Garliavos vidurinei mokyklai – lageryje sušaudyto A. Mitkaus vardas

Kauno rajone įamžintas dar vieno šio krašto šviesuolio vardas. Šiandien posėdžiavusi Kauno rajono savivaldybės taryba Garliavos vidurinei mokyklai suteikė Adomo Mitkaus vardą.

Posėdyje dalyvavo Vytautų klubo prezidentas Vytautas Vasiliauskas, A. Mitkaus anūkė Ramunė Malinauskaitė, kiti šio žymaus švietimo darbuotojo giminaičiai.

Dar yra nemažai garliaviškių, kurie su didele pagarba prisimena prieškario Garliavos pradžios mokyklos direktorių A. Mitkų. Aktyvus pedagogas tuo pat metu buvo Garliavos šaulių kuopos vadas, koordinavo skautų, jaunalietuvių, pavasarininkų veiklą.

Adomas ir Ona Mitkai dažnai rengdavo popietes vaikams ir vakarus suaugusiesiems, valstybinių švenčių minėjimus, eitynes.

Lietuvą okupavus sovietams, 1941 m. birželio 14 dieną  Mitkų šeima patyrė represijas. A.Mitkus, jo žmona Ona bei dvi paauglės dukros Laima ir Vytautė buvo ištremti į Sibirą. Šeimos galva buvo išvežtas pirmuoju ešelonu, žmona ir dukros – antruoju.

1942 m. rugpjūčio 22 d. A. Mitkus Sverdlovsko lageryje buvo sušaudytas. Giminių liudijimu, jo palaikai ilsisi nežinomame kape.

R. Malinauskaitės mama Laima iš Altajaus pabėgo ir grįžo į Lietuvą. Vėliau į Tėvynę  parvažiavo ir Ona Mitkuvienė su jaunėle dukra. Po kelių dešimtmečių A. Mitkaus dukros iš sovietinės valdžios gavo dokumentą, kad tėvas reabilituotas.

Garliaviškiai jau keletą metų puoselėja G. Mitkaus atminimą. Skulptorius Kęstutis Lanauskas šiam šviesuoliui sukūrė akmeninį paminklą, mokykloje veikia nedidelis muziejus buvusiam direktoriui atminti.

"Esu dėkinga, kad senelio vardas liko nepamirštas, tikiuosi, kad jo pavyzdys skatins  dabartinį jaunimą elgtis pilietiškai, patriotiškai“, – dėkojo R. Malinauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

garliavinis

garliavinis portretas
tai gal kEDYS NEŽMOGŽUDYS,TAI GAL JO VARDU, AR vENCKIENĖS, AR KOKIO PATVORINIO VARDU,

dr. Jonas Ramanauskas

    dr. Jonas Ramanauskas  portretas
Gal cia tik pavardziu sutapimas, taciau kiek atsimenu is vaikystes, tai nuo Kazliskiu kaimo vaziuojant tolyn nuo buvusiu fermu i vakarus?, nepasiekus posukio kokius 300 metru link Noriekiskiu irgi buvo Mitku sodyba, o pries desimtmeti jau buvo likes tik gyvenamasis namas ( ar dabar belikes), kuriame irgi gyveno istremti i Sibira Mitkai. Teko tame name gyventi. Gal tada vadinosi Sakalu km.

kaunietis

kaunietis portretas
o kas tas Mitkus?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių