Džiazo festivalis šilumos šaukiasi iš Afrikos

Nabil Khemir egzotiško skambesio grupė - bene pats karščiausias Klaipėdos Pilies džiazo festivalio muzikinis projektas, sako organizatoriai.

N. Khemir - ugningas lyrikas iš Šiaurės Afrikos, Tuniso, kuris visą save atidavė muzikai aistrai ir vedinas aistros jai sukūrė unikalų instrumentą, apjungiantį tradicinę elektrinę gitarą ir nacionalinį Tuniso instrumentą – liutnią, pavadindamas jį Rayjam, kas trumpai įvardijant reikštų  „harmonijos spinduliavimą“.

Tunise gimusį ir augusį N. Khemir veikė įspūdingo Šiaurės Afrikos Egipto kultūrinis paveldas, išskirtiniai ir įkvepiantys muzikos garsai ir balsai. Devynmečio berniuko tolimesnis likimas galutinai buvo nulemtas, kai gimtadienio proga jam padovanojo liutnią, - instrumentą, skleidusį gražiausią garsą iš visų iki tol jo girdėtų.

Kodėl nusprendėte groti savo išrastu instrumentu? Gal galite plačiau papasakoti apie šį instrumentą?

Kai buvau mažas, išmokau groti liutnia – nacionaliniu Tuniso instrumentu. Būdamas paauglys per radiją klausydavausi užsienienio atlikėjų muzikos, tokios kaip George Benson ir Joe Pass ir per ją pažinau elektrinės gitaros skambesį bei užsimaniau groti taip, kaip šie muzikantai. Taigi, tuomet nusipirkau savo pirmąją gitarą ir pradėjau mokytis ja groti. Nuo to laiko vienodai pamilau abu instrumentus ir nuolat ieškojau būdo juos sujungti. Kadangi parduotuvėse neradau tokio instrumento, nusprendžiau sukurti pats.

Tunisietis liutnių gamintojas pagal mano brėžinius pagamino liutnios grifą ir galinę jos dalį. Tada tuos brėžinius ir pagamintas liutnios detales nusiunčiau labai geram gitarų gamintojui Nyderlanduose. Po kelių mėnesių jis man paskambino ir pranešė, kad instrumentas jau paruoštas. Nuvykau į Nyderlandus ir parsivežiau savo išsvajotąjį instrumentą. Pavadinau jį „Rayjam“. „Ray“ reiškia saulės spindulius, nes instrumentas į mano gyvenimą atneša saulę. O „Jam“ (nuo angliško termino „jamming“) reiškia laisvą grojimą, kuomet muzikantai kartu groja, įsijausdami į muziką.

Ar šis instrumentas labai skiriasi nuo įprastos gitaros?

Skirtumas tas, kad dabar vienu metu galiu groti abiem instrumentais. Garsas, tonas, pats grojimas liutnia labai skiriasi nuo įprastos gitaros.

Ar kas nors kitas mokėtų groti jūsų instrumentu?

Daugiau nėra tokio instrumento kaip „Rayjam“. Bet kuris žmogus, prijaučiantis rytų ir vakarų kultūroms bei jaučiantis abiejų kraštų muziką, galėtų groti šiuo instrumentu.

Kurį instrumentą vadintumėte savo mėgiamiausiu?

„Rayjam“. Nesugebėčiau pasirinkti tarp gitaros ir liutnios, nes abu šie instrumentai yra mano mėgiamiausi.

Daugiausia grojate savo kurtas melodijas. Ar anksčiau grojote kitų autorių muziką?

Nuo 2005 metų groju savo muziką. Prieš tai grodavau garsių arabų muzikantų, tokių kaip Abdelwahab, Oum Khaltoum, Fayrouz, bei amerikiečių muzikantų Stevie Wonder, John Scoffield, Joe Pass, Santana, George Benson muziką.

Ar jūsų šalyje populiarus džiazas?

Džiazas Tunise nėra labai populiarus.

Kaip atsipalaiduojate po koncertų? Ar turite kokių mėgiamų užsiėmimų?

Po koncerto sunku atsipalaiduoti, nes ta muzika, kuri suteikia man energijos, vis dar būna manyje. Todėl po koncertų mėgstu pagroti su kitais muzikantais. Muzika yra mano mėgiamiausias užsiėmimas, bet taip pat mėgstu sportą, žaisti futbolą. Tunise yra daug paplūdimių, ten taip pat puikus oras, todėl daug plaukioju.

Su kuriuo muzikantu jums labiausiai patiko groti kartu?

Melodie Gardot, Joachim Kühn.

Klaipėdos džiazo festivalis yra nemokamas renginys, kuris pritraukia klausytojų iš Lietuvos, Vokietijos, Latvijos ir Kaliningrado. Ar nustebinsite publiką sugrodamas savo originalias melodijas? Ar galime tikėtis, kad visus priversite šokti?

Be abejonės grosiu savo muziką. Visi, kas jaučia muziką ir ritmą tikrai užsinorės šokti.

Ar dalyvaujate džiazo festivalių improvizacinėje dalyje - „jam“ pasirodymuose?

Taip, man labai patinka improvizuoti grojimai. Dažniausiai groju liutnia ir gitara.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių