G.Babravičius: „Kaziuko mugė 2010-ieji“ – krizės pabaiga

Šiemet rengiama Kaziuko mugė gerokai didesnė: išsiplėtė pačios mugės plotas, joje dalyvaus daugiau prekybininkų, įsikurs daugiau maitinimo taškų. Naujovė – regionų dienos, per kurias šiemet tradicijas ir papročius pristatys dzūkai.

Prekybininkų – tarsi grybų po lietaus

Nuo 1604-ųjų Vilnių drebinanti Kaziuko mugė šiemet taip pat žada įvairių staigmenų. Kovo 5-7 dienomis pagrindinėse senamiesčio gatvėse savo dirbinius siūlys tautodailininkai, liaudies meistrai, amatininkai, smalsuolius linksmins įvairių žanrų muzikantai, artistai.

Tačiau šį kovą be tradicinių verbų, šiaudinių ir medžio dirbinių bus galima įsigyti ir pirties kubilų, įvairių dūdelių. Pastarosios kasmet būna graibstyte graibstomos. O greta naminės duonos ar medaus į krepšį bus galima įsibrukti ir strutienos.

Be to, šiemet mugės teritorija gerokai plečiama: prekybiniais stalais bus nuklotas visas Gedimino prospektas. Jo gale, prie Lukiškių aikštės, alternatyviąją Kaziuko mugę rengti planuoja studentija ir moksleiviai. Šių pasirodymai Kaziuko dvasiai suteikia daugiau jaukumo, dinamiškumo.

Renginį organizuojančios bendrovės „Concept events & media“ generalinis direktorius Tomas Rimdžius atskleidė, kad šiemet prekybininkų susidomėjimas muge pastebimai išaugo. Jų per keturias dienas užsiregistravo apie 1,2 tūkst., tuo tarpu pernai - apie 1 tūkst. prekybininkų. Iš visų dalyvių apie 5 proc. – užsieniečiai, prekiauti planuojantys atvykti iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Baltarusijos, Vengrijos. Galimybė prekiauti Kaziuko mugėje vilioja ir Londone bei Airijoje tūnančius emigrantus iš Lietuvos.

Išsiplėtus prekybinių vietų skaičiui dvigubai daugėja ir maitinimo taškų. Jų šiemet planuojama įrengti 11, nors paraiškų dalyvauti teikė apie 20 maitinimo įstaigų. Visgi organizatoriai nusprendė riboti lauko kavinių skaičių, kad mugė nevirstų į apsirijimo fiestą.

Prekybos vietų nuomai taiko nuolaidas

Geriausios prekybos vietos, esančios ties B.Radvilaitės ir Šventaragio gatvėmis išnuomotos neįgaliesiems, kurių šiemet mugėje dalyvaus apie 150. Neįgaliesiems kartu suteiktos ir nuolaidos. Jei įprastai viena 6 kv. metrų prekybos vieta trims dienoms su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) kainuoja 270 litų, tai su nuolaida kaina tesiekia 90 litų. Nuolaidos taikomos ne tik neįgaliems prekybininkams, bet ir moksleiviams, studentams.

Tiesa, kas nespėjo užsiregistruoti, tai galės padaryti per pačią Kaziuko mugę. Visų vėluojančiųjų organizatoriai lauks Kudirkos aikštėje esančiame informacijos centre.

„Džiugu, kad pastaruoju metu mugės prekybininkai darosi sąmojingesni. Nebesikaunama pasirašant sutartis ar derantis dėl vietos. Mugės metu vietas išsipirkę prekiautojai nebesiveržia į svetimas teritorijas“, - sakė T.Rimdžius.

Beje, įdomus faktas: jauniausiai šių metų mugės dalyvei - 13 metų, o vyriausiajai – 84. Pastarosios bendraamžių mugėje nemažėja. Anot T.Rimžiaus, kaskart atvykdami registruotis šie esą liūdnai galvas kinkuoja, ar tik nebus jiems šis Kaziukas paskutinis, tačiau organizatoriai juos ramina ir kitais metais išvydę besiregistruojančius nuolatinius dalyvius džiaugsmo neslepia.

Tvarką mugėje prižiūrėti planuoja apie 30 renginio koordinatorių, bei nemaža dalis studentų, moksleivių savanorių.

Dzūkai Rotušės aikštėje statys pirtį

Viena įdomesnių naujienų – regionų dienos, kurias Vilniaus miesto valdžia planuoja paversti tradicinėmis. Per šias dienas siekiama kiekvienam Lietuvos regionui suteikti galimybę mugės lankytojams pristatyti savo tradicijas, papročius, patiekalus. Pirmiesiems regionų dienose sudalyvauti burtų keliu teko dzūkams.

Šie Kaziuko mugės smalsuoliams žada ne tik pristatyti savo krašto dirbinių parodas: lovatiese, kaišytines juostas, kalvių darbus, keramiką. Lankytojus šmaikštuoliai dzūkai planuoja nustebinti Druskininkų vandens parko butaforija. Dzūkijos informaciniame centre, prie pat Rotušės, žadama įrengti pirtį su kubilu. Greta reziduos specialusis gydytojas, kuris konsultuos ir supažindins smalsuolius su Dzūkijos krašto natūraliomis gydančiomis medžiagomis: purvu, mineraliniais vandenimis, druska ir kitomis gėrybėmis.

Šventė pradeda atsipirkti

Šiemet Kaziuko mugei Vilniaus miesto valdžia skyrė perpus mažiau lėšų, nei pernai. Suma tesiekia 80 tūkst. litų, tačiau vicemeras Gintautas Babravičius tikino, kad mugė pati save daugiau mažiau išlaiko. Mat šiemet tikimasi surinkti apie 100 tūkst. litų pajamų. Palyginimui pernai suma siekė 80 tūkst., kai 2008-aisiais suma neperlipo nė per 30 tūkst.

„Šventė pradeda atsipirkti: gerėja jos kokybė, o savivaldybės išlaidos mažėja. Gal ateis laikas, kada renginys dėl didelio svečių srauto ne tik pats save išsilaikys, bet ir taps parama miesto biudžetui. Galbūt tuomet surinktas pajamas galėsime skirti mugės reikmėms, kad ji taptų dar kokybiškesnė“, - vylėsi G.Babravičius.

Kaziuko mugės programa čia.


Šiame straipsnyje: Kaziuko mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių