Erkės ruošiasi pavasariui, bet grėsmės klaipėdiečiams dar nekelia

Dėl užsitęsusios žiemos ir nepalankių oro sąlygų erkės grėsmės uostamiesčio gyventojams dar nekelia. Aktyvios erkės, anot specialistų, taps tuomet, kai vidutinė paros oro temperatūra pasieks 7 laipsnius.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė pranešė, kad šiais metais dar nebuvo užregistruotas nei vienas erkinio encefalito ar Laimo ligos atvejis.

„Ir patys stebimės tokia situacija – netrukus įpusės balandis, tačiau jokios įspėjančios ar gąsdinančios informacijos apie kraujasiurbes pateikti negalime. Tik sausį ir vasarį buvo užfiksuoti keli Laimo ligos atvejai, tačiau šie susirgimai –  dar praėjusio sezono erkių darbas“, – kalbėjo V. Pečkauskienė.

Anot V. Pečkauskienės, dėl netinkamų oro sąlygų – minusinės temperatūros naktį ir vis iškrentančio sniego – Klaipėdos visuomenės sveikatos centro darbuotojai dar neturėjo galimybių atlikti tyrimų miškuose.

Norint ištirti erkes, vidutinė dienos ir nakties temperatūra turi būti pliusinė, žemės paviršius – be sniego, o dirvožemis – ne toks drėgnas.

„Tačiau žmonės neturėtų prarasti budrumo – orų prognozė jau skelbia apie kitą savaitę prasidėsiantį oro atšilimą, o jo pasekmė – ir erkių nubudimas. Klaipėdiečiams primygtinai siūlome skiepytis nuo Laimos ligos ir tokiu būdu užkirsti kelią pavojingam susirgimui“, – kalbėjo vyriausioji specialistė.

Veterinaras Artūras Joknys informavo, kad pavienės erkės jau pradeda atakuoti  keturkojus, o kraujasiurbių puolimo bumas, anot jo, prasidės artimiausiomis savaitėmis.

„Pastarosiomis dienomis klientai pradėjo skųstis šunų parnešamomis erkėmis. Su rimtais grėsmingų parazitų platinamų ligų atvejais dar nesusidūriau, tačiau šios problemos paūmėjimas – tik laiko klausimas“, – kalbėjo veterinaras.

Anot jo, keturkojų savininkai jau dabar privalo pasirūpinti savo augintiniais.

„Sniegui visiškai nutirpus ir pakilus temperatūrai naktį, erkės taps itin aktyvios. Kiekvienas, savo namuose laikantis gyvūną, kurį veda į lauką, turi įsigyti specialius antkaklius, saugančius nuo erkių, arba naudoti tam skirtus lašiukus“, – pasakojo specialistas.


Šiame straipsnyje: erkėsLaimo ligaklaipėdiečiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

kalade

kalade portretas
Anksciau purksdavo laukus,miskus nuo siu parazitu.O dabar tai daroma ar ne?

gydytojas

gydytojas portretas
Išimkit greičiau tą nuotrauką,taip išiminėjant erkę pincetu suspaudžiamas pilvelis ir visas erkės turinys su užkratais sušvirkščiamas į žmogaus kūną.Reikia užnerti ant straubliuko ties oda siūlą ar plauką ,užrišti mazgą ir palangva tempiant ištraukti...

lina

lina portretas
niekas nieko nebepurškia ir nepurkš,nera tam lešu.o laimo borelioze tai baisi ir apgaulinga liga,ji ėda viska palengva ir ilgai ir pasekmės tikrai liūdnos.man neparaudo po įkandimo,bet silpo organizmas ir nežinojau kas vyksta,tik po metu pasireiške sunkus simptomai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių