Futbolo stadiono viltis – mistiniai ispanai

Vilniaus miesto valdžia tikina, kad ispanų įmonė „Group4“ pasiryžusį į futbolo akademijos projektą Naujojoje Vilnioje investuoti apie 200 mln. litų nuosavų pinigų. Iš kur toks dosnumas?

Sutartis be įsipareigojimų

Iš Vilniaus miesto biudžeto jokių finansinių injekcijų, statant modernų futbolo kompleksą, esą nelaukiama. Toks ispanų įkarštis stebina, mat 2008 m. viešosios įstaigos „Vilniaus futbolo akademija“ parengta daugiafunkcinio futbolo aikštynų komplekso įrengimo galimybių studiją parodė, kad projektas iš esmės yra neatsiperkantis.

„Kompanija „Group4“ mums pristatė tokį projekto įgyvendinimo modelį: bendrovė pageidauja investuoti į objektą ir futbolo aikštynų kompleksą operuoti 7-8 metus. Pasibaigus minėtam terminui ir siekiant projektą plėtoti toliau, būtų siūloma sporto kompleksą parduoti Vilniaus miesto savivaldybei arba privačiam investuotojui“, – pasakojo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Vilniaus apskrities futbolo federacijos prezidentas Ritas Vaiginas.

Sporto reikalus kuruojantis miesto vicemeras Jonas Pinskus užtikrino, kad kalbų apie tai, kad savivaldybė turėtų ar privalėtų iš ispanų išpirkti aikštyną, nebuvo ir nebus. „Savivaldybė nebus įpareigota, ji tiesiog turės galimybę, tam tikrą pirmumo teisę“, – akcentavo J.Pinskus.

Projektui – beveik milijonas

Savivaldybės žiniomis, Vilniuje milžiniškus pinigus panorusi investuoti ispanų įmonė „Group4“ veiklą vykdo 40 pasaulio šalių. Šiuo metu ji žvalgosi į Rytų Europos rinkas. Bendrovės veiklos spektras labai platus. Ji specializuojasi turizmo, viešbučių tinklų statybos, aplinkosaugos, energetikos, logistikos, informacinių technologijų srityse.

Vilniuje „Group4“ žvilgsnis nukrypo į 17 ha dydžio apleistos žemės sklypą. „Įsivaizduokite, kaip būtų puiku, jei investuotojai ten sukurtų visą infrastruktūrą, o mums tai nieko nekainuotų!“ – akivaizdžiai sužavėtas ispanų pasiūlymu kalbėjo J.Pinskus. Jis pridūrė, kad futbolo kompleksui pastatyti užtektų maždaug 100 mln. litų, tačiau ispanai pasiryžę „įmerkti“ kone dvigubai daugiau.

Tiesa, prieš tai savivaldybė turėtų atlikti namų darbus – parengti projektą. Jau aišku, kad konkursą šiai užduočiai laimėjo „Hidrostatyba“. Ši įmonė pasiūlė mažiausią kainą ir aplenkė įmones „Viltekta“ ir „Šiltas namas“. Atlikti projektavimo darbus bendrovė sutiko už 800 tūkst. litų. Didžiausias konkurso pasiūlymas viršijo 1 mln. litų.

Projektui apmokėti 600 tūkst. litų skyrė Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas, dar 300 tūkst. litų projektavimo darbams buvo numačiusi pati savivaldybė.

Viskas dėl talentų?

Projektavimo darbų traukinys jau pajudėjo, tačiau miesto valdžia atkreipė dėmesį, kad patį projektą nebūtinai įgyvendins „Group4“.

Savivaldybės Užsienio reikalų skyriui pavesta išnagrinėti ispanų įmonės patikimumą ir realias finansines galimybes. Be to, šiuo metu svarstoma, ar priimti ispanų kvietimą spalio 3-5 d. atvykti į Valensiją, kur 20 ha teritorijoje „Group4“ jau pastatė panašaus tipo aikštyną.

„Manau, ispanai nori investuoti Vilniuje, nes domisi naujais talentais. Nelabai išmanau futbolo, bet, kiek žinau, pasaulyje iš jo daromas kur kas didesnis verslas nei iš krepšinio“, – svarstė J.Pinskus.

R.Vaiginas atkreipė dėmesį, kad savivaldybė nepajėgtų tik savo resursais pastatyti Vilniuje futbolo komplekso. Vyriausybė prisidėti irgi nesiruošia.

„Lieka orientuotis į 2014-2020 m. ES struktūrinių fondų lėšas, bet, jei atsiranda žmonės, kurie patys pradeda mus kalbinti ir įrodinėti, kad juos domina tas objektas, tai mes turime bent išklausyti. Tačiau nereikia priimti už gryną pinigą, kad jau viskas nuspręsta, sukirsta rankomis. Tokių investuotojų jau būta bent dvidešimt, tačiau visi pradingdavo kaip į vandenį“, – priminė R.Vaiginas.

Klausimų daugiau nei atsakymų

Opozicinės konservatorių frakcijos atstovas miesto taryboje Vidas Urbonavičius prisipažino girdėjęs valdančiųjų pasigyrimų apie „kažkokius mistinius investuotojus“, tačiau didelio pasitikėjimo tos kalbos esą nesukėlė. „Tikimės, kad bus paviešinta, kokiomis sąlygomis tie investuotojai iš tikrųjų dirbs, kas jiems mokės už tą komplekso operavimą, juk paprastai tai nėra neatlygintina paslauga. Man čia viskas neaišku“, – skėstelėjo rankomis politikas.

Savivaldybės vizijose numatyta, kad leidimą Naujojoje Vilnioje pradėti statybas gavusi bendrovė turės pastatyti septynių aikščių kompleksą, stadioną, dengtą futbolo maniežą, viešbutį, be to, įrengti treniruočių zoną, persirengimo kambarius.

„Esame atviri įvairių potencialių investuotojų pasiūlymams. Jei bus viskas gerai, sudarysime darbo grupę iš savo sričių specialistų, kurie pasiūlymą įvertintų skirtingais pjūviais“, – aiškino R.Vaiginas.

Naujosios Vilnios futbolo komplekso detalųjį planą Vilniaus miesto savivaldybės taryba patvirtino dar 2005 m. Tuomečiai sostinės vadovai kalbėjo, kad statybas bus galima pradėti jau po metų, o sportininkus į kompleksą įsileisti 2008 m.


Šiame straipsnyje: stadionasNaujoji VilniaGroup4

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių