„Drobės“ fabrikas bankrutuoja

Dar 1920 metais Kaune įsteigta pramonės ir prekybos bendrovė „Drobė" prašo skelbti bankrotą. Bendrovės valdyba įpareigojo įmonės generalinę direktorę Vilidą Krūminienę kreiptis į teismą.

Įmonės veikla nuostolinga

„Bankrotas inicijuojamas dėl susidariusios ekonominės situacijos. Įmonės veikla yra nuostolinga, įmonė nebegali sumokėti už tiekiamas prekes ir paslaugas, vykdyti kitų įsipareigojimų kreditoriams. Iki rugpjūčio mėnesio laiku išmokami tik atlyginimai darbuotojams. Todėl, nenorėdama dar labiau didinti įmonės skolų ir siekdama išvengti dar didesnės žalos kreditoriams, įmonės valdyba inicijuoja bankrotą", - teigė generalinė direktorė Vilida Krūminienė.

Paskelbus įmonės bankrotą, darbo netektų 426 darbuotojai. V.Krūminienė teigė, kad daugumą jų įdarbins Rusijos kapitalo įmonė - Briansko vilnos kombinatas. Ši bendrovė išsinuomos „Drobės" patalpas ir įrengimus.  

„Šiandien 30 žmonių jau perėjo į Briansko įmonę. Dauguma kitų taip pat bus įdarbinta. Su atleidžiamais darbuotojais bus atsiskaitoma įstatymų nustatyta tvarka", - teigė direktorė.

Anot jos, darbuotojams nesumokėti atlyginimai už vieną mėnesį. Tam  reikia apie 600 tūkstančių litų.

Nepadėjo ir didžiulės investicijos

V.Krūminienė teigimu, įmonė patyrė daug nuostolių brangstantys energijos ištekliai, brangstančios žaliavos, didėjantis darbo užmokestis bei didėjanti konkurencija su Rytų šalių gamintojais, dėl kurios produkcijos kainų didinti neįmanoma.

Nuostolingai „Drobė" veikia jau nuo 2000 metų. 2000-2001 m. į įmonę buvo investuota daugiau kaip 46,5 mln. litų. Bendrovę finansavo du Suomijos investiciniai fondai, Europos plėtros ir rekonstrukcijos bankas, Tarptautinė finansų korporacija ir du Lietuvos komerciniai bankai.

Tačiau nei padarytos investicijos, nei investuotojų vykdyta įmonės veiklos priežiūra ir kontrolė įmonės veiklos rezultatų nepagerino. Per laikotarpį nuo 2000 metų iki 2006 m. gruodžio 31 d. įmonė patyrė 43,5 mln. litų nuostolių.

2006 m. užsienio investuotojų bei Lietuvos komercinių bankų suteiktus kreditus refinansavo „Plaza korporacija" kartu su „Hansabanku". Buvo pratęsti kreditų gražinimo terminai, sumažintos palūkanos. Tačiau ir šie pakeitimai įmonės neišgelbėjo. 2007 m. „Drobė" patyrė 8,9 mln. litų nuostolių. Per pirmąjį 2008 metų pusmetį įmonės nuostoliai sudarė 10,2 mln. litų.

Pastatų pirkėjai išsilakstė

Siekiant sumažinti įmonės produkcijos savikainą, buvo ieškoma galimybių perkelti gamybą į Rusiją, kur dauguma išteklių yra pigesni. Anot direktorės, buvo tartasi su Briansko vilnos kombinatu dėl galimos bendros veiklos bei dalies gamybos perkėlimo finansavimo, tačiau susitarti nepavyko.

„Rusijos tekstilės gamintojai sutiko tik nuomotis bendrovei priklausantį turtą, tačiau finansuoti įmonės gamybos pertvarkymo nesutiko", - teigė V.Krūminienė. Įmonė taip pat tikėjosi pagerinti  finansinę būklę, parduodama nekilnojamąjį turtą, tačiau šiuos planus sužlugdė nekilnojamojo turto rinkos pokyčiai. „Dauguma pirkėjų, šių metų pradžioje domėjęsi įmonės nekilnojamuoju turtu, vėliau savo ketinimų atsisakė ir planuotų sandorių sudaryti nepavyko", - aiškino V.Krūminienė.

Bendrovės istorija

1920 metais Kaune įsteigta pramonės ir prekybos bendrovė "Drobė" iš pradžių buvo nedidelė įmonėlė: verpykla turėjo vos 360 verpsčių, audykla 9 mechanines stakles, o taurinimas - keletą reikalingiausių apdailos įrengimų. Gamyba sparčiai augo ir 1939 metais buvo pagaminta 400 tūkstančių metrų vilnonių audinių.

1944 metais , vokiečių kariuomenei traukiantis iš Lietuvos, fabrikas buvo susprogdintas ir padegtas. Tik 1947 metais dalinai atstatytas gamybinis pastatas įgalino vėl pradėti gaminti pirmuosius metrus audinių.

1958 metais užbaigta fabriko rekonstrukcija, keičiant gamybos profilį. "Drobė" tapo specializuota šukuotinių audinių ir verpalų įmone (atsisakyta kočiotinių audinių gamybos).

1972 metų pradžioje prie vilnonių audinių fabriko "Drobė" buvo prijungtas analogiško profilio Kauno fabrikas "Lima", Druskininkų rajone Viečiūnų kaime veikęs cechas išplėstas iki verpimo fabriko. 1974 metais į šių įmonių susivienijimą įjungtas ir Šilutės audimo fabrikas.

1990 metais Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, reikėjo prisitaikyti prie naujai besiformuojančių rinkos santykių, todėl pradėta ruoštis įmonės privatizavimui. Pirmasis įmonės privatizacijos etapas buvo baigtas 1991 metais, kurio metu 5.6 proc. įmonės kapitalo tapo įmonės darbuotojų nuosavybe. 1995 metais "Drobė" tapo vilnos akcine bendrove.

Vykdant 2000 metų kovo 21 d. pasirašytą Bendrovės akcijų pirkimo - pardavimo sutartį, 2000 metų viduryje valstybei priklausantį kontrolinį akcijų paketą įsigijo Suomijos investiciniai fondai „Finnventure Rahasto IV" ir „V Ky", Europos rekonstrukcijos ir išvystymo bankas (EBRD) ir Tarptautinė finansų korporacija (IFC).

2006 metais „Finnventure Rahasto" fondams, EBRD ir IFC priklausiusias bendrovės akcijas įsigijo „Plaza Korporacija". 

Daugiau apie tai skaitykite rytoj „Kauno dienoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių