Gatvėms šluoti pinigų nėra

Nutirpus sniegui, mieste akis bado po žiemos likusio smėlio krūvos ir šunų ekskrementai, tačiau miesto valdžia sako, kad šluoti nėra už ką.

„Gatvių ir šaligatvių paslaugų šiuo metu neužsakome, nes tam nėra pinigų“, - savivaldybės tarybos kolegijos narius informavo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Gatvėms, šaligatviams šluoti, kitoms miesto teritorijoms tvarkyti šiemet miesto biudžete buvo numatyta 5 mln. litų, tačiau lėšų neliko padengus 4,7 mln. litų kreditorinių įsiskolinimų iš pernai.

A.Paklaniškio tieigmu, situaciją pataisytų asignavimų padidinimas, tačiau iš kur gauti lėšų miestui švarinti, kol kas nežinia. Šiam reikalui gali būti panaudoti 4 mln. litų iš Privatizavimo fondo, tačiau kol nėra piniginių įplaukų, šis šaltinis miesto tvarkytojams neprieinamas.

Miesto meras Andrius Kupčinskas pripažįsta, kad gatvėse po žiemos susikaupė labai daug smėlio, tačiau mano, kad miestas nėra paliktas likimo valiai. Anot A.Kupčinsko, miestą valo mobilios brigados, finansuojamos iš Darbo biržos ir savivaldybės viešųjų darbų programos, o „Kauno švara“ dirba mažesniu pajėgumu. „Toliau žiūrėsime ką daryti. Gal talkas seniūnijose organizuosime. Tvarkai palaikyti norėtųsi daugiau pinigų, bet neprispausdinsi tų litų“, - dūsavo A.Kupčinskas.

„Jeigu miestui valyti nėra pinigų, tai gal lėšos paskirstytos netinkamai“, - suabejojo miesto tarybos narė socialdemokratė Orinta Leiputė. Ji teigė pati sulaukianti nepatenkintų miesto gyventojų skambučių, nes po žiemos susikaupę nešvarumai ir šunų ekskrementai sukuria tinkamas sąlygas įvairių ligų sukėlėjams plisti. Kai saulė pašvies ir išdžiovins žemės paviršių, į orą sukils kietosios dalelės, kurios labai kenksmingos žmonių sveikatai.

Administracijos direktorius Vygantas Gudėnas pripažįsta, kad miestas negali būti šiukšlinas, tačiau kol kas neaišku, iš kur gauti tam lėšų.

„Tiek šunų ekskrementų ir visokių šiukšlių prie viešosios bibliotekos ir sporto halės dar neteko matyti. Sėdim apsišiukšlinę ir apsiš..., nes nėra pinigų, o meras patarėjui įdarbinti pinigų surado“, - replikavo tarybos narys G.J.Furmanavičius.

Aleksoto, Panemunės ir Šančių seniūnijų teritorijas valo „Kelių remonto grupė“, o likusias aštuonias seniūnijas - savivaldybės kontroliuojama „Kauno švara“. Sutartį, kuri baigiasi birželį, su šiomis įmonėmis politikai nusprendė pratęsti, nes biudžete nenumatyta lėšų naujam konkursui skelbti ir laimėtojo teikiamoms paslaugoms apmokėti.

Miesto ūkio reikalais besirūpinantis vicemeras Steponas Vaičikauskas tikina, kad miestą valančios įmonės ir toliau švarins gatves, o pinigų žada rasti miesto biudžete. „Pernai kelis kartus perskirstėm biudžetą. Ir šiemet taip reikės daryti metų viduryje, todėl pinigų rasime. Valysime gatves, ir matysite, kaip jos kasdien gražėja“, - optimistiškai žadėjo S.Vaičikauskas. Jis tikriausiai pamiršo, kad pernai miesto biudžetą reikėjo kelis kartus perskirstyti, nes nepavyko surinkti planuotų pajamų.

Skaičiai:

200 litų - tokios sumos reikia norint vieną kartą mechanizuotai nušluoti visą Laisvės alėją



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių