Gausybė pažeidimų Kauno soliariumuose

Pirmąjį pusmetį soliariumų paslaugas Kauno mieste teikė 130 soliariumų.  Per pusmetį buvo patikrinta 45 soliariumai, tik trijuose iš jų nebuvo rasta jokių pažeidimų. 7-iems soliariumams buvo paskirtos administracinės nuobaudos.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai per patikrinimus soliariumų studijose nustatė 192 pažeidimus. Kauno visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Bartninkaitė sakė, kad daugumoje salonų turimos dezinfekcijos priemonės neatitiko teisės aktų reikalavimų. Ne vienoje studijoje buvo kaupiami seni spinduoliai, darbuotojai nedėvėjo darbo drabužių; nepakankamai buvo valoma ir prižiūrima soliariumų įranga; naudojama įranga su perdegusiais spinduoliais, suskilusiu UV filtru.

Specialistai nustatė 10 atvejų, kai veikla buvo vykdoma neturint leidimo - higienos paso. Nemaža dalis soliariumų studijų neturėjo soliariumų įrangų techninių dokumentų. Taip pat daug kur nebuvo atliekami įrangos patikros darbai arba nevedamas šių darbų registravimo žurnalas.

Pasak I. Bartninkaitės, soliariumų lankytojai turėtų labiau domėtis soliariumų keliama rizika sveikatai, kadangi ultravioletinė spinduliuotė, kurios šaltiniai yra saulė bei dirbtiniai šaltiniai, yra vienas reikšmingiausių kancerogeninių veiksnių.

Soliariumų klientas privalo gauti visą informaciją apie riziką sveikatai: kaip ir kiek laiko galima naudotis įranga, kokios medžiagos gali sukelti alergiją ir panašiai.

Specialistai soliariumų lankytojams pataria:

perskaityti informaciją apie soliariumų keliamą riziką sveikatai, deginimosi režimą bei alergiją sukeliančių medžiagų sąrašą, kuris turi būti pateiktas soliariume;

prieš pradedant naudotis teikiama paslauga įsitikinti, kad soliariumo įrangos gultas ir apsauginiai akiniai yra švarūs ir išvalyti;

atkreipti dėmesį, kad UV spinduolių lempos deginimosi seanso metu nebūtų perdegusios;

vengti soliariumų sergantiems odos ligomis, tuberkulioze, cukriniu diabetu, katarakta, sunkia tireotoksikoze, užkrečiamomis ligomis, vartojant antibiotikus, vitaminą A ir kitus vaistus bei itin šviesią odą turintiems asmenims, 

atsargiai dirbtine saule mėgautis labai strazdanotiems, daug apgamų turintiems asmenims, o taip pat žmonėms, kurių giminaičiai serga piktybiniais odos navikais, stipriai nudegusiems bei  nepilnamečiams. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių