„Eraritjaritjaka": teksto ir muzikos akistata

Praėjusią savaitę muzikos garsais iš rudeninio snaudulio Vilnių pažadinusios „Pasaulio muzikos dienos 2008", toliau pristato rinktinius šiuolaikinius pasaulio kompozitorius ir atlikėjus.

Antradienį ir trečiadienį, spalio 28 ir 29 d., festivalis kviečia į Nacionalinį dramos teatrą, į vieną įspūdingiausių „Pasaulio muzikos dienų 2008" teatrinių renginių - spektaklį „Eraritjaritjaka - museé des phrases". Šis muzikinio teatro spektaklis yra pripažintas net tik geriausiu teatro Vidy Lausanne (Šveicarija) paskutinio dešimtmečio pastatymu, bet ir pelnęs net 6 prestižiškiausius Europos apdovanojimus. Projekto autorius - kultinis vokiečių kompozitorius ir režisierius Heineris Goebbelsas, o pagrindinius vaidmenis atlieka žymus prancūzų aktorius André Wilmsas ir garsusis „Mondriaan" styginių kvartetas iš Amsterdamo.

H. Goebbelsas kviečia į paslaptingą, ryškių vaizdinių ir nepaprastai muzikalų spektaklį „Eraritjaritjaka" pagal Nobelio premijos laureato, Bulgarijoje gimusio žydų sefardų palikuonio Eliaso Canetti (1905-1994) autobiografinius tekstus, kuriais aktorius André Wilmsas tarsi konfrontuoja su muzika, publika ir pačiu savimi. Canetti tekstuose nėra nieko atsitiktinio, į jo akiratį patenka spektaklyje skambanti muzika, kalba, mūsų įpročiai ir tuštybė, miestai, žiniasklaida, gyvūnijos pasaulis, ir, visų pirma, šiurpi visaapimanti tvarkos galia.

Spektaklyje skamba Johanno Sebastiano Bacho „Fugos menas", daug XX a. styginių kvartetų muzikos, kurią nuolatos besikeičiančiame fone virtuoziškai atlieka styginių kvartetas „Mondriaan Quartet".

Vaizdinė „Eraritjaritjaka" pusė asketiška ir kartu magiška. Puikaus prancūzų aktoriaus sukurtas personažas nuo pat pradžių tarsi įkalinamas baltame apšviestame kvadrate.

Šio išskirtinio projekto įgyvendinimui iš Lozanos į Vilnių atkeliauja milžiniškas sunkvežimis su įspūdingomis spektaklio dekoracijomis ir kitais scenografijos elementais. Be to, teatre statoma itin kokybiška ir galinga garso technika, padėsianti įgyvendinti platų erdvinio garso principą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių