Iš gatvės prekeivių knygas perka ir L.Donskis

Tradicija keistis ar parduoti senas ir nereikalingas knygas Paryžiuje gyvuoja nuo XV a. Naftalinu dvelkiančių bukinistų knygų galima įsigyti ir Kaune, Laisvės alėjoje.

Jau devynioliktus metus prie Laisvės alėjos fontano knygojų skaitytojų laukia Onutė Agurkienė. Tarp gausybės ant stalų gulinčių knygų matyti Kęstučio Navako poezija, Vinco Krėvės proza, Žiulio Verno romanai ir Agatos Kristi detektyvai. Palyginti su gana aukštomis knygynuose parduodamų knygų kainomis, gatvės prekeiviai vieną kitą kūrinį siūlo įsigyti vos už kelis litus.

Pardavėja O.Agurkienė tikino, kad pigiausiai knygos kainuoja porą litų, brangiausiai – enciklopedijos ir biblijos, kurių kaina siekia 100 litų. Labiausiai pirkėjų ieškomi vokiečių rašytojo E.M.Remarko kūriniai, kurių skaitytojai dairosi jau ne vienus metus. „Dažnai prie manęs priėję žmonės klausia, ar turiu jiems reikiamą knygą. Jeigu turime – pasiderame ir parduodame“, – pridūrė O.Agurkienė. Lyg tyčia prie jos priėjusi moteris pasiteirauja, ar pardavėja neturinti savo lauko bibliotekoje knygos apie vaistažoles, o vidutinio amžiaus pilietis tvirtino pasiilgęs rusų klasiko F.Dostojevskio kūrybos.

Pasiteiravus, ar tarp gausybės knygų O.Agurkienė nepasiklystanti, o galbūt turinti kokį nors sąrašą, ji tik nusišypso ir atrėžia: „Galvoje yra mano sąrašas, ten vedu žurnalą, kuriame yra visos knygos čia gulinčios knygos. Iš tiesų, bendro sąrašo nereikia, viską prisimenu“, - tvirtino pašnekovė. Eilėmis išrikiuotos knygos, prie kurių, tikriausiai, prisilietė ne vienas skaitytojas, yra sukauptos per ilgus metus. Dažnas žmogus norėtų keistis knygomis: „Vis dėlto, keistis knygomis mums neapsimoka. Mūsų tikslas – ne kaupti, bet parduoti“, - aiškino bukinistė.

„Pasitaiko atvejų, kai žmonės išparduoda savo knygų kolekcijas. Kartą viena moteris, mirus vyrui, atnešė daug jo kolekcionuotų knygų. Iš pradžių ji knygas siūlė pasiimti vaikams, tačiau šiems jų nereikėjo, tuomet atnešė man. Negi išmesi? Nupirkau“, - prisimena O.Agurkienė.

Stalai, nukrauti knygomis traukia ne tik knygų mėgėjus, bet ir ilgapirščius. „Per šitiek metų ne kartą apvogė. Pamenu, kaip prieš  10 metų nuo draugės stalo pavogė brangią Bibliją. Ir visai neseniai tą pačią knygą atnešė vienas vaikinas, kuris, prisipažinęs apie vagystę, atidavė. Atgailavo, sakė priėmė Komuniją ir Sutvirtinimo sakramentą. Atleidom. Būna ir tokių, kurie staiga griebia knygą ir bėga per Laisvės alėją ar tokių, kur vienas vagis užlenda už kito ir taip pasisavina knygą“, - skaudžią darbo patirtį atskleidžia prekeivė.

Nepaisant visų vagysčių, moterį džiugina žmonės, kurie atėję teiraujasi vadovėlių, iš kurių mokėsi dar mokykloje. „Nusipirkę „Šaltinėlį“ ar „Aušrelę“ juokiasi, vartydami ir matydami tuo pačius paveikslėlius“, - šypsosi pardavėja. „Smagu, kai žmonėms gali priminti ir kartu palikti atsiminimą iš jų vaikystės“, - su neblėstančiu entuziazmu pokalbį tęsia knygų pardavėja.

Bukinistė turi ir nuolatinių pardavėjų, tarp kurių ir europarlamentaras prof. Leonidas Donskis. "L.Donskis dažniausiai pirkdavo knygas apie meną ar filosofiją. Būdavo, nusiperka profesorius kelias knygas ir paprašo pasaugoti. Po dviejų valandų ateina ir pasiima“, - apie nuolatinį klientą pasakoja O.Agurkienė.

Pasak jos, eseistas niekada nesideri dėl kainos, visada sumoka tiek, kiek užrašyta ant knygos. L.Donskis knygų pardavėjai yra sakęs mėgstantis senus daiktus, taip pat ir senas knygas, kurių savo namuose turi nemažai. „L.Donskis sakė, kad vėl mane aplankys, kai tik sugrįš į Lietuvą“, - savo ištikimo kliento laukia Onutė. 


Šiame straipsnyje: knygų prekeiviaiknygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių