Fontano baseine foteliai iš vonių, šviestuvai - iš santechnikos

VDU centrinių rūmų uždarame kiemelyje, neveikiančio fontano vietoje, atverta nauja vieša erdvė, kurioje visi norintieji galės praleisti vasariškus ketvirtadienio, penktadienio ir šeštadienio vakarus.

VDU „Menų centro“ kiemelis nustebino susirinkusiuosius: kiek nedaug reikia, norint nenaudojamą erdvę paversti jaukia laisvalaikio sala. Kiemelio aplinka nepasikeitė: grindinyje ir toliau želia žolė, erdvę supą aptriušę fasadai.

Pakako į tuščią fontano baseiną įstatyti originalius lauko baldus, pasiūlyti žmonėms gurmaniškų gėrimų, stalo žaidimų, gyvą muziką, kiemelis kaip mat prigužėjo žmonių, kurie neskubėjo skirstytis. Čia laukiami ne vien studentai, bet ir įvairaus amžiaus miestiečiai.

Renginiai žada vykti šiltais vasaros vakarais, kai nelis lietus. Čia planuojama rengti jaunų menininkų pasirodymus, teminius vakarus. Kiemelio gyvastį tikimasi palaikyti iš lankytojų aukų. Antrasis kiemelio išbandymas – šį šeštadienį.

Fontane senokai nebečiurlena vanduo, bet centre išliko moters, laikančios balandį skulptūra. Aplink ją pastatyti jaunų dizainerių -  Justės Balčiūnaitės ir Jono Rudzinskos sukurti objektai, jų pačių vadinami lauko baldais. Dizainerių sumanymas įgyvendintas VDU lėšomis, tačiau neskelbiama, kiek tai kainavo.

Jaunuoliai ieškojo nebrangių žaliavų. Metalo supirktuvėse nupirko penkias naudotas ketaus vonias, jas restauravo padengę emale. Maudymuisi skirtos  talpos buvo supjaustytos ir, privirinus patvarias kojas, pritaikytos atsisėdimui. Dalis vonių tapo foteliais, dalis – sofomis.

Kvadratinio baseino kampuose stovintys dušai – ne šiaip dekoracijos, o šviestuvai, į kuriuos įmontuotos diodinės lemputės. Vakarais švies ir prie staliukų palinkę vandens čiaupai.

Prie fotelių-vonių derinti stalai ir pufai atsisėdimui.  Ne tik kieti, bet ir kampuoti baldai gamininti iš medienos ir plokščių, o galiausiai karkasai apklijuoti keraminėmis plytelėmis.

Dizainerė J.Balčiūnaitė prisipažino, kad idėja sodinti žmones voniose nėra nauja.  Analogiškus, tik paminkštintus  baldus galima matyti 1961 m. sukurtame filme „Pusryčiai su Tifani“ („Breakfast with Tiffany“).


Šiame straipsnyje: VDUmenų centras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių