Gėlių darželiai po langais ir suburia, ir skaldo

Gėlynus prie daugiabučių namų susitvarkyti panorę vilniečiai jau įprato pasinaudoti ir seniūnijų siūloma pagalba. Tačiau daugiabučių kaimynai sugeba susipykti sodindami net ir nemokamas gėles.

Prašo pagalbos

Jei daugiabučio namo gyventojai nusprendžia susitvarkyti aplinką po langais, pasisodinti gėlių, nugenėti krūmus, pagalbos jie gali kreiptis į mikrorajono seniūniją. Ūkyje reikalingų įrankių turinčios ir sodinukų gauti galinčios seniūnijos gana noriai prisideda prie gyventojų aplinkos gražinimo iniciatyvų.

Antakalnio mikrorajono seniūnas Algimantas Vaitkus dienraščiui "Vilniaus diena" papasakojo, kad miestelėnai savo kiemą gražina vis dažniau, tad ir pagalbos jiems neretai prireikia.

"Atsirado tokių kiemų, kurių gyventojai labai dažnai prašo seniūnijos pagalbos. Mes turim sukaupę šiokią tokią sodininkystės įrankių atsargą – grėblių, kastuvų, tad mielai duodame pasinaudoti. Seniūnijai įstatymai tiesiogiai neliepia tokiais atvejais prisidėti, tačiau kai kuriuos teisės aktus galima suprasti ir plačiau", – tvirtino A.Vaitkus.

Augantį norą apsikuopti po langais pastebi ir Žirmūnų seniūnė Ona Suncovienė. Esą vis daugiau kiemų vasarą pasipuošia gėlynais, o gyventojai nebebijo patys šeimininkauti darželiuose.

"Paremiame įrankiais sugalvojusius savarankiškai susitvarkyti kiemus. Visai neseniai jaunos mamos nusprendė prie namo pasisodinti gėlyną, tai mes net nuvykome ten su darbininkais ir patys viską padarėme, kad joms nereikėtų. Bendradarbiaujame su gyventojais kaip tik išeina", – dėstė seniūnė.

O.Suncovientė tikina pastebėjusi, kad vienas tvarkingas kiemas paskatina tvarkytis ir aplinkinius, tad apleistų gėlynų mikrorajone vis mažiau.

"Žinoma, būna ir aplaidumo atvejų, kai prie namų viskas apleista. Tada jau mes patys inicijuojame tvarkymą arba skatiname žmones. Bet greičiausiai visada bus tokių kiemų", – mano miesto tarnautoja.

Žolynai sukiršina

Tačiau ne vien geri dalykai sostinės seniūnams asocijuojasi su savo teritorijas tvarkančiais miestiečiais. Pasirodo, tik retai bendruomenei pavyksta bendrai ir be pykčių susitvarkyti daugiabučių namų aplinką.

"Visi pykčiai kyla dėl pačių mažiausių smulkmenų. Vienas nori gėlyčių, kitas nori vejos, todėl dėl tokių išsiskiriančių norų neretai kylą tikri karai, kuriuos jau mums įsikišus tenka spręsti. Mes įvertiname padarytus detaliuosius planus ir pasakome, koks variantas prie kokio namo yra geresnis", – pasakojo A.Vaitkus.

Seniūnas primena, kad per jo darbo metus yra buvę ir taip, kad vieni Antakalnio daugiabučio namo gyventojai gėles sodina, o kiti po kiek laiko pasipiktinę rauna.

"Visokių situacijų būna, žmonės nuolat nesutaria. Nors šiaip manau, kad mūsų mikrorajone gyvena palyginti daug intelektualių žmonių, kurie linkę tvarkytis ir yra labai geranoriški", – pasidžiaugė seniūnas.

O.Suncovienė prisiminė jau minėtas jaunas mamas, kurioms sodinti gėlių darželį padėjo seniūnija.

"Viską ten gražiai sutvarkėme, kad jaunoms mamoms su vaikais būtų maloniau gyventi. Tačiau vis tiek atsirado pagyvenusių žmonių, kurie buvo tuo labai nepatenkinti. Jiems mat labiau patiko, kai netvarkomuose žolynuose galėjo jų augintiniai lakstyti", – stebėjosi Žirmūnų seniūnė.

Pasak jos, vilniečiai susipyksta ir dėl vos pasodinto medžio, kuris po daugelio metų neva užstos kai kuriems butams šviesą.

Viskuo pasirūpinti negali

Antakalnio seniūnijai vilniečių noras pasigražinti savo kiemus kiekvieną mėnesį kainuoja maždaug po 700 litų. Specialiai tokiems darbams seniūnija lėšų neturi, tačiau vieną kitą litą rasti vis dėlto sugeba.

"Pinigų tokiems dalykams daug nereikia, nes, pavyzdžiui, gėles ar sodinukus gauname iš bendrovių, su kuriomis bendradarbiaujame. Kai ką pavyksta draugiškai gauti iš vienur, kai ką iš kitur", – sakė seniūnas.

Naujamiesčio seniūnijos seniūno pavaduotojas Vytautas Bitė sakė negirdėjęs gyventojų prašymų padėti, nes be rajoną administruojančių bendrovių žinios seniūnija galimybių prisidėti neturi.

"Mes neturime jokios reikiamos įrangos, todėl ir prisidėti negalime. Yra seniūnijos teritoriją administruojančios įmonės, kurios viską tvarko", – aiškino V.Bitė.

Žirmūnų seniūnė O.Suncovienė taip pat sakė, kad kol kas seniūnija gali prisidėti tik darbo jėga ir įrankiais.


Šiame straipsnyje: daugiabučiai namaigėlynai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių