E.Miliūnas: tikėjau, kad pasirinks mūsų projektą

Žymus Lietuvos architektas Eugenijus Miliūnas, sukūręs ne vieną garsų Lietuvos statinį, šiuo metu pluša prie vieno iš jam svarbiausių projektų - Kauno arenos, ir džiaugiasi, kad po dešimties metų jo projektas pagaliau įgyvendinamas, rašo kaunoarena.info.

Kauno arena yra ne tik kauniečių ilgai lauktas statinys. Ką jis reiškia Jums?

Iš vienos pusės, kadangi aš esu didelis krepšinio fanas, laukiu kada galėsiu pamatyti mūsų krepšininkus žaidžiančius šioje arenoje. Iš kitos pusės, man, kaip architektui, tai labai svarbus objektas ne tik todėl, kad tai didelis ir ganėtinai sudėtingas statinys, bet ir todėl, kad jis yra Kauno saloje.

Sala yra ypatingai svarbi erdvė miestui ir todėl tiek man, tiek kitiems architektams labai įdomu, kas iš šio projekto gausis. Šiuo metu jaučiuosi taip, kaip krepšininkas turintis kamuolį prie tritaškio linijos paskutinėmis ketvirto kėlinio sekundėmis, kai jo komanda pralaimi vienu tašku. Jis būtinai turi pataikyti, bet žinoma, ne visada viskas pavyksta taip, kaip nori.

Žiūrint iš šios pozicijos, aš jaučiu šiek tiek įtampos. Bet mes darome viską, kad šis mūsų metamas tritaškis kuo lengviau įkristų (juokiasi).

Ar daug jėgų kainavo sukurti šį projektą?

Manau, kad iš visų per savo gyvenimą suprojektuotų statinių, man svarbiausi yra Mykolo Žilinsko galerija ir Kauno arena. Galerijos projektas gimė spontaniškai, emociškai, per dvi savaites, o su Kauno arenos projektu buvo sunkiau, jam išvysti dienos šviesą prireikė net dešimties metų.

Ilgai jam buvo ieškota vietos, po to atvyko prancūzai su savo pasiūlymu, mūsų projektas buvo nustumtas į šoną. Po to Kauno savivaldybė vėl sugrįžo prie mūsų. Ši Kauno arenos projekto istorija tikrai nėra lengva.

Galerijos ir arenos projektai parodo, kad kūryba gali būti visokia: ji gali būti spontaniška, džiuginant arba varginanti, sekinanti ir galiausiai suteikianti malonumą. Šiuo metu man yra svarbiausia, kad dešimties metų periodas nesimatytų statinyje, kad jis būtų lengvas, arenos lankytojai galėtų ja grožėtis.

Mums tai labai svarbu, todėl dabar mes bandome nuvalyti nuo šio projekto dešimties metų „šlaką"(juokiasi).

Jau minėjote, kad vienu metu Jūsų siūlytas projektas buvo nustumtas į šoną. Ar dar tikėjotės, kad Kauno arena bus statoma pagal Jūsų projektą?

Taip, aš ir visa mano komanda nepraradome vilties ir visą laiką tikėjome, kad bus pasirinktas mūsų projektas. Mes visą laiką jautėme, kad mūsų projekto kaina buvo realiausia, mes atsižvelgėme ir į tai, kad pasaulį gali apgaubti ekonominė krizė, nenorėjome iš šio projekto padaryti „biznio".

Manau, kad prancūzų pasiūlyta kaina buvo tikrai per didelė. Jie norėjo užsidirbti nemažai pinigų. Jei Kauno savivaldybė būtų pasilikusi ties prancūzų projektu, manau, kad šiuo metu nebūtų prasidėję arenos statymo darbai, geriausiu atveju būtų rekonstruota Kauno halė.

Aš šį projektą kurdamas mąsčiau kaip paprastas žmogus, besiruošiantis statyti sau namą. Visi mes norime gero namo, bet ne visada yra tiek pinigų, kiek norėtųsi. Todėl žmogus stato taip, kaip gali geriausiai pastatyti, turint tam tikrą sumą pinigų. Taip ir buvo kuriamas Kauno arenos projektas. Ieškojome geriausio, bet ne brangiausio varianto.

Ar nebijote prisiimti tokią didelę atsakomybę, juk viena klaidelė ir viskas gali pasibaigti didele nelaime?

Toks jau tas gyvenimas, kažkas turi prisiimti atsakomybę, kažkas turi dirbti. Kiekvienas mes turime savo darbus ir juos dirbame. Mes tikimės, kad padarysime mažai klaidų, arba jų visai nepadarysime, nes mums padeda, konsultuoja įvairiais klausimais architektas Algimantas Bublys.

Jis daug metų dirbo amerikiečių kompanijos „Rossetti Associates" generaliniu direktoriumi ir vyriausiuoju architektu. Ši kompanija Amerikoje yra pastačiusi daug garsių sporto salių, viena žymiausių - Detroito „Pistons" arena.

Jis mums padeda, konsultuoja tais atvejais, kai mes nežinome kaip elgtis. Žinoma, rizika visada egzistuoja, ar maža, ar didelė, bet ji egzistuoja. Mes turime labai gerą inžinierių, todėl manome, kad arena neturėtų sugriūti (juokiasi).

Ar Kauno arena prisidės prie Kauno miesto atgaivinimo?

Aš neabejoju, kad prisidės. Kai rinkome vietą arenai, mes ieškojome tokios vietos, kuri taptų žmonių traukos centru, pagyvintų aplink esančią aplinką. Kauno arena pati gal daug pelno ir neatneš, bet mes tikimės, kad ji sugebės pati išsilaikyti.

Kauno arena buvo kurta pagal amerikietišką modelį, o jų arenos yra komercinio tipo. Jos daromos taip, kad ne tik stovėtų, bet ir atneštų pelno ar bent save išlaikytų. Manau, kad arena padės Kaunui atsigauti.

Gal užsienio investuotojai pamatys, kad ir mes kažką galime padaryti, sukurti, gal tai paskatins Kauno pramonės atsigavimą?

Tikiu, kad ji į Kauną atneš tam tikrų pokyčių.


Šiame straipsnyje: arenaMiliūnaskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių