Dėl šilumos suvartojimo niekas nekaltas? (papildyta)

Šilumos suvartojimas sostinėje augo dėl objektyvių ir neišvengiamų priežasčių, spaudos konferencijoje sakė sostinės vicemeras Romas Adomavičius.

Savivaldybė baigė kelias savaites trukusį tyrimą dėl šilumos suvartojimo sostinėje augimo.

Vilniuje šilumos suvartojimas padidėjo 17 proc., kai kuriuose daugiabučiuose net ir 50 proc., nors Kaune tuo pat metu mažėjo beveik 5 proc. „Vilniaus energija“ jau informavo, kad vilniečiams išsiųstos gruodžio mėnesio sąskaitos už šilumą – mažesnės nei prieš metus.

Šilumos kaina Vilniuje per metus užaugo nuo 21,1 iki 26,35 ct/kWh be PVM, tačiau mažesnes sąskaitas lėmė šiltesni orai. Vidutinė gruodžio oro temperatūra sostinėje buvo 1,2 laipsnio šilumos, o 2010-ųjų gruodį – 7,6 laipsnio šalčio.

Savivaldybė kol kas negali tiksliai paaiškinti, kodėl sąskaitos už šilumą lapkritį sostinėje išaugo 507 pastatuose.

„507 pastatuose buvo sąskaitų didėjimas vidutiniškai 28 proc., to niekaip negaliu paaiškinti“, - tvirtino R.Adomavičius.

Tai pripažino ir Savivaldybės ekspertų komisijos vadovas ,VGTU ir KTU dėstytojas, energetikos specialistas Valdas Lukoševičius. Jo teigimu, „Vilniaus energijos“ pateiktos ataskaitos nepaaiškina, kodėl pusėje tūkstančio namų vartojimas taip išaugo.

Vilniuje yra daugiau kaip 6 tūkst. namų, kurie šildomi „Vilniaus energijos“. Daugeliui jų savivaldybė esą turi logiškus paaiškinimus, kodėl šilumos suvartojimas augo.

Anot savivaldybės vicemero, didžiausią įtaką šilumos suvartojimui turėjo didesnis apskaičiuotų parų kiekis, nedeklaruotas vanduo, klimato sąlygos, panaikintas ekonominio režimo laikymasis, kai „Vilniaus energija“ naktį užsukinėjo šilumos tiekimą.

Per trejus metus „Vilniaus energija“ gavo 25 mln. litų pelną.

R.Adomavičius išsisuko nuo klausimo, kaip savivaldybė vertina bendrovės „Vilniaus energija“ darbą. Esą įmonė dirba, todėl ji yra gera.

„Ar buvo nutrūkę? Ar buvo laikomasi šilumos pateikimo grafikų? Tik pagal šiuos parametrus mes galime vertinti, gera ar bloga yra „Vilniaus energija“. Visi kiti dalykai yra kitų institucijų kompetencija“, - sakė R.Adomavičius.

A.Zuoko teigimu, niekas nerado pažeidimų, kuriais „Vilniaus energija“ buvo kaltinama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gigantai

Gigantai portretas
Kur dingo milžinai, savo rankomis sukūrę stebuklus? Tegul ir jie pasišildo. Gyventi reikia draugiškai.

Revoliucijos rezultatai

Revoliucijos rezultatai portretas
Ką pasiekė Lietuva per 22 “demokratiškus ir laisvus” metus: Strateginių objektų sunaikinimas, išgrobstymas ar pardavimas pusvelčiui: 1. Ignalinos AE sunaikinimas. 2. “Mažeikių naftos” praradimas. 3. Alytaus audimo, šaldytuvų (greitai kaput), Mažeikių Elektrotechnikos ir Kompresorių g-los,. 4. Šiaulių “Elnias”, dviračių g-kla. 5. Panevežio "Ekranas", Tikslioji mechanika. 6.Lino perdirbimo pramonė, trikotažo pramonė - keletas g-klų. 7. Apynių - 2 g-klos. Alaus pagrindinis fermentas, dabar perkamas ES. 8. Radiotechnikos g-klos: Kauno “Banga”, Vilniaus “Elfa”, “Venta”, “Vilma”, “Vilniaus Vingis”, “Rimeda”, Pabradės “Modulis”. 9.Vilniaus Grąžtų, Šlifavimo staklių, Kuro aparatūros g-klos, “Neris”, mėsos kombinatas (dabar - Danijos kiaulės ir Lenkijos mėsa...) 10. Namų statybos kombinatai. 11.Kauno ir Klaipėdos tabako fabrikai, Kauno degtukų fabrikas… Tai tik strateginiai Lietuvos objektai, o kur dar smulkūs: šimtai įmonių, fabrikų, kombinatų, kurių ir išvardinti nebeįmanoma? 12.Kolūkių ir taryb.ūkių sugriovimas, išvogimas. (LENKIJOE ir BALTARUSIJOJE PASIELGTA ATVIRKŠČIAI. Ž.Ū bendrovės ne tik išsaugotos bet ir sustiprintos, dėl to Lenkijoje ir Baltarusijoje pati pigiausia Ž.Ū. produkcija ir 80 proc. tenkina vidaus rinką). 13.Švietimas ir sveikata neatitinka reikalavimų. (Valstybe kuri nesirūpina savo tautos sviekata ir švietimu, anksčiau ar veliau išnyks). 14.Demografija : kritiškas gimstamumas, mirtingumas didžiausias nuo 1950 m., savižudybės, alkoholizmas, narkomanija. Ikipensinis amžius padidintas (Baltarusijoj tai nepadaryta) moterims nuo 55 iki 60, vyrams – nuo 60 iki 62,5, dabar visiems didinamas iki 65 m., privalomas darbo stažas – nuo 25 iki 30 m. 15.Milžiniška skola užsieniui, kuri po kelių metų valstybę atves prie bankroto. 16. Užsienio politika: padlaižiavimas JAV, neprikausomybės praradimas, įstojant į ES, didžiulė energetinė priklausomybė nuo Rusijos, anksčiau laiko uždarius IAE… Kas iš laisvų nepriklausomų žurnalistų pasirodys drąsus ir išaiškins, kodėl tokia ekonominė situacija Lietuvje???????

O

O portretas
Kalčiausias generolas šaltis.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių