Fejerverkai: kiek kainuoja grožis ir kaip susižalojama?

Šviesuliais dangų raižantys fejerverkai - neatsiejama Kalėdų ir Naujųjų metų šventės dalis. Kasmet jie sužeria pelno verslininkams, o medikams sukelia rūpesčių.

Gausus pasirinkimas

Fejerverkais ir įvairia pirotechnika prekiaujančių įmonių labiausiai matomose lentynose išdėstyti naujausi šventiniai sprogmenys.

"Bumo dar nėra, bet prekyba turėtų pagyvėti likus kelioms dienoms iki Kalėdų ir prieš naujametę naktį", - remdamasis ankstesnių metų patirtimi prognozavo bendrovės "Balionų pasaulis" direktorius Tomas Jankauskas.

Kol kas į pirotechniką tik žvilgčioja ir "Explore Baltija" parduotuvių lankytojai. Šios įmonės komercijos direktorė Ramunė Gliaudelytė sako, kad didžiąją dalį fejerverkų kauniečiai nuperka prieš pat šventes. Iš anksto tokius dalykus perka nedidelė dalis miestiečių.

"Vienas kitas užsuka specialiai įsigyti fejerverkų", - vertindama pastarųjų dienų prekybos rezultatus kalbėjo ji.

Ištisus metus fejerverkais prekiaujančioje parduotuvėje "Vollit" pastarąją savaitę pirotechnikos prekių parduota dvigubai daugiau negu paprastomis dienomis, kai šios prekės perkamos paįvairinti gimtadieniamss, vardadieniams ir kitoms šventėms.

Žada įvairių nuolaidų

"Vollit" direktorius Juozas Jankūnas stebisi, kaip kai kurioms didžiuosiuose prekybos centruose esančioms parduotuvėms pavyksta išgyventi vien iš prekybos fejerverkais. Esą šios ne pirmo būtinumo prekės sunkmečiu nėra itin paklausios.

"Turime patalpas, kurios atitinka reikalavimus, tai ir prekiaujame, - kalbėjo J.Jankūnas. - Pernai specialų stendą buvome pastatę prie įėjimo į parduotuvę, bet tautiečių noro šaudyti į orą nesužadinome."

R.Gliaudelytė įsitikinusi, kad šiemet paklausesni bus smulkesni, pigesni fejerverkai, nes žmonės neskirs didelio biudžeto šventiniams fejerverkams. "Explore Baltija", tikėdamasi pritraukti daugiau pirkėjų, šiemet pirotechnikai taikys 10-20 proc. nuolaidą. Vadinasi, fejerverkų čia galima įsigyti nuo 3 iki 200 litų.

"Vollit" taip pat žada nuolaidų. Tačiau jos bus taikomos, anot J.Jankūno, senesnei, užsilikusiai pirotechnikai, o ne šių metų naujienoms.

Paklaustas, kokių nuolaidų pirkėjams pasiūlys "Balionų pasaulis", T.Jankauskas teigė, kad specialių nuolaidų nebus, bet esą stengiamasi, kad šiose parduotuvėse kainos būtų mažiausios. Esą pigiausiai pakankamai įspūdingą fejerverką galima įsigyti už 30 litų.

Pavojingiausios - savadarbės

Įsigijus fejerverką reikėtų perskaityti instrukciją, kaip jį naudoti, juk, ko gero, kiekvienas suvokia, kad tai ne šiaip sau prekė, o daiktas, kurį galima prilyginti ginklui. Neatsakingai iššovus fejerverką sukeliamas pavojus ir aplinkiniams, ir sau.

Kiekvienas pirotechnikos gaminys priskiriamai vienai iš keturių klasių pagal degaus mišinio kiekį jame. Pirmojoje degaus mišinio mažiausia, o ketvirtajai priskiriami fejerverkai yra ne tik patys galingiausi, bet ir įspūdingiausi.

Kauno viešosios policijos viešosios tvarkos valdybos Licencijavimo skyriaus viršininkas Remigijus Klapatauskas pabrėžia, kad pavojingiausi yra savadarbiai fejerverkai.

"Tikriname interneto svetaines, ar kur nors nepardavinėja, bet kol kas neradome jokių pažeidimų, - pasakojo R.Klapatauskas. - Dažniausiai apie tokias raketas sužinome po to, kai kažkas nukenčia ir būna skubiai nugabenamas medikams."

Nelegalios pirotechnikos arba prekybos fejerverkais be leidimų šiais metais Kaune taip pat nenustatyta, nors pareigūnai, ypač pastaruoju metu, dažnai tikrina parduotuves ir turgus.

"Lenkijoje ir degalinėse pardavinėja, bet pas mus viskas kur kas griežčiau, bet kas tokiomis prekėmis neprekiauja, būtini leidimai, o ir įvežti tokių gaminių nebeleidžiama", - sakė R.Klapatauskas.

Stikliniai dangoraižiai nesaugūs

Policininkai, priešgaisrinės tarnybos pareigūnai naujametę naktį stebi miestą, bet, anot R.Klapatausko, suvaldyti situaciją, kai visas miestas skamba ir ūžia, ypač sudėtinga.
Ypač daug nelaimingų atsitikimų susiję su vadinamosiomis raketomis, kurių kilimo trajektoriją apskaičiuoti nėra galimybės. Tokioms raketoms įlėkus į balkonus ar išdaužius langų stiklus anksčiau kildavo gaisrų.

Pareigūnai pataria nestovėti prie pastatų, kuriuose yra daug stiklų. R.Klapatauskui prieš devynerius metus Vienybės aikštėje teko matyti, kaip šventinei raketai pataikius į pastatą dužo stiklai. Akimirksniu nukritę žemyn jie sužeidė aikštės pakraštyje buvusius žmones.

"Madingų stiklinių pastatų, žinoma, stiklas grūdintas, bet grėsmė išlieka. Įsivaizduokite, kas būtų, jeigu iš kokio penkto aukšto lėkdamos žemyn šukės pataikytų į žmogų", - perspėjo R.Klapatauskas.

Nukenčia ir vaikai

Peržvelgęs pastarųjų metų statistiką R.Klapatauskas konstatuoja: didesnių nelaimių pavyko išvengti, tačiau kitų miestų praktika rodo, kad atsipalaiduoti negalima.
Esą daugiausia nelaimių įvyksta žmonėms padauginus alkoholio ir masinio susibūrimo vietose.

"Kartais suaugusieji elgiasi blogiau negu vaikai, baisu žiūrėti, kai tokie susirenka į Rotušės ir kitas aikštes", - problemą nurodė R.Klapatauskas.

Jam yra tekę matyti, kai ištuštintą šampano butelį švenčiantieji sviedžia aukštyn nesusimąstydami, kad tas butelis gali pataikyti į namo pastatą ir išdaužti stiklus arba praskelti kažkam galvą.

Pareigūnai prašo nelikti abejingiems pastebėjus fejerverkus laidančius vaikus. Reikėtų juos sudrausminti arba kviesti policiją.

"Dažniausiai sunku įrodyti, kad vaikas iššovė fejerverką, nes šis tik blykstelėja ir dingsta danguje", - sakė R.Klapatauskas.

Daugiau nelaimių atsitinka mieste negu kaime, nes atviroje erdvėje paleidus fejerverką mažesnė tikimybė kažką sužaloti. Tačiau net ir gamtoje reikėtų būti atsargiems - nepadegti miško, nesužaloti gyvūnų.

Šventes temdo nelaimės

Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) Skubios pagalbos skyriaus vadovas Kęstutis Stašaitis sako, kad į rankas fejerverką paėmęs žmogus turėtų suprasti, kad jis laiko sprogų daiktą, kuris gali stipriai sužaloti jį arba aplinkinius.

"Sprogdintojas gali stipriai nudegti rankas ir dėl to gali būti amputuotos plaštakos, galūnės, - apie galimas grėsmes kalbėjo K.Stašaitis. - Kartais į skyrių atvežami veidą nudegę žmonės, o veide - juk tokie jautrūs organai kaip akys. Jas pažeidus, žmogus gali netekti regėjimo."

Skubios pagalbos skyriaus vadovas ragina su fejerverkais elgtis atsargiai, suvokti, kas laikoma rankose. Jam žinomi atvejai, kai buvo mirtinai sužaloti aplinkiniai, į juos pataikius fejerverkui.

Medikai pastebi, kad į ligoninę dažniausiai atvežami nuo savadarbių sprogmenų nukentėję asmenys. Yra buvę, kai, fejerverkui sprogus per anksti, buvo nutrauktos plaštakos.

"Nukenčia nepilnamečiai, neblaivūs asmenys ir tie, kurie neskaito instrukcijų", - apibendrina K.Stašaitis.

Skubios pagalbos skyrius per šventes planuoja dirbti įprastu ritmu, naujametę naktį gydytojams talkins jaunesni gydytojai, rezidentai.

KMUK Akių ligų klinikos Akių traumų sektoriaus vadovas Remigijus Gricius skaičiuoja, kad kasmet šventiniu laikotarpiu į skyrių atvežama maždaug dešimt rimtai nukentėjusių asmenų.

"Akims labai pavojingos tokios traumos, būna, kad nebegalime padėti ir tenka šalinti akį", - pasakojo R.Gricius.

Naudinga informacija:

Prekiauti pirotechnika leidžiama įmonėms, kurios turi policijos departamento išduotas licencijas.

Prekiauti pirmos ir antros klasės pirotechnikos gaminiais leidimus išduoda savivaldybės administracija.

Šaudyti fejerverkus draudžiama nuo 22 iki 6 val., kai mieste yra ramybės laikas. Pirotechnikos gaminius šaudyti naktį galima tik per šventes.

Šaudyti fejerverkus leidžiama asmenims, sulaukusiems 18 metų.

Negalima šaudyti fejerverkų arčiau kaip 35 m nuo mokyklų, gydymo įstaigų, bažnyčių.
Sužeidus ką nors arba sužalojus taikoma administracinė atsakomybė. Gali būti skirta bauda nuo 50 iki 100 litų.

Pataikius į žmogų pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl kūno sužalojimo.

Surinkus medžiagą ir bylai atsidūrus teisme gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė, kurios kraštutinė priemonė - laisvės apribojimas.


Šiame straipsnyje: fejerverkaikalėdos 20092010

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių