ir jam talkinusiems žmonėms. Vėliau prie krepšinio stratego nusidriekė norinčiųjų gauti autografą ir nusifotografuoti eilė.

Jau rašo trečią knygą

„Andželinos paklodės“ 2009-aisias metais pasirodė rašytojo gimtojoje Katalonijoje, vėliau knyga buvo išversta į ispanų kalbą ir tapo tikru bestseleriu – išpirktas visas tiražas. Ją įvertino ir kritikai, ir skaitytojai – autorius giriamas už sugebėjimą tiksliai aprašyti moters vidinį pasaulį.

Rašytojas knygoje atskleidžia nelaimingo žmogaus pasaulį. Tas žmogus – 40-metė šiuolaikiška moteris, vardu Džulija. Knyga, išversta į lietuvių kalbą, taip pat sulaukė milžiniško pripažinimo – pirmasis jos tiražas buvo akimirksniu išgraibstytas.

„Žalgirio“ treneris yra parašęs dvi knygas. Į antrąją, pavadintą „Atsibusti laiku“, jis sudėjo daug asmeninių išgyvenimų. Ši knyga Ispanijoje pasirodys šių metų pavasarį.

Šiuo metu treneris stengiasi skirti nors truputį laiko ir trečiosios knygos rašymui – joje vietos turėtų atsirasti Lietuvai ir krepšiniui. J.Plaza žadėjo, kad naujas kūrinys turėtų būti baigtas jau šią vasarą.

„Ar bus trečiojoje knygoje užsiminta apie Lietuvą? Čia patyriau tiek, kad užtektų visko keletui knygų“, – sakė „Žalgirio“ treneris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ruta

ruta portretas
Sekanti knyga bus : "Lošimo žetonai arba nuleido padangą"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių