Etikos komisija mero dar neišteisino (papildyta)

Du skundus dėl mero Andriaus Kupčinsko elgesio svarsčiusi Kauno miesto savivaldybės tarybos etikos komisija kol kas išvadų nepateikė. Ar meras elgėsi etiškai, paaiškės vasario pabaigoje.

Ieškos daugiau įrodymų

„Atidėjome abiejų klausimų svarstymą kitam posėdžiui ir išvadų dar nepriėmėme“, - po posėdžio informavo Etikos komisijos pirmininkė Antanina Medvedevienė. Pasak jos, komisija nori sulaukti mero, kuris buvo išvykęs į komandiruotę Briueslyje, ir surinkti daugiau faktų, pagrindžiančių arba paneigiančių skundus.

Kauniečiams užkliuvo viešas mero melas ir jo elgesys sprendžiant karšto vandens skaitiklių priežiūros mokesčio klausimą, todėl jie kreipėsi į Etikos komisiją.
„Kauno diena“ jau rašė, kad etikos sargų prašoma įvertinti, ar miesto meras A. Kupčinskas ir Energetikos komiteto pirmininkas G.Žukauskas nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso reikalavimų.

Skundą pateikę daugiabučių gyventojai įsitikinę, kad tarybos sprendimo projektas dėl karšto vandens skaitiklių priežiūros mokesčio buvo rengiamas skubotai ir pažeidė kauniečių lūkesčius. Pirmiausia dėl to, kad "Kauno energijos" siūlymai įvesti tokį mokestį nebuvo aptarti su miestiečiais.

„Lauksime mero pasiaiškinimo raštu ir kviesime jį atvykti į kitą komisijos posėdį“, - teigė A.Medvedevienė.

Teisinosi prieš posėdį

Dieną prieš posėdį, nesulaukus komisijos sprendimo, savivaldybė suskubo išplatinti pranešimą, kuriuo bandyta paneigti gyventojų skunde keliamus klausimus.

Pats A.Kupčinskas elektroniniu paštu taip pat išplatino laišką, kuriame teisinosi neskubinęs karšto vandens skaitiklio mokesčio klausimą svarstyti taryboje, o kaip tik neįtraukęs jo į darbotvarkę. Mero pareiškimai, kad skundą turėtų svarstyti Reglamento ir procedūrų, o ne Etikos komisija, galėjo turėti įtakos komisijos narių nuomonei.

„Šiuo klausimu nelabai matau etikos problemos. Šį klausimą turėtume svarstyti ne mes“, - savo poziciją ketvirtadienį prieš etikos komisijos posėdį pareiškė A. Medvedevienė. Jos nuomone, dėl karšto vandens skaitiklių mokesčio įvedimo derėtų rengti gyventojų apklausą, nes taip buvo daroma kitais klausimais.

Užkliuvo mero melas

Vasario 11 d. Etikos komisija sulaukė dar vieno skundo, kuriame prašoma įvertinti, ar A.Kupčinskas, nepažeidė Politikų elgesio kodekso viešai meluodamas.

Gruodžio 28 d. meras neatėjo į susitikimą su gyventojais, kurie pageidavo išgirsti miesto vadovo nuomonę apie ketinamą įvesti karšto vandens skaitiklio mokestį. „Kauno dienai“ meras aiškino tuo metu dalyvavęs renginyje „Rasos“ gimnazijoje. Kitą dieną A.Kupčinsko melas išaiškėjo, nes į redakciją kreipėsi „Rasos“ gimnazijoje dalyvavę žmonės ir informavo, kad mero ten nebuvo. Savo melo A.Kupčinskas nenorėjo pripažinti.

„Šis mero poelgis ir nesavikritiška elgsena po įvykio padarė didžiulę žalą Kauno tarybos autoritetui ir mero institucijai“, - dėstoma gyventojų skunde Etikos komisijai.
Prieš komisijos posėdį A.Medvedevienė išreiškė tik savo asmeninę nuomonę. „Melas yra negeras dalykas, ir etika čia pažeista. Komisijoje yra dar dešimt narių. Žiūrėsime, kokia jų pozicija“, - sakė komisijos pirmininkė.

„Nespėjome visko išsiaiškinti ir surinkti medžiagos, todėl ir šį klausimą atidėjome“, - patikslino A.Medvedevienė.

Skundus pateikę kauniečiai pageidavo dalyvauti komisijos posėdyje, bet buvo informuoti, kad jie į posėdį nebus kviečiami. Vis dėlto, jiems buvo suteikta galimybė išsakyti savo nuomonę Etikos komisijos nariams.


Šiame straipsnyje: meras Kupčinskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių