Gėjai: mus verčia žygiuoti per žydų kapines (papildyta 13.10 val.)

Sostinės savivaldybė argumentai, esą gėjų paradas prie Sporto rūmų perkeltas dėl saugumo, neįtikino jo organizatorių. „Mus verčia žygiuoti per žydų kapines“, - portalui sakė Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko.

Vietoj centro - paupys

Savivaldybė išdavė leidimą renginiui „Už lygybę“ - jis turėtų vykti gegužės 8 d., šeštadienį. Tačiau parado dalyviams neleista žygiuoti iki Rotušės aikštės, kur jie ketino išskleisti 30 metrų ilgio vaivorykštės spalvų vėliavą. Savivaldybės Renginių derinimo komisija gėjų eitynes leido organizuoti dešiniajame Neries krante, nuošaliau nuo miesto centro ir judresnių gatvių.

Parado dalyviams leista žygiuoti Olimpiečių ir Rinktinės gatvėmis, renginį baigiant prie neveikiančių Kultūros ir sporto rūmų. Būtent ten Vilniaus valdžia nugrūdo visus pastarųjų poros mėnesių mitingus.

Sužinojo iš žiniasklaidos

Lietuvos gėjų lygos (LGL) valdybos pirmininkas V.Simonko portalui teigė nesuprantantis savivaldybės elgesio. Esą jis apie sprendimą nugrūsti eitynes prie Sporto rūmų sužinojo iš žiniasklaidos, o LGL atstovams nebuvo duotas dokumentas, kuriame būtų paaiškinta, dėl ko priimtas būtent toks sprendimas.

„Yra labai rimtas signalas, kad savivaldybė mums... įdomiai pateikia informaciją. Neturime raštiško sprendimo. Dabar mūsų atstovas nuvažiavo į savivaldybę, bet jis negali rasti šito rašto“, - stebėjosi LGL vadovas.

Neatmeta galimybės kreiptis į teismą

Pasak jo, renginio organizatoriai kol kas negali išsamiau komentuoti savivaldybės sprendimo. Esą tai bus galima padaryti gavus reikiamus dokumentus. „Jeigu argumentai (savivaldybės sprendime - red. past.) prieštaraus Susirinkimų įstatymui, įvairių variantų gali būti“, - užsiminė V.Simonko.

Beje, gėjai jau pateikdami prašymą organizuoti eitynes akcentavo, kad prie Sporto rūmų burtis jie nenori. „Mes iš karto pareiškėme, kad mums tas variantas netinka“, - sakė V.Simonko. Pasak jo, sprendimą dėl tolesnių veiksmų eitynių organizatoriai priims jau netrukus.

Neatmetama galimybė, kad LGL ir kitos organizacijos per teismą sieks teisės rengti eitynes miesto centre. Tačiau V.Simonko teigė, jog į teismą kreiptis nebus skubama. Esą pirmiausiai reikia gauti oficialų savivaldybės sprendimą ir pasverti visus pliusus ir minusus.

Viskas dėl saugumo

Virginijus Dastikas, sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, portalui teigė, esą eitynių organizatorių pasirinktas maršrutas buvo nepakankamai saugus. Esą savivaldybės siūlomas variantas užtikrins, kad renginys vyks saugiai ir tvarkingai.

„Pirmas aspektas - pačių eitynių dalyvių saugumas. Be jokios abejonės, jie gali propaguoti ir reikšti savo įsitikinimus, savo gyvenimo būdą. Bet jų pasirinktas maršrutas, didelis žmonių kiekis - būtų paralyžiuotas eismas senamiestyje", - sakė V.Dastikas.

Tiesa, pašnekovas buvo įsitikinęs, kad eitynių diena, gegužės 8-oji, bus darbo diena. Sužinojęs, kad eitynės vis dėlto vyks šeštadienį, jis vis tiek laikėsi pozicijos, kad gėjų paradui geriau vykti prie Sporto rūmų.

„Rūdninkų gatvė - eismo arterijų, kuri, mūsų transporto specialistų ir policijos manymu, būtų suparalyžiuota. Tose erdvėse (kurias siūlė parado organizatoriai - red. past.) būtų sudėtinga užtikrinti saugumą dalyviams ir praeiviams. Ta erdvė, tas maršrutas, kuris buvo pasiūlytas prie Sporto rūmų, yra puiki erdvė saugumo požiūriu. Ten nevažiuoja viešasis transportas, nekliudoma eismui - ta vieta yra praktiškai ideali“, - tikino V.Dastikas.

Pasak jo, trečiadienį miesto taryba trečiadienį turėtų patvirtinti aikštelę prie Sporto rūmų kaip nuolatinę renginių vietą. Esą susirinkimai, eitynės ir piketai, kuriuose dalyvaus iki 100 žmonių, ten galės būti oganizuojami netgi ne specialių leidimų.

„Aišku, jie nepatenkinti, juos galima suprasti. Bet tai yra grupė žmonių, o saugumas - visų vilniečių ir miesto svečių interesas. Jie gali kreiptis į teismą, tai yra jų teisė. Bet mes turime savo argumentus ir atstovausime miesto poziciją“, - reziumavo V.Dastikas.

Papildyta: Kitų maršrutų nesvarstė?

LGL vadovas V.Simonko portalui teigė nesuprantantis tokių savivaldybės argumentų. Esą eitynių organizatoriai pasiūlė eilę alternatyvių maršrutų, tačiau jie buvo arba atmesti kaip netinkami, arba apskritai nesvarstyti.

„Netiko nei vienas maršrutas. Mes pateikėme įvairius pasiūlymus. Jie (savivaldybė - red. past.) tuos maršrutus atmetinėjo. Buvome pateikę 8 skirtingus maršrutus, bet aptarėme keturis, nes jie viską atmetinėjo. Vienus atmetė iš karto, kitus pažadėjo apsvarstyti, matyt, nenorėdami priimti sprendimų neteisėtai. Vienas iš mūsų maršrutų buvo eiti Upės gatve nuo Baltojo iki Žaliojo tilto. Kuom jis buvo blogas?“, - retoriškai klausė V.Simonko.

Valdžia išsigalvojo renginius?

Pašnekovo teigimu, eitynių organizatoriai, siekdami gauti leidimą atžygiuoti iki Rotušės aikštės, siūlė ir pakeisti renginio datą. Mat savivaldybė esą gynėsi, jog gegužės 8 d. Rotušės aikštėje vyks kiti renginiai.

„Argumentas buvo toks: tuo metu Rotušės aikštėje vyks kiti renginiai. Mes paklausėme, ar tiems renginiams išduoti leidimai. Jie sakė „Ne, neturim - mes juos derinam“. Aišku, mums labai keistai atrodė, kad mes prašome leidimo, o kažkas galbūt derina, o galbūt ir ne, o prioritetas iš karto atiduodamas jiems. Mums šis sprendimas pasirodė visiškai neskaidrus. Paklausėme, kada gegužės mėnesį Rotušės aikštėje nevyksta renginiai. Jie tokios informacijos pateikti negalėjo ir pareikalavo dėl kiekvienos dienos kreiptis raštu“, - piktinosi LGL lyderis.

Verčia žygiuoti per kapines

Pašnekovas priminė, jog tose apylinkėse, kur perkeltas gėjų paradas, anksčiau buvo žydų kapinės. Tai eitynių organizatoriams entuziazmo nekelia.

„Jie neatsižvelgė į mūsų pasiūlymus ir verčia mus žygiuoti per žydų kapines. Kai mus verčia žygiuoti per žydų kapines, tai atrodo keistai. Net ne keistai. Tai neetiška“, - sakė V.Simonko.

Pašnekovas išreiškė viltį, kad savivaldybė pakeis savo sprendimą.


Šiame straipsnyje: Gėjaigėjų paradas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių