ESBO susitikime Vilniuje tikimasi per 40 ministrų

Kitą savaitę į Vilnių turėtų atvykti per 40 valstybių užsienio reikalų ministrų dalyvauti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime, tarp jų - Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), Rusijos, Vokietijos diplomatijos vadovai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos atstovai BNS antradienį sakė, kad dalyvavimą iki šiol patvirtino 45 ministrai, taip pat Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Catherine Ashton.

Į gruodžio 6-7 dienomis vyksiančią Ministrų tarybos sesiją turėtų atvykti JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, Rusijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai Sergejus Lavrovas ir Guido Westerwelle.

Be kitų, susitikime Vilniuje  taip pat ketina dalyvauti ESBO narių Turkijos, Ispanijos, Ukrainos, Švedijos, Olandijos, Liuksemburgo, Kazachstano, Graikijos, Lenkijos, Baltarusijos, Azerbaidžano, Belgijos, Kanados, Danijos, Suomijos, Gruzijos, Airijos, Serbijos, Latvijos, Estijos ministrai.

Iš šalių partnerių ketina atvykti Izraelio ir Australijos užsienio reikalų ministrai.
Ministras Audronius Ažubalis yra sakęs, kad sesijoje ketinama priimti sprendimus dėl kovos su naujomis grėsmėmis, paramos Afganistanui, energetinio, kibernetinio saugumo, žiniasklaidos laisvės.

ESBO susitikime taip pat dėmesio žadama skirti vadinamajam arabų pavasariui - demokratiniams sukilimams ir protestams Šiaurės Afrikoje bei Artimuosiuose Rytuose. Dėmesio turėtų sulaukti ir situacija Baltarusijoje, kurioje neseniai nuteistas žmogaus teisių gynėjas Alesis Beliackis.

Susitikimas Vilniuje rengiamas dėl to, kad Lietuva šiemet pirmininkauja ESBO.


Šiame straipsnyje: ESBO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių