Futbolo čempionatas: miestas pasirengęs

Pasaulio futbolo čempionatas, atrodo, sudrebins ir krepšinio aistruolių miestą Kauną. Daugelis kavinių planuoja įsirengti specialius ekranus, transliacijos vyks ir Rotušės aikštėje.

Sirgaliai telksis Senamiestyje

Pasaulio taurės rungtynių aistros turėtų lietis Kauno viešose vietose – įvairūs renginių organizatoriai jau pasirūpino leidimais palapinėms ir dideliems ekranams.

"Dar nė vienais metais nebuvo tokio susidomėjimo ir noro rodyti futbolo rungtynes", – pastebi Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius.

Pagrindinę Senamiesčio erdvę – Rotušės aikštę – futbolo sirgalių oaze pavers kavinės "Skliautas" šeimininkai ir renginių organizatoriai iš Vilniaus. Pastarieji čia  planuoja pastatyti didelę palapinę ir vaizdo ekraną. Čia bus prekiaujama alumi ir užkandžiais.

"Rotušės aikštėje varžybas stebėti galės keli šimtai sirgalių, dar viena susibūrimo vieta turėtų tapti erdvė prie "Daugirdo", – pagrindinius  sirgalių susibūrimo centrus nurodo Z.Abramavičius.

Dalį žiūrovų planuoja pritraukti žinomos miesto kavinės ir užeigos, kurios rungtynių dienomis futbolui skirs gerokai daugiau dėmesio. Visas rungtynes iš "Soccer City" stadiono Pietų Afrikos Respublikoje nuo birželio 11 d. transliuos ir erdvę sirgaliams pritaikys lauko kavines turintis "Skliautas", "Medžiotojų užeiga" ir kitos Senamiestyje bei miesto centre esančios kavinės.

"Kas didesnį komfortą ir pigesnį alų pasiūlys, tas ir turės daugiausia klientų, – prognozuoja Z.Abramavičius. – Pasaulyje futbolas populiaresnis, bet mūsų religija yra krepšinis. Žiūrėsime, ar pasiteisins verslininkų iniciatyvos."

Priklausomi nuo oro

Vieną didžiausių erdvių, kurioje bus galima stebėti rungtynes, futbolo aistruoliams pasiūlys viešbutis "Daugirdas". Greta jo esančiame amfiteatre planuojama įrengti 18 kv. m pločio vaizdo ekraną. Per jį rodomas varžybas galės stebėti daugiau kaip tūkstantis žiūrovų.

"Vietų iš anksto rezervuoti nereikia, tilps visi – turime suoliukų", –  kalbėjo "Daugirdo" šeimininkas Vytautas Gustas.
Jis įsitikinęs, kad pritraukti žiūrovų pavyks ir gana pigiu alumi – puslitris "Kalnapilio" alaus čia kainuos 4 litus, tačiau jis bus pilamas į plastikinius bokalus.

"Sirgaliai ir šaltas alus – neatskiriami dalykai, nesvarbu, ar varžybos būtų stebimos sporto halėje, ar amfiteatre", – sakė V.Gustas.

Verslininkas pripažįsta, kad jo planus sugriauti gali nepalankus oras, mat virš amfiteatro nėra stogo ir jo įrengti neplanuojama.

"Reikės tartis su ponu Dievuliu, – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo V.Gustas. – Jei labai lis, kviesime žiūrėti varžybas viešbučio hole.

Totalizatorius ir žaidimai

Viena populiariausių krepšinio sirgalių ir miesto bohemos susibūrimo vietų kavinė "Skliautas" tikisi tapti ir futbolo čempionato varžybų stebėjimo branduoliu.

"Tokia šventė būna tik kartą per ketverius metus, turime jai tinkamai pasirengti ir pateisinti visus klientų lūkesčius", – įsitikinęs "Skliauto" savininkas Ąžuolas Gaižutis.

Praėjusio čempionato varžybas siūlęs stebėti per projektorių, šįmet jis klientams pasiūlys 6 kv. m vaizdo ekraną. Esą projektorius sukeldavo nepatogumų, jeigu pernelyg šviesdavo saulė ar krapnodavo lietus.

"Mums priimtinas visoks oras, nes lauko kavinę gaubia stogas", – privalumą nurodo Ą.Gaižutis.
Klientams jis ketina pasiūlyti įvairių atrakcijų: visi galės dalyvauti totalizatoriuje" be pinigų, laimėti prizų, išbandyti jėgas miniatiūrinėje futbolo aikštėje.

"Kamuoliai, marškinėliai ir visokia kitokia futbolo atributika", – apie prizus kalbėjo Ą.Gaižutis.

Paklaustas, ar būtina rezervuoti vietas iš anksto, kavinės šeimininkas atsakė teigiamai. Esą rezervavus staliuką galima tikėtis patogesnės vietos. Rezervacija nieko nekainuoja.

"Pas mus telpa šimtas svečių, bet dar pasirūpinsime pristatomomis kėdutėmis", – Ą.Gaižutis neabejoja, kad sutilps visi. Klientus planuojama vaišinti "Carlsberg" alumi, kurio puslitris kainuoja 5 litus.

"Vaišinti iš stiklinių bokalų. Plastikinius ištrauksime tik pritrūkę stiklinių", – žadėjo Ą.Gaižutis.

Sirgs už savo komandas

Kauno medicinos universitete studijuojantis airis Ibrahimas Jaly nekantriai laukia pasaulio futbolo čempionato pradžios.

"Turi laimėti brazilai. Juos visada palaikiau – nuo vaikystės", – kalbėjo studentas Ibrahimas.
Jis žavisi ir Airijos futbolininkais, bet esą kraują užkaitina tik brazilai. Vaikinas planuoja stebėti rungtynes viešose vietose, tačiau dar nėra apsisprendęs, į kurią kavinę eis.

Norvegas Amiras Fawzis mėgsta žaisti futbolą ir stebėti varžybas gyvai, bet esą pasaulio čempionatą galima žiūrėti ir per televiziją.

"Labiausiai mėgstu žiūrėti varžybas su draugais namuose, bet jeigu jie norės eiti į miestą, bus smagu prasiblaškyti – tikrai prisijungsiu", – kalbėjo Amiras. Daugelį metų jo favoritė buvo Čekijos rinktinė, tačiau dabar vaikinas nėra apsisprendęs, ką palaikys.

Iš kartos į kartą

Kaune gyvenanti portugalė Filipa Peixoto save vadina tikra futbolo aistruole: "Mano tėtis yra tiesiog pamišęs dėl futbolo. Nuo mažens su juo žiūrėdavau visas rungtynes."

Filipai įdomu, kaip lietuviai žiūri futbolo rungtynes: ar bus daug alaus, riešutų ir emocijų? Esą jeigu taip, tai sirgaliai visur vienodi. Paklausta, ar turi mėgstamiausią futbolininką, mergina atsakė, kad dievina kelis – Cristiano Ronaldo, Lionelį Messi ir kai kuriuos kitus.

Italų šeima Romano, Kaune turinti piceriją, per čempionatą planuoja kavinėje rodyti visas rungtynes.
"Mums, italams, tai yra didžiausia aistra – kaip lietuviams krepšinis", – sakė Marco Romano ir pažadėjo pavaišinti svečius, jeigu jo tėvynės rinktinė laimėtų auksą.

Aistruoliams svarbi ir atributika, ir galimybė stebėti rungtynes viešose erdvėse. Plačiau šia tema rašoma ketvirtadienį "Kauno dienoje".


Šiame straipsnyje: pasaulio futbolo čempionatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių