Garsiojo gruzino N. Pirosmani paroda atkeliauja į Vilnių

Naujųjų metų išvakarėse Vilniaus paveikslų galerija ir Gruzijos nacionalinis muziejus suteikia išskirtinę galimybę susipažinti su garsiojo savamokslio gruzino Niko Pirosmani tapybos darbais.

Šiandien Vilniaus paveikslų galerijoje buvo pristatyta planuojama paroda, kurioje bus eksponuojami 35 Gruzijos tautos pasididžiavimo - N. Pirosmani paveikslai. Tarp jų paminėtini „Kiemsargis", „Liūtas ir saulė", „Aktorė Margarita", „Šeimyninis piknikas", „Batumis".

Niko Pirosmanašvili (Pirosmani) meno kūriniai yra viena iš svarbiausių ir reikšmingiausių Gruzijos kultūrinio paveldo dalių. Pasaulinį pripažinimą pelnęs dailininkas Niko Pirosmani (1862-1918) buvo apdovanotas unikaliu pasaulio matymu, jo vientisumo ir sintezės suvokimu. Jo darbuose atskleidžiama žmonių, gyvūnų ir daiktų įvairovė. Šiam menininkui gyvenimas ir menas, menas ir žmogus yra neatsiejamos sąvokos: jo mąstymą suformavo mitologija. Pirosmani mitologinio pasaulio suvokimas yra naivus, nesudėtingas ir suprantamas. Anot Grigol Robakidzes, „bevardė egiptietiška freska, afrikietiškas stabas ar vaza iš Kretos: Pirosmani darbai turėtų būti priskirti šiems meno kūriniams, nes tik tokiu būdu juos galima tikrai suprasti... Pamatę Pirosmani kūrybą, patikėsite Gruzija..."

N. Pirosmani visuomet buvo artimas Gruzijos kultūrai ir menui ir puoselėjo savo šalies „kultūrinę atmintį". Šiam menininkui svarbiausi buvo šiuolaikinio visuomeninio gyvenimo vaizdiniai, kasdienį gyvenimą iliustruojantys nuotraukų personažai bei senojo Tbilisio veidas.

Pirosmani vardas jau seniai yra žinomas visame pasaulyje. Nuolat augantis susidomėjimas šiuo savamoksliu menininku parodo nenykstančią Pirosmani kūrybos vertę.

Niko Pirosmani gimė 1862 metais Gruzijos kaime Mirzaani. Vėliau tapytojas persikėlė į šalies sostinę Tbilisį. Tik vėliau išgarsėjęs tapytojas yra dirbęs įvairius darbus: nuo dažytojo iki traukinių konduktoriaus.

Dailininką Pirosmanį 1912 m. „atrado" Gruzijos avangardo atstovai broliai Ilja ir Kirilas Zdanevičiai. Pirmą kartą jo kūryba buvo eksponuota 1913 m. Maskvoje, avangardinės dailės parodoje „ 8H5=L". Vėliau pasirodė ir pirmieji straipsniai apie dailininką. Pripažinimo Pirosmani susilaukė po savo mirties 1918-aisiais. Tapytojo darbai buvo eksponuoti Sankt Peterburge, Kijeve, Varšuvoje, Paryžiuje, Vienoje, Berlyne, Londone, Tokio, Ciuriche, Turine, Stambule, Minske ir kitur.

Nuolat po pasaulio galerijas keliaujančių N. Pirosmanio darbų vertė -  41,4 mln. dolerių (apie 102,2 mln. litų) suma.

Paroda veiks 2008 m. gruodžio 31 d. - 2009 m. gegužės 31 d. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4, Vilnius)

Lietuvos visuomenei N. Pirosmani tapo visuotinai žinomas nuo 1981 m., kai Jaunimo teatre Eimuntas Nekrošius pastatė spektaklį „Pirosmani, Pirosmani".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių