Dėl savivaldybės pertvarkos Vilniuje vėluoja „vaiko pinigai“

Vilniuje spalį vėluoja 97,5 lito siekiančios išmokos mažus vaikus auginantiems gyventojams. Valdininkai tvirtina, kad tokia situacija susidarė dėl sostinės savivaldybės administracijos pertvarkos ir funkcijų perskirstymo.

Anksčiau šias išmokas administruodavo Socialinių reikalų departamentas, o pertvarkius savivaldybės administraciją, ši funkcija pavesta Finansų valdymo ir apskaitos departamentui.

Pastarojo direktorius Edmundas Kačkus penktadienį BNS pripažino, kad susidurta su problema - jo vadovaujamas padalinys pastarosiomis dienomis esą turėjo susigaudyti, "kokiame danguje" atsidūrė.

"Pagrindinė priežastis buvo tai, kad mes nuo spalio 1 dienos perėjome prie naujos struktūros. Viena vertus, buvo atleisti žmonės, ir kita vertus, iš Socialinių reikalų departamento, kuris tuos dalykus tvarkė iki tol (paskui perėjo Finansų departamentui), išėjo daug žmonių, ir mums reikėjo susigaudyti, kokiame danguje mes esame - pereiti prie naujos tvarkos. Spalio mėnesį tą ir darėme", - kalbėjo E.Kačkus.

Departamento direktorius patvirtino, kad šiuo metu pinigai jau pervesti, ir žadėjo, jog gyventojus išmokos jau turėtų pasiekti.

"Jie vėlavo antradienį, bet ateityje to neturėtų būti - mes, rodos, su šita problema susitvarkėme. (...) Gali atsirasti atskiriem žmonėms nesklandumų, bet tie nesklandumai būdavo ir anksčiau, nes atsiranda klaidų duomenyse, visokie nesusipratimai. Bet didžioji dauguma turėtų tuos pinigus gauti", - tikino valdininkas.

Nuo kovo mėnesio "vaiko pinigai" mokami visiems vaikams iki 3 metų, o vyresniems vaikams išmoka skiriama, jei vidutinės šeimos pajamos vienam jos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip trys valstybės remiamų pajamų dydžiai - iš viso 1,05 tūkst. litų.

Tokia tvarka turėjo galioti iki 2010 metų gruodžio 31 dienos.

Šiuo metu siūloma "vaiko pinigus" mokėti visiems vaikams nuo dvejų iki trejų metų, nepriklausomai nuo jų tėvų gaunamų pajamų. Kito amžiaus vaikams šios išmokos būtų skiriamos tik įvertinus šeimos finansinę padėtį.

"Vaiko pinigų" siūloma nemokėti šeimoms, auginančioms vaikus iki dvejų metų, kurios iš "Sodros" gaus motinystės (tėvystės) pašalpą. Jeigu jos šeima negautų, "vaiko pinigai" būtų skiriami.

Dėl naujos "vaiko pinigų" mokėjimo tvarkos Seimas turėtų apsispręsti iki metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių