Didžiųjų ligoninių jungimas – įstrigęs

Sveikatos apsaugos reformai, nusitaikiusiai į ligoninių tinklą, įsibėgėti kol kas nepavyksta. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje didžiųjų ligoninių jungimas užstrigęs. Sveikatos apsaugos ministerija neatmeta, kad šios teisinėmis priemonėmis specialiai vilkina reformą, praneša LTV informacinė laida „Šiandien“.

Numatytos sujungti didžiosios ligoninės skuba į teismus. Viename jų – ieškinys stabdyti Vilniaus universiteto Onkologijos instituto reorganizaciją.

Pagal reformą institutas turėtų būti išskaidytas: mokslinių tyrimų centras paliktas gyvuoti savarankiškai, o ligoninė – prijungta prie kitapus gatvės esančių Santariškių klinikų.

Tačiau tokius Vyriausybės planus stabdo ne tik teismuose pradėtos bylos, bet ir Seimas – priimtas nutarimas Onkologijos institutą ne skaidyti, o stiprinti ir kurti Nacionalinį vėžio centrą. Ligoninė neslepia, kad tokia nežinomybė sunkina darbus.

„Mes su medikais mokslininkais rašome projektus, projektą rašome dabar, o pinigai bus gal po 2 metų. Taigi yra neigiamų niuansų ta prasme, kad mes nesame užtikrinti“, – sako Ričardas Rotomskis, Vilniaus universiteto Onkologijos instituto direktoriaus pavaduotojas.

Kaune taip pat priimtas teismo nutarimas stabdyti Raudonojo Kryžiaus ir 2-osios ligoninės sujungimą. Ir nors jungtinei ligoninei numatyta ES parama, tačiau ne vieno medikų protesto sulaukęs sujungimas dabar Kauno 2-osios ligoninės iniciatyva atsidūrė teisme.

Kol kas dar ne teismuose, bet užstrigęs ir numatytas Klaipėdos ligoninių – universitetinės ir jūrininkų – jungimas. Miesto valdžia abejoja, kad gerai dirbančias ligonines sujungus bus sutaupyta, ir nesutinka Sveikatos apsaugos ministerijai atiduoti steigėjo teisių.

„Mums atrodė, kad dviejų dalininkų buvimas tikrai nekenkia, juolab kad mes tikrai pakankamai toli esame nuo Vilniaus. Ministerijai pasirodė kitaip, jie nori būti vieni“, – teigia Janina Asadauskienė, Klaipėdos savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja.

Ministerijos teigimu, svarbiausia, kaip teisės aktai numato, iki liepos spėti pertvarkyti apskričių ligonines ir čia procesas esą vyksta sklandžiai.

O, anot viceministro, užstrigusiems ligoninių jungimams – laikas neterminuotas.

„Tokio didelio masto reforma per pusę metų niekada neįvykdoma. Pacientams suteikiamos visos paslaugos, kurios reikia, o kada bus sujungta, palikim biurokratams“, – sako Gintaras Valiukonis, sveikatos apsaugos viceministras.

Ministerija neatmeta, kad jungiamos ligoninės teisinių priemonių griebiasi ir taip specialiai vilkina pradėtą ligoninių reformą.


Šiame straipsnyje: ligoninė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių