Dėl Vasario 16 - osios eitynių Kaune – žydų bendruomenės protestas

Lietuvos žydų bendruomenė (LŽB) išreiškė griežtą protestą dėl Kaune Lietuvos Tautinio Jaunimo sąjungos (LTJS) organizuotų Vasario 16 - osios eitynių.

„Mes išreiškiame savo griežtą protestą prieš panašaus pobūdžio eitynes, skandavimus, šūkius ir kviečiame demokratines jėgas mus palaikyti“, – šeštadienio vakarą išplatintame pranešime cituojama laikinai Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės pareigas einanti Faina Kukliansky.

Kaip teigia LŽB vadovė, „didžioji dalis jaunuolių, dalyvaujančių eitynėse, nesupranta, kad jie yra baisios neonacizmo mašinos aukos ir jais yra manipuliuojama, demokratinė visuomenės dalis, politikai juos tiesiog pamiršo“.

Pareiškime teigiama, kad vasario 16-oji – graži šventė ne tik etniniams lietuviams. Ji yra svarbi ir reikšminga visiems įvairių tautų Lietuvos piliečiams.

Anot F. Kukliansky, Lietuvos žydų bendruomenė susilaikė nuo bet kokių komentarų „net ir po to, kai paaiškėjo, kad Kauno savivaldybė leido nacionalistais save vadinantiems jaunuoliams – Lietuvos Tautinio Jaunimo sąjungos nariams – žygiuoti Kauno miesto centre“.

„Mes nenorėjome būti apkaltinti, kad provokuojame arba kiršiname Lietuvos visuomenę, kaip neva tai daro S. Wieisenthalio centro direktorius Efraimas Zuroffas ar prof. Dovydas Kacas, kurie, beje, niekados ir nekalbėjo Lietuvos žydų bendruomenės vardu. Atvirkščiai, mes išreiškėme padėką premjerui už išsakytą poziciją netoleruoti tautinės nesantaikos kurstymo", – pažymi LŽB pirmininkė.

Anot jos, eisenos dalyviai „aiškiai propaguoja etninės, o ne pilietinės valstybės principą, ir tai šiuolaikiniame pasaulyje tikrai nepriimtina“, toks elgesys, pasak F. Kukliansky, prieštarauja ir Konstitucinio Teismo išaiškinimui, kad tauta – visi jos piliečiai, o ne etniniai lietuviai.

„Manyčiau, kad neleistina tokių demonstracijų skatinti, o jos atsiranda dėl ideologinės tuštumos, dėl to, kad nė viena kita partija ar organizacija neišreiškė noro, o gal nesugebėjo užpildyti šio vakuumo. Manau, kad reikia ne skatinti, o smerkti tokias eisenas. Policija čia bejėgė. Galima nubausti už chuliganizmą kelis asmenis, bet ideologinė, politinė žala Lietuvoje gyvenantiems nelietuviams – Lietuvos piliečiams, tarp jų ir žydams, jau padaryta, mes jau pažeminti ir įžeisti, o Lietuvos vardas suterštas ir dargi prieš pirmininkavimą Europos Sąjungoje“, – teigia LŽB vadovė.

„Lietuvos žmonės turi susimąstyti apie savo šalies ateitį. Istorija mus moko, kad tokioje gražioje šalyje kaip Austrija ir gražiausioje Vokietijos dalyje prasidėjo nacių judėjimas, nuvedęs Europą į pražūtį. Žmonės negali prarasti budrumo, kai aktyvėja ir vienijasi neonaciai, prisidengę gražiais patriotiniais.

Šeštadienį Kaune Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos organizuotoje eisenoje Vasario 16-ąjai paminėti dalyvavo 800-1000 žmonių. Eiseną stebėjo ir tvarką užtikrino gausios policijos pajėgos.

Eisenos dalyviai skandavo frazes „Lietuva!“ ir  „Lietuva – lietuviams!“, „lietuviai – Lietuvai!“.

Nepasitenkinimą prieš šią eiseną išreikšti atvyko profesorius Dovydas Kacas ir S. Wiesenthalio centro atstovas Efraimas Zurofas.

„Džiaugiuosi kad yra eitynės, kad yra šventė. Iš tikrųjų visi linksmi, visi geros nuotaikos. Tie du žmogeliai, kurie atvažiavo iš kitų šalių ir bando kelti čia kažkokią paniką, manau, kad Lietuvos saugumas, jeigu gerai dirbtų, tai jų paprasčiausiai neįleistų į mūsų šalį“, – pareiškė eisenos organizatorius Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos vadovas Julius Panka.

Jo teigimu, į eiseną kviečiami visų tautybių žmonės, o šioje eisenoje dalyvavo ir žydai bei lenkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mindaugas

mindaugas portretas
Gėda, oi kaip gėda man už tuos kolegas lietuvius, kurie patys nesuvokia, ką daro. Bet, tikiuosi, žydai, lenkai, rusai ir kiti Lietuvos gyventojai, nepriims to už gryną pinigą. Juk tie išsišokėliai - mažuma, kvailas jaunimas, su įpūstomis iškrypusiomis vertybėmis... Gyvenkime draugiškai! Mes jus mylime ir džiaugiamės, kad gyvenate Lietuvoje, kad buvote ir esate kartu!

nzn

nzn portretas
Aš nesuprantu kas nepatinka jiems?Tai juk nebuvo nukreipta akcija prieš kažką,tai nebuvo prieš žydus rusus ar dar kažką,žinoma jei tai būtų skustagalvių neonacių organizuotos eitynės tai tuomet aš supraščiau žydų pasipiktinimą ir visiškai juos palaikyčiau,esu griežtai priš fašizmą ir nacizmą,bet dabar aš nemačiau nė menkiausios užuominos jog ten kažkas būtų panašaus vykę,manau būtina atskirti nacizma nuo patriotizmo,patriotai neturi būti naciais ir atvirkščiai naciai neturi būti patriotais,privaloma atsiribot nuo šitų skustagalvių asilų,bet tai kad šiose eitynėse tikrai nieko panašaus nemačiau

Aitvaras

Aitvaras portretas
gerbiama ponia Kuliansky aš tiems jūsų dviem tautiečiams vožčiau per jų mordą už mūsų valstybės žeminimą.Ką jūs čia kūkuojate gerbiamoji-parodykit bent vieną šūkį žeminanti kitas tautas ar kviečianti jas naikinti.gal ponia norite ,kad tautinis jaunimas šauktų Lietuva Zuroffui ir Kacui???????-jeigu kas taip šauktų tą reikėtų sušaudyti.Žinot nereikia įžeidinėti ir žeminti tautų,nes tai atsigręžia prieš žeminčiuosius juolab kai atvykę iš Izraelio žmonės patys vykdantis arabų genocidą,vaikų žudynes ima mokyti lietuvius kaip jie turi švęsti.Žinote jeigu Lietuvoje atsiras keli nacistai,tai tokie zurofai ir kacai gali labai padidinti jiems prijaučiančių skaičių.Zurofui ir Kacui bus dzin-nežinau kaip jausis bendrapiliečiai ,kurių tautybė žydas.Nereikia skatinti fašizmo-tai baisu.Siaubą kelia kauno Getto ir 9 fortas ,Magadanas ir Vorkuta.mano giminė karo metu išgelbėjo žydų moterį(tėvai ir mamos brolis) ,aš turėjau daug puikių draugų ,kuriems Lietuva gimtinė ,o tautybė žydas.Man visiškai dzin kokia kalba kalba savo šeimose žmonės,bet jų graži lietuviška šneka gatvėj džiugina ir rodo ,kad jie lietuviai-Lietuvos piliečiai.Žinote gerbiamoji mūsų valstybė istorijos eigoje kaimas kryžkelėje ir jeigu žiūrėsim pagal kraują,tai aš tiesiog nemanau,kad užsimuštum bet nerastum grynakraujo lietuvio ,lenko ar žydo.Labai gražiai apibrėžė kas yra lietuvis ponas Patackas-suraskite straipsnį paskaitykite ir tada gal kitaip suvoksite ,ką reiškia šūkis Lietuva lietuviams ir Nei Rytams nei vakarams -Lietuva Lietuvos vaikams.jei nesijaučiate Lietuvos vaiku gal važiuokite ton šalin ,kurios vaiku jaučiatės.beja skinai ir naciai ne lietuvių tautos-didelė dalis kalba rusišku akcentu,beja daininkę Bernyn sumušė merga baltarusė.Taigi mieloji.
VISI KOMENTARAI 65

Galerijos

Daugiau straipsnių