D.Valys: man gerai sekėsi

Darius Valys rengiasi kelionei į Vilnių ir pratinasi prie didesnio dėmesio. Nuo antradienio jis – generalinis prokuroras.

Iš Akmenės keliatės dirbti į Vilnių. Kur gyvensite: planuojate pirkti butą sostinėje ar nuomositės?

Svarstomos įvairios galimybės.

Kaip šeima reaguoja į galimus pokyčius? Juk tėčiui, o gal ir visai šeimai gali tekti keisti gyvenamąją vietą ir išvažiuoti gyventi į Vilnių.

Žmona yra pareiškusi, kad mane palaiko dėl priimto sprendimo. O vaikai tai vaikiškai reaguoja. Vaikai kol kas normaliai priima tai, kad galbūt gyvens Vilniuje.

Kodėl per visą savo karjerą dirbote Akmenėje, o nebandėte įsitvirtinti didmiestyje?

Akmenėje tenkino darbas. Jis man patiko – ir kolektyvas, ir aplinka. Kol kas šeimoje pasvarstymus apie išvykimą dirbti į kitą miestą, į prokuratūrą atmesdavome.

O kodėl atmesdavote?

Galbūt šeimyninės aplinkybės. Ryšys su Akmenės rajonu.

Kaip gavote pasiūlymą vadovauti generalinei prokuratūrai?

(Ilgai galvoja) Laiko, aplinkybių tikslesnių, eigos komentuoti nenorėčiau.

Iki šiol dirbdamas Akmenės rajono vyriausiuoju prokuroru vadovavote tik grupelei žmonių. Dabar teks vadovauti nepalyginamai daugiau žmonių. Nebus keblu?

Manau, kad tos patirties aš jau turiu. Dirbau ir pavaduotoju, klausimų buvo ir personalo, ir ūkinių, buvo ir procesinių sprendimų. Buvo ir seminarai prokuratūrų vadovams. Buvo dėstomos tokios disciplinos vadovų ugdymui. Manau, kad tos patirties užteks.

Karjeros pradžioje trejus metus dirbote Akmenės rajono Policijos komisariato tardytoju. Kokios patirties ir reikalingų žinių įgyjote?

Tikriausiai supratimą apie ikiteisminio tyrimo pareigūno darbą Įgijau patirties, darbo su baudžiamąja byla, problematika, su kuria susiduria policijos pareigūnai atlikdami ikiteisminį tyrimą. Taip pat – patirties atliekant baudžiamojo kodekso numatytus veiksmus – apklausas, kitus veiksmus.

Anksčiau jums teko dirbti Akmenės rajono apylinkės prokuroru. Kokios pagrindinės problemos dirbant prokuroro darbą mažame miestelyje?

Man atrodo, kad visos problemos bendros visoje šalyje. Tai didelis darbo krūvis, ką parodė ir generalinės prokuratūros atlikta praėjusių metų analizė. Akmenės rajone iš tikrųjų dirba nedaug prokurorų ir jiems teko vienas didžiausių darbo krūvių Respublikoje. Manau, kad darbo specifika ir problemos yra panašios visuose rajonuose – ikiteisminio tyrimo kontrolė, efektyvumas, valstybinio kaltinimo palaikymas, viešojo intereso gynimas. Manau, kad nėra ko nors išskirtinio.

Ar galėtumėte palyginti, kuo, jūsų nuomone, skiriasi prokuroro darbas mažame miestelyje nuo darbo didmiestyje?

Suprantama, palyginti su dideliu miestu galima. Ten (dideliame mieste – red.past.) įvairios ikiteisminio tyrimo įstaigos veikia – FNTT (Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba – red.past.), STT (Specialiųjų tyrimų tarnyba – red.past.) ir visos kitos. Prokuroro, vykdančio ikiteisminio tyrimo kontrolę, darbo baras ideliame mieste yra daug platesnis.

Kaip atsitiko, kad baigęs tiksliųjų mokslų specialybę - įgijęs elektronikos mokslo inžinerijos bakalauro laipsnį - nusprendėte studijuoti socialinius mokslus ir pasirinkote teisę?

Tiesiog pasirodė patrauki teisininko profesija.

Ar apie teisininko profesiją galvodavote ir vaikystėje?

Buvo minčių.

Tai kodėl visgi pirmiausia pasirinkote studijuoti tiksliuosius mokslus?

Tam įtakos gal turėjo arčiau veikiantis universitetas – Kauno technologijos universiteto Šiaulių filialas. Tuo metu buvau tokio amžiaus – pasirinkau iš profesijų tą, kurią esu pasirinkęs ir kokį aukštąjį mokslą esu baigęs. Man tikrai imponuoja ir kitos profesijos, specialybės ir teisę baigiau vedinas tokių vidinių paskatų, noro studijuoti šią specialybę. Šiaip bendrai universitete man gerai sekėsi.

Kokios jūsų politinės pažiūros? Save laikytumėte dešiniųjų pažiūrų, ar kairiųjų pažiūrų, o gal centro?

Prokuratūros įstatymas neleidžia politikuoti, todėl, kol dirbu prokuroru, apie savo politines pažiūras, manau, negaliu kalbėti.

D.Valio karjera:

1990-1994 m. studijavo Kauno technologijos universitete, įgijo elektronikos mokslo inžinerijos bakalauro laipsnį.

1995-1999 m. studijavo Vilniaus universitete, baigė Teisės fakultetą.

1996-1999 m. dirbo Akmenės rajono Policijos komisariato tardytoju.

1999-2001 m. Akmenės rajono apylinkės prokuroras.

Nuo 2001 m. Akmenės rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras.

 

 


Šiame straipsnyje: Valys

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių