„Fluxus ministerija“: gyvenimas iš arčiau (interviu)

Daugiau nei du šimtai menininkų, filmų, džiazo ir šokių vakarai, svečių iš užsienio muzikiniai pasirodymai – ir visa tai nemokamai. Gedimino prospekte įsikūrusi „Fluxus ministerija“ į sostinės kultūrinį gyvenimą įnešė šviežio oro gūsį.

Šią savaitę vykusiame Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos Padėkos vakare „Fluxus ministerija“ gavo „Metų iniciatyvos jaunimui 2010“ apdovanojimą. Tai jau ketvirtasis apdovanojimas, nes prieš tai „Fluxus ministerija“ buvo laimėjusi net tris „Pravda metų naujokai 2010“ nominacijas: „Metų vietos“, „Metų iniciatyvos“ ir „Metų naujoko“.

Bet viso to tikriausiai nebūtų įvykę jei ne jaunas ir energingas menininkų globėjas, kuris keliasi ir užmiega kartu su „Fluxus ministerija“. Taigi apie tai, kas vyksta pastate, kuris praktiškai nemiega kalbamės su jo viceministru Edgaru Stanišausku.

Kokia „Fluxus ministerijos“ atsiradimo istorija?

Jurgis Mačiūnas – „Fluxus“ judėjimo lyderis, įkūręs meno inkubatorių, buvusį Niujorke, Wooster 80 gatvėje. XX a. Niujorkas buvo „Fluxus“ judėjimo sostinė, o mes siekiame, kad XXI a. šia sostine taptų Vilnius. Greičiausiai todėl ir kilo idėja įkurti panašų menininkų inkubatorių ar net, sakyčiau, visą kūrybinę gamyklą pačioje Vilniaus širdyje – Gedimino prospekte.

Kada atsikraustei pats  į „Fluxus ministeriją“, iš kur tokia idėja?

„Fluxus ministerijoje“ pradėjau dirbti ir galima sakyti net gyventi nuo jos atidarymo, t.y. nuo balandžio pabaigos. Atsikrausčiau į Vilnių iš Kauno, nes gavau pasiūlymą dirbti čia. Jau seniai norėjau į Vilnių. Traukė pats miestas, todėl toks darbo pasiūlymas buvo puiki proga.

Kuo „Fluxus ministerija” išsiskiria iš kitų, sostinėje ar net visoje Lietuvoje jaunimui skirtų veiklos erdvių?

Galima sakyti, kad viskuo. Pirmiausia, tai ne tik pastatas, kuriame vienu metu dirba, kuria ir praktikuojasi daugiau nei du šimtai menininkų, bet tai yra ir vieta, kurioje jie gali gyventi nuo nieko nepriklausomi. Čia galima rasti riedutininkų,  muzikantų, dailininkų, aktorių, šokėjų, architektų, fotografų ir daugelį kitų menų atstovų. Kasdien jie rengia naujas parodas, koncertus, pasirodymus. Čia niekada nebūna nuobodu, kiekvienas lankytojas ras į ką pažiūrėti, ko paklausyti. Laisvė kurti čia nevaržoma. Gyvenimas verda ir dieną, ir naktį, bet tai suprantama, nes menas sudėtingas dalykas. Dabar žinau, kokie neįprasti ir dažnai net nepaaiškinami yra kūrybos procesai. Juk kiekvienas menininkas čia turi savo dirbtuves, kuriose kuria taip kaip nori.

„Fluxus ministerija“ išsiskiria savo unikalumu, neribota laisve, pagarba kiekvienam kuriančiam. Kiekvienas čia gali atrasti savo kalvę.

Visą laiką leidi tarp menininkų, pastate nuolatos kažkas vyksta, ar nepabosta toks šurmulys?

Tiesą sakant, pripratau. Iš pradžių atrodė, jog bus neįmanoma, nes niekada nežinai kam prireiks kokio rakto, garso kolonėlės, ilgintuvo ar dar kokios smulkmenos, tačiau puikiausiai susigyvenau su aplinka. Jau pripratau vėlai baigti darbą, eiti miegoti kokią antrą valandą nakties, nes menininkai neturi darbo valandų limito, todėl jų skambučio galima tikėtis ir gerokai po vidurnakčio. Suprantu juos, juk kai apima įkvėpimas jie kuria net ir per visą naktį.

Nepatikėsite, bet atrandu laiko ir sau, juk esu savo grafiko šeimininkas. Visada žinau, ką turiu padaryti, nes esu atsakingas, kad meno inkubatorius funkcionuotų visu pajėgumu, todėl ir darbų sąrašą susidėlioju pagal prioritetus. Elgiuosi čia kaip namuose: dirbu todėl, kad čia reziduojantys žmonės jaustųsi jaukiai, vertintų projektą.

Ar turi savo mėgstamiausių vietų pastate, kuriose dažniausiai lankaisi?

Geras klausimas. Nežinau. Pastatą pažįstu kaip savo penkis pirštus, nes esu čia nuo pirmosios talkos, todėl žinau kas kokiame kampelyje yra padėta. Iš mielesnių vietų galėčiau paminėti „Atom space“ erdvę rūsyje, vestibiulį, kuriame įsikūręs ir baras, patinka man ir „skeiterių“ patalpa, kuri nepaprastai gražiai išpaišyta grafičiais. Išskirtinė vieta, žinoma, yra ir „Fluxus ministerijos“ stogas. Užlipus atsiveria nuostabus Vilniaus vaizdas į visas jo puses. Kartais ten užlipu tiesiog į viską pažvelgti iš viršaus arba pamąstyti niekieno netrukdomas.

„Fluxus ministerija“ yra laikinas projektas, kokie tavo tolimesni planai?

Tikra tiesa, kad užsidarys, bet manau, tik tada ir atsiskleis tikroji šio pastato prasmė. Dar nežinau, ką veiksiu, tačiau nuo kultūros nebenoriu trauktis. Labai miela man ši sritis. Didžiulė gyvenimo patirtis suprasti kuo ir kaip gyvena meno žmonės.

Ar turi savo numylėtinių kolektyvų, menininkų?

Neišskiriu nė vieno. Vienodai man yra brangus tiek pradedantis menininkas, kuris surengia savo pirmąją parodą ar koncertą ir su ašaromis akyse pasitinka draugus, kurie ateina pasižiūrėti jo kūrybos, tiek ir profesionalūs menininkai, kurie nešiojasi dideles kūrybines patirtis.

Išvardink įsimintiniausias iniciatyvas, šiais metais jau vykdytas „Fluxus ministerijos“ erdvėse.

Jų buvo taip daug, kad visas sunku įvardinti – sąrašas begalinis. Bet tikriausiai viena iš geriausių yra „Jazzara“ klubo įsteigimas. Jis veikia kiekvieną penktadienį, nes būtent tos dienos vakarai yra skirti džiazui, ir apskritai, tai vienintelė vieta Vilniuje, kur galima paklausyti gero džiazo, kurį groja ne tik lietuviai, bet ir muzikantai iš viso pasaulio. Labai dažnai sulaukiame svečių. Vieni įsimintiniausių – džiazistai iš Niujorko: Kenny Wollesen, Jonathon Haffner ir Dalius Naujokaitis.

Taip pat labai lankomos yra parodos, kurių čia apstu ir jos visos labai skirtingos. „Fluxus ministerijoje” gyvena ir tokie gerai žinomi profesionalų kolektyvai kaip „NIKO“, kuris koncertuoja visame pasaulyje. Visai neseniai į „Fluxus ministeriją” atkeliavo ir šokis, kuris šioje erdvėje vis dar yra naujiena. „Užupio teatras“, improvizacijų šou ir „Slam“ poezija irgi yra mūsų inkubatoriaus pasididžiavimas.

Baigiant pokalbį dar norėčiau paklausti, kaip tavo draugai, mergina reaguoja į tavo veiklą?

Vieni draugai su gražiu pavydu kalba, kad man labai pasisekė, nes darbas tikrai įdomus, kiti mano, jog neištvertų nė savaitės tokio tempo. O mergina...Ji čia dažnai lankosi renginiuose ir visada nuoširdžiai džiaugiasi  mano veikla.

................................................................................................................................................................................

„Fluxus ministerijos“ atsiradimas

"Fluxus ministerija" (Gedimino pr. 27) duris atvėrė šiemet balandžio pabaigoje. Menininkai įsikūrę pastate, kuriame anksčiau veikė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pastato savininkė – bendrovė "Vilniaus miesto Žalgirio baseinas". Pastatas metams buvo perleistas menininkams naudotis nemokamai. Pastate įsikūrusiems menininkams reikia tik susimokėti už komunalines paslaugas, garantuoti pastato saugumą.

Nors pastatas menininkams naudotis buvo perleistas metams, gali būti, kad "Fluxus ministerija" šiame pastate bus įsikūrusi ir daugiau nei metus.


Šiame straipsnyje: fluxus ministerija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių