Gandriukais pabuvo daugiau kaip 300 vilniečių

Daugiau kaip 300 vilniečių sekmadienį buvo sužieduoti ir nusifotografavo didžiausiame šalyje gandralizdyje, papuošusiame V. Kudirkos aikštę.

Baltojo gandro metams paminėti skirtame renginyje iš viso apsilankė apie 1000 žmonių, o pats renginys priminė šeimų šventę - tiek lizdas, tiek V. Kudirkos paminklas buvo lipte aplipę vaikais. Rekordinio dydžio gandralizdį renginio organizatoriai - Lietuvos ornitologų draugija, Rytų skirstomieji tinklai ir „VST“ - padovanojo Lietuvos jaunųjų gamtininkų centrui.

Gandrai laimėjo prieš kopūstus

Balsavime, kuriame vilniečiai galėjo pažymėti, kuo labiau tiki - ar kad vaikus atneša gandrai, ar tuo, kad juos randa kopūstuose - triuškinančia persvara (123:32) nugalėjo gandrai.

Tiesa, ne mažiau nei kopūstų gerbėjų buvo alternatyvių variantų siūlytojų. Tarp šių populiariausias buvo „Gandrai vaikus palieka kopūstuose“, iš balsavimo paaiškėjo, kad kai kuriuos renginio dalyvius tėvai rado internete, o vieną - prekybos centre, kai buvo nuolaidos.

Iškritusį gandriuką pavadintų Sprogzdžiu

Viso renginio metu vaikai ant didžiulio plakato galėjo rašyti, kokiu vardu pavadintų iškritusį gandriuką. Vienas aktyviausių - vilnietis Nojus, kuriam rašant mama vardus diktavo po raidę - sugalvojo net aštuonis. Pirmas, kurį jis pats parašė - vardas Sprogzdis. Nojus tuo neapsiribojo ir dar pasiūlė tokius vardus kaip Kamanė, Darbinas ir Perius.

Buvo vaikų, kurie iškritusį gandriuką pavadintų Stankevičiumi. Žinoma, populiariausi buvo mažybiniai vardai, iš kurių įdomesni - Pliumpsiukas, Šlepečiukas ir Šekiukas.

Fotosesija - internete

Fotosesijos „Aš - gandriukas“, kurios metu fotografavosi gandralizdyje, nuotraukas vilniečiai ir sekmadienį sostinėje viešėję miesto svečiai galės parsisiųsti internete iš tam sukurtos galerijos www.flickr.com/photos/as-gandriukas.

Tiesa, net pasibaigus renginiui žmonės lipo ant gandralizdžio fotografuotis, kai kurie tuo metu rankose laikė po dvi ar net po tris gandrų dovanas - vaikus.

Atlikėjai važiuos į Rambyną

Renginio pabaigoje, po „Ąžuoliuko“ jaunučių choro ir „Ąžuoliuko“ pučiamųjų orkestro bei „Teatriuko“ pasirodymų, savo kūrinius atliko jaunieji atlikėjai - A. Noviko muzikos mokyklos vokalinė grupė „Spindulėliai“ (4 ir 5 m. amžiaus vokalistai) ir vokalinė grupė „Džiaziukai“, jaunasis dainininkas Dominykas Kovaliovas, atlikęs ir savo kūrybos dainų, ir klubo „Kregždutė“ popchoras „Smile“.

Jie visi už pasirodymą renginyje gaus Lietuvos ornitologų draugijos dovaną - galimybę dar artimiau susipažinti su gandrais, nuvykę į ekskursiją po Rambyno regioninį parką, kuriame yra tankiausia ir gražiausia šių paukščių gyvenvietė Lietuvoje: 23 lizdaviečių Bitėnų kaimo baltųjų gandrų kolonija.


Apie projektą:

Lietuvos ornitologų draugija kartu su partneriais AB Rytų skirstomaisiais tinklais (RST), AB „VST“ ir Gamtos tyrimų centro Ekologijos institutu įgyvendina Europos Sąjungos aplinkos finansinės priemonės LIFE+ projektą „Baltųjų gandrų (Ciconia ciconia) apsauga Lietuvoje“ (Projekto NR. LIFE07 NAT/LT/000531). Projekto metu registruojami gandralizdžiai, kasmet įrengiama ar nuo elektros laidų į saugią vietą perkeliama apie 500 lizdų.

Projekto partneriai yra įsipareigoję iki 2012 metų pabaigos įrengti 1770 dirbtinių gandralizdžių ant elektros stulpų. RST ir VST specialistai jau yra perkėlę daugiau nei 3 tūkst. gandralizdžių. Draugija iki 2012 m. įsipareigojusi sutvarkyti 500 gandralizdžių esančių ant pastatų stogų. Gandrų šventė - projekto viešinimo dalis.


Šiame straipsnyje: gandrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių