Festivalio „Stebuklų šalis“ startas – uostamiesčio centre

Penktadienio vakarą prasidėjusio gatvės cirko festivalio „Stebuklų šalis“ dalyviai, jau spėję apšilti kojas Klaipėdoje, šiandien skyrė laiko ir improvizuotiems pasirodymams gatvėje, o vėliau atvykusieji nuo pat ryto testavo sceną ir ruošėsi pirmiesiems pasirodymams, kurie „Švyturio menų doko“ Orlen Land vasaros terasoje vyksta nuo 17 val.

Pasirodė gatvėse ir repetavo

Izraeliečio akrobato, žonglieriaus ir klouno Asaf‘N‘Roll triukai prie Biržos tilto sutraukė visą žiūrovų minią, o „Theater Rue Pietonne“ netradicinio gatvės šou pagrindinės veikėjos – milžiniškos gyvatės – sulaukė didžiulio mažųjų Jūros šventės dalyvių dėmesio.

Tuo metu daugiausia repetuoti reikia sudėtingos akrobatikos, reikalaujančios įmantraus rekvizito bei susikaupimo, propaguotojams – svečiams iš Australijos „ThisSideUp“ bei jau antrąkart festivalyje viešintiems olandams „Bencha Theater“.

Triukų partneris – uosto kranas

„Bencha Theater“ komanda, pasirodžiusi pirmajame „Stebuklų šalies“ festivalyje, ir šiemet ketina stebinti publiką triukais, atliekamais pasitelkus „Memelio miesto“ teritorijoje stovintį kraną, kurio garbei pavadinta viena iš dviejų festivalio scenų.

Įtemptas stygas savo fizine forma primenantys akrobatai lengvai atlieka sudėtingus piruetus ore ir ant žemės, pakimba ant lanko, kurį ant lyno laiko kranas, arba įsisuka į medžiaginę kilpą, kurios jau tapo vienu iš labiausiai atpažįstamų „Bencha Theater“ rekvizito dalių.

Anot kolektyvo įkūrėjos ir meno vadovės Rachelės Melief, „Stebuklų šalis“ įsikūrė puikioje vietoje, o Lietuva artistams jau spėjo tapti šaunios publikos sinonimu. Gatvės teatro bei cirko festivaliai – būtina kolektyvo gyvenimo dalis, sutampanti su vasaros laikotarpiu. Rugsėjį „Bencha Theater“ vėl darbuosis Amsterdame, kur turi repeticijų studiją: ruduo ir žiema – renginių uždarose erdvėse sezonas, tad šiuo laikotarpiu kolektyvo grafiką daugiausia sudaro pasirodymai įvairiuose scenos projektuose bei uždaruose renginiuose.

Į festivalį atvykę komandos akrobatai ir šokėjai Sarah Kooj, Dimiteris Simeonovas ir Romainas Touronas kartu dirba jau daugelį metų: anot R.Melief, akrobatikos specifikai netinka šiandien populiarus projektinio bendradarbiavimo modelis, kai atlikėjai susibėga vienkartiniam pastatymui, o po jo imasi kitų darbų. „Greta darbo šiame kolektyve kiekvienas iš mūsų turi ir kitokių veiklų, tačiau visi kartu esame „Bencha Theater“, – sakė komanda.

Programa, kuri nepabosta net saviems

Australai „ThisSideUp“ savo pasirodymuose populiariai interpretuoja arba paneigia fizikos dėsnius – jiems diriguojantis „išprotėjęs profesorius“ liepia tikrinti žmogaus kūno galimybes. Anot kartu keliaujančios technikos asistentės Karen Berger, stebėti komandos šou „Controlled Falling Project“ nepabosta, nors ji jau yra mačiusi šiuos pasirodymus dešimtis kartų. „Tai, ką jie daro, iš tiesų pavojinga, todėl visuomet žadina adrenaliną“, – sakė ji.

Iš Melburno nacionalinio cirko meno instituto absolventų suburta komanda prioritetu vadina galimybę realizuoti savo kūrybinius užmojus nepriklausomai nuo egzistuojančių populiarių kolektyvų, kuriuose dėl jų dydžio ir veiklos mastelio tegali jaustis sraigteliu. „Penkerius metus atpylęs scenoje, dabar galiu leisti sau prodiusuoti“, – juokėsi kolektyvo prodiuseris Christianas Schooneveldt-Reidas. Aktualus komandos iššūkis – kiek įmanoma labiau išpopuliarinti savo programą visame pasaulyje.

„Australijoje esame atstumų aukos: didmiesčius skiria tūkstančiai kilometrų, o pakeliui žiūrovų nerasi. Todėl nemažai laiko praleidžiame Europoje – apsistojame Ispanijoje ir keliaujame per įvairius renginius skirtingose šalyse. Rytų Europa – itin aktuali mums kryptis“, – sakė svečiai, džiaugęsi galimybe „Stebuklų šalyje“ susitikti su kolegomis iš įvairių kraštų.

Kaip patekti į festivalį

Šių bei kitų artistų iš užsienio šalių ir Lietuvos pasirodymai „Stebuklų šalyje“ jau prasidėjo. Penktadienį jie vyks iki 01.15 val., o šeštadienį nuo 12 iki maždaug 00.55 val.

Bilietai į renginį – „Tiketoje“ (www.tiketa.lt). Svečiai galės pasirinkti jiems patraukliausią variantą iš bilietų, galiojančių penktadienį, šeštadienį (kaina – 17 Lt) arba abi dienas (22 Lt). Bilietas suteiks teisę prireikus palikti renginio teritoriją ir vėl sugrįžti į „Stebuklų šalį“ stebėti pasirodymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių