Festivalyje „Kaunas Photo“ sužibėjo prancūzas

Festivalio „Kaunas photo“ žvaigžde išrinktas prancūzas Eric Lusito, nuotraukose perteikęs posovietines karines erdves. Nugalėtojui Kaune bus surengta personalinė paroda.

Šiemetiniame „Kaunas Photo Star“ fotografijų konkurso finale dalyvavo 46 fotografai iš 20 pasaulio šalių. Dalyviai rodė savo darbus fotomeno ekspertams, kurie galiausiai išrinko verčiausius nugalėtojų vardo.

Vadinamosios portfolio peržiūros truko dvi dienas, eksperto ir fotografo susitikimui buvo skirta iki dešimties minučių. „Portfolio“, kaip paaiškino M.Kavaliauskas, yra vadinama kolekcija, kuri yra paruošta rodymui, pristatymui. Fotografijų peržiūros, profesionalų vadinamos „portfolio“, vyksta jau daugiau kaip 20 metų, bet, pasak M.Kavaliausko, Lietuvoje tai gana nauja.

„Portfolio“ peržiūros Lietuvoje, mūsų regione, yra naujas reiškinys. Pirmą kartą mūsų festivalyje tai buvo daroma 2004 metais, bet tuomet nebuvo renkami nei laureatai, nei nugalėtojai. Šiemet laureatų rinkimai įvyko objektyviausiai, kiek man yra patirti“, - tikino „Kaunas Photo“ vadovas. Pasak jo, darbus vertinę komisijos nariai spėjo pamatyti beveik visų konkurso finalistų darbus. Mat kituose panašiuose fotografijos festivaliuose, kuriuose yra tekę dalyvauti M.Kavaliauskui, „portfolio“ peržiūros būdavo ne tokios objektyvios.

„Dažnai teko patirti, kad diskutuodavome dėl vaizdo, kurio būdavome net nematę, nes susitikimai su fotografais trukdavo ilgai, pabendrauti spėdavai ne su visais. Pamatydavome tik pusę darbų“, - kitus konkursus prisiminė M.Kavaliauskas.

Jo teigimu, fotomeno atstovams svarbu ne tik būti nominuotiems, bet ir gauti ekspertų patarimų, atrasti naujų galimybių.

„Kaunas Photo Star“ renginyje darbus vertino keturiolika fotografijos ekspertų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Austrijos, Anglijos, Škotijos ir Ispanijos.

Iš Prancūzijos Šamoni (Chamonix) miestelio atvykusio fotografo E.Lusito darbų serija "Po sienos griuvimo" sulaukė daugiausiai palankių įvertinimų, autorius jis pripažintas šiemetinio „Kaunas Photo“ festivalio žvaigžde. Prancūzas pakviestas Kauno fotografijos galerijoje surengti personalinę parodą kitais metais vyksiančio „Kaunas Photo“ festivalio metu.

Nors fotografas gyvena slidinėjimo miestelyje Alpėse, tačiau festivalyje pristatyti darbai visai ne kurortinio pobūdžio. Menininkas fiksavo posovietinius karinio kulto pastatus Rytų Europoje, taip pat Kazachstane, Mongolijoje. Tai yra, kareivines, karinius kompleksus, kitus objektus, kurie jau kuris laikas stūkso nebegyvi.

Kiti festivalio „Kaunas Photo“ laureatai:

Andrei Liankevič (Baltarusija) – už seriją "Pagoniškoji Baltarusija".

Roman Drits (Latvija) - už kelias pateiktas fotografijų serijas.

Tadas Šlajus (Lietuva) - už seriją "Atminties sausra"


Šiame straipsnyje: Kaunas Photo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių