D.Varnaitė: vedėjas atleistas, nes netyrė pažeidimų

D.Varnaitė, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė:

Rimantas Bitinas buvo atleistas iš KPD Vilniaus teritorinio padalinio vedėjo pareigų todėl, kad ne tik nekreipė dėmesio į autentiškumo naikinimą, ypač Vilniaus senamiestyje, bet netirdavo pažeidėjų veiksmų, nestabdydavo jų atliekamų įstatymo pažeidimų ir netgi nenustatinėdavo, kas tuos pažeidimus padarė.

Užuot ėmęsis priemonių, kad kultūros paveldą žalojantys asmenys būtų nustatyti ir kad jų padaryta žala būtų ištaisyta, R.Bitinas juos dangstė. Jis bandė nuslėpti asmenis, kurie pažeidė unikalią barokinės Šv. Jurgio bažnyčios ir Karmelitų vienuolyno XVIII a. sienų tapybą. Šiame valstybės saugomame kultūros paveldo objekte 2008 m. savavališkai sumontuota priešgaisrinės signalizacijos sistema.

Ją įrengiant nukaltas dekoruotas tinkas, išgręžtos skylės, ant vertingų freskų įrengti signalizacijos davikliai, išvedžioti laidai. Darbai nebuvo suderinti su Kultūros paveldo departamentu, jiems negautas būtinas kultūros paveldo specialistų leidimas.

Visai Lietuvai svarbiame paveldo objekte kaip Aušros vartai vietoj projekte numatytos laiptinės į koplyčią restauruojant atlikti statybos darbai, per kuriuos buvo pažeistos senovinės grindų plytelės. Ir šiuo atveju R.Bitinas dangstė kaltus dėl tokių kultūros paveldo objekte neleistinų veiksmų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
"...nekreipė dėmesio į autentiškumo naikinimą, ypač Vilniaus senamiestyje, bet netirdavo pažeidėjų veiksmų, nestabdydavo jų atliekamų įstatymo pažeidimų ir netgi nenustatinėdavo, kas tuos pažeidimus padarė..." O kitame straipsnyje R.Bitinas ir pats pripažįsta, kad ne tiek paveldą saugojo, kiek rūpinosi statytojų piniginiais interesais: "visada stengdavausi rasti kompromisą – kad pirmoje vietoje būtų kultūros paveldo interesai ir kad verslininkai galėtų investuoti, kurti darbo vietas." Jei yra poreikis rūpintis darbo vietų kūrimu kultūros paveldo objektuose, tai jį galima realizuoti dirbant Ūkio ministerijos Viešojoj įstaigoj "Lietuvos verslo paramos agentūra" - ten yra pareigybė, kurios funkcija - žiūrėti, kad jei restauravimo projektas pretenduoja į ES lėšas, tai ar bus ten sukurta naujų darbo vietų. O Kultūros paveldo departamentas rūpinasi, kad investuojant ES, LT, ar verslininkų lėšas nenukentėtų paveldas. R.Bitinas tai supaniojo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių