E-bilieto sistemą įdiegs iki rudens

Kaune jau atlikta 75 proc. elektroninio bilieto sistemos diegimo darbų. Rudenį kauniečiai pirmieji Lietuvoje naudosis šiuolaikiška atsiskaitymo už važiavimą viešuoju transportu sistema, kurią yra įdiegusios tik keliolika Europos valstybių miestų.

Bendrovė „Empirija" antrojo etapo diegimo darbus pradėjo gegužę. Autobusuose ir troleibusuose jau įrengti borto kompiuteriai, naujos kartos kasos aparatai, komposteriai, informacinės švieslentės, trumpojo ryšio modemai. Projektui užbaigti jau nupirkti bendrovės „Hewlett Packard" serveriai.

Troleibusų bendrovėje „Autrolis" iki rudens bus sumontuoti iš viso 8 tokie serveriai.  Jie kaups informaciją apie keleivių srautus, seks kaip laikomasi grafiko, skaičiuos mokėjimus, fiksuos kur ir kada keleiviai atsižymi už pravažiavimą elektroninio bilieto kortele.

Internete prisiregistravusiam keleiviui autobuse pakaks įkišti kortelę į komposterį ir paspausti mygtuką „papildyti". Sąskaita pasipildys per keliolika sekundžių.

Šiuo metu e-bilieto kortelę galima papildyti „Maxima", „Rimi" prekybos centruose, „Lietuvos spaudos" ir „Kauno spaudos" kioskuose.

Kauno tarnautojams pavyko įtikinti kolegas Vilniuje ir Klaipėdoje, kad šiuose miestuose būtų tokio pat formato ir skaitmeninės struktūros kortelės, kokios gaminamos ir Kaune. Tai būtina sąlyga įdiegti vieningą atsiskaitymo sistemą visuose didmiesčiuose.

Priešingu atveju Kauno elektroninė kortelė Kaune netiktų Vilniuje arba Klaipėdoje ir savivaldybių pažadai gyventojams apie vieningą bilietą liktų neištesėti.

Vieningo bilieto įdiegimo reikalauja ir Briuselis, remiantis projektą.

Visiškai atsisakyti popierinių bilietų Kaune planuojama, kai elektroniniais bilietais naudosis apie 70 tūkst. keleivių. Projektas turi būti įgyvendintas iki šių metų rugpjūčio 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių