Eilėje prie buvusio Ūkio banko vos nekilo muštynės

Antradienio vidurdienį duris atvėrė pirmieji uždaryti buvusio Ūkio banko skyriai, dabar priklausantys Šiaulių bankui. Kaune žmonės prie vieno jų pradėjo lūkuriuoti dar nuo 7 val. ryto, o norėdami kuo greičiau būti aptarnauti du vyrai vos nesusimušė.

Apsistumdė ir mojavo lazda

Prieš vidurdienį prie banko skyriaus, esančio Laisvės alėjos ir Maironio gatvės sankirtoje, buvo susirinkę apie 100 žmonių. Į vidų buvo leidžiama grupelėmis, visi kiti buvo priversti toliau laukti lauke.

Po nedidelių grūstynių prie durų, vieni pirmųjų į banką patekusių laimingųjų vos nesusimušė. Kilus konfliktui apsistumdė du vyrai –  vienas jų įsijaudrinęs užsimojo lazda, tačiau pyktį netrukus suvaldė.

Išeiti iš banko buvo tokia pati nelengva užduotis, kaip ir į jį patekti. Vos prasispraudęs pro laukiančiuosius pats pirmasis iš skyriaus išėjo pensininkas Vytautas Lapšinskas.  Jis sakė norėjęs tik pasikonsultuoti dėl laikomo 10 tūkst. litų indėlio. Išgirdęs, jog jei jį pasiims dabar, neteks palūkanų, vyras sutiko laukti iki termino pabaigos.

Du kiti kalbinti pašnekovai iš banko teigė atsiėmę pensijas, bet sąskaitų neuždarę. Dar vienas pensininkas tvirtino pinigus persivedęs į kitą banką.

Eilėje – ir neįgalieji

„Žmonės prigąsdinti, nežino, ko tikėtis", – kalbėjo žmonės, tebelaukiantys eilėje prie banko skyriaus. Dauguma buvo ryžtingai nusiteikę ir sakė eilėje vargstantys tikrai ne iš neturėjimo ką veikti, o iš bado.

„Ateisi nuo 12 val. – nieko negausi. Visi pinigais jau bus išdalyti. O mes valgyti jau šiandien norime”, – neslėpė nenorėjusi prisistatyti pensininkė.

Jai antrino ir greta stovėjęs aštuoniasdešimtmtis Juozas. „Taigi jau seniai galėjo pinigus išduoti”, – piktinosi vyras. Jis stebėjosi – negi Lietuvos banko ir Šiaulių banko vadovai nežino, kad užšaldė daug vargingai gyvenančių žmonių pinigų.

„Čia nestovėčiau ir nešalčiau, jei nebūčiau įsiskolinęs. Už du mėnesius nesumokėti mokesčiai, skolingas už vaistus, nusibodo valgyti vien kruopas”, – vardijo Juozas, pridūręs, jog po insulto turi negalią, jam sunku vaikščioti.

Grįžo iš Vokietijos

Nors buvo skelbta, jog nuo vidurdienio pradės veikti ir Ūkio banko internetinė bankininkystės sistema, susirinkusieji teigė nepasitikį bankais ir pinigus norintys atgauti grynaisiais.

„Neišeisiu, kol neatgausiu visų savo pinigų. Užtenka, kad „Snore” praradau 10 tūkstančių“, – ryžtingai buvo nusiteikusi pensininkė Monika Bartusevičienė. Ji atsiimti pinigų grįžo iš Vokietijos, kur prižiūri savo anūkus.

„Sunku ar nesunku stovėti – niekas neklausia. Teko skolintis pinigų, kad pragyvenčiau grįžusi“, – pasakojo buvusi sandėlio vedėja.

Didelę sumą tikėjosi atgauti ir latvis Aleksandr Dambrovski, Lietuvoje vadovaujantis vienai transporto firmai. Banke įstrigo 2,5 tūkst. JAV dolerių, skirtų jo šeimos, gyvenančios Ukrainoje, pragyvenimui. „Šeima liko be nieko“, – piktinosi latvis.

Čia pat sukiojosi ir naudotus automobilius perpardavinėjantis kirgizas Nurlanas. „Katastrofa. Sąskaitoje buvo 15 tūkst. JAV dolerių. Braukšt – užšaldė. Kaip gyventi? Paimtas kreditas, užstatytas namas, reikia mokėti įmokas, sustojo ir verslas“, – jaudinosi 42 metų vyras. Jis, kaip ir visi kiti, tikėjosi šiandien atgauti visus pinigus.

Atidarys 25 skyrius

„Labai įdomi politika. Nei iš šio, nei iš to buvau pririštas prie Šiaulių banko ir turiu laukti eilutėje. Vadinasi –linksmink dūšią“, – dūsavo buvęs darbų saugos specialistas Vilius Treikanas. 81 metų kaunietis tikisi atsiimti ir našlio, ir senatvės pensijas.

Tačiau nuovargiu jis nesiskundė. „Esu futbolininkas, turiu stiprias kojas“, – gyrėsi vyras.

Eilėje prie banko laukė ir grupelė studentų iš Nigerijos. Jie sakė Ūkio banke laikę visus savo pinigus, todėl dabar negalintys mokėti už mokslą. Jaunuoliai baiminosi, jog pinigų visai neatgaus, nes nėra Europos Sąjungos piliečiai.

Vidurdienį penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose atidaryti pirmieji šeši žlugusio Ūkio banko skyriai, kurie jau pervadinti į Šiaulių banką. „Gerąją“ Ūkio banko dalį perėmęs Šiaulių bankas šią savaitę visoje Lietuvoje planuoja atidaryti 25 iš 60-ties žlugusio banko skyrius.

Antradienį pradėję veikti banko skyriai iš pradžių aptarnaus tik privačius klientus, o verslo klientai savo lėšomis kol kas galės disponuoti per Ūkio banko internetinę bankininkystės sistemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA  NA portretas
jurgita ,neišalkusi minia stovi prie banko ,o pasipiktinusi ,kiek galima dar apiplėšinėti lietuvos žmones ,kkkkkkkkokią čia keistą bankų naikinimo politiką veda vyriausybė ,kada baigsis pagaliau iš žmonių vilties atiminėjimas ,juk žmonės jau greit niekuo nebepasitikės ,,,sėkmės nedepresuoti ,.

rašytojai

rašytojai portretas
gerai,kad neparašėt, kad kauniečiai-hanibalai.Žmonės tik nori atgaut SAVO .

Aha

Aha portretas
Tegul išalkę iškrypėliai būriuojasi prie Romanovo namų, ar bijo?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių