Europos „Oskarus" rinks Vilniuje

Vilniui tapus Europos kultūros sostine, mieste vyks „Dokumentinė konklava", kurios metu sprendžiama, kuris Europos dokumentinis filmas vertas metų geriausiojo vardo ir Europos kino akademijos EFA apdovanojimo.

Garbingiausio Europos kino apdovanojimo dokumentinio filmo laimėtojas renkamas kitaip nei vaidybiniai filmai. Už jį balsuoja ne Kino akademijos nariai, o taip vadinama „Dokumentinė konklava", kai  sudaryta speciali žiuri komisija keletą dienų dirba izoliuota  ir priima galutinį verdiktą.

Šiais metais ji vyks lapkričio mėnesį Berlyne, o kitais metais garbė rengti „Dokumentinę konklavą" bus perduota Vilniui, kaip Europos kultūros sostinei 2009, ir tai bus pirmieji geriausio Europos dokumentinio filmo rinkimai Rytų ir Centrinėje Europoje.

Per visą Europos kino akademijos istoriją lietuvių dokumentiniai filmai buvo nominuoti 2 kartus: 1992-ais Audriaus Stonio „Neregių žemė", kuris ir tapo laimėtojas, bei Arūno Matelio „Prieš parskrendant į Žemę" 2005-aisiais, kuris į Akademijos istoriją pateko kaip kol kas vienintelis nominuotas filmas net neįvykus oficialiai filmo premjerai. Į garbingą nominantų metraštį įrašytas ir Šarūnas Bartas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių