Dėl nuvirtusio medžio - gamtosaugininko ir savivaldybės konfliktas

Automobilį apgadinęs medis gali tapti gamtosaugininko ir savivaldybės bylinėjimosi priežastimi. Mašinos šeimininkas tikina, kad medis nugriuvo dėl valdininkų abejingumo ir graso teismais. Valdininkai atkerta – pasirūpinti tris automobilius apgadinusiu medžiu nebuvo pinigų.

Nors žadėjo, medžio nesutvarkė

Pirmadienį į portalo 1diena.lt redakciją kreipėsi vilnietis Nerijus Zableckis. Lietuvos gamtos fondo vykdantysis direktorius tikino, kad pirmadienį atvykęs į darbą rado gluosnio suniokotą automobilį – užkritusios medžio šakos įlenkė mašinos stogą, variklio gaubtą, išdaužė du langus. Medis apgadino ir dar dviejų gyventojų automobilius.

Gamtosaugininkas dėl šios nelaimės kaltina savivaldybę – esą jos tarnautojai, nors ir buvo žadėję, per metus laiko nepasirūpino, kad papuvęs medis būtų sutvarkytas. Vyras žada reikalauti iš savivaldybės atlyginti žalą.

„Aš bandysiu gražiuoju su savivaldybe tartis, kad man atlygintų žalą. Tačiau jeigu jie man žalos neatlygins, kreipsiuosi tiesiai į teismą. Kodėl mes mokame jiems pinigus, o savivaldybė nieko netvarko?“, - pasipiktinimo neslėpė vyras.

N.Zableckis sakė, kad pernai vasarą Algirdo gatvės 22-ojo namo gyventojai kelis kartus kreipėsi į savivaldybę prašydami apgenėti papuvusį ir pavojų mašinoms bei žmonėms keliantį medį. Pasak jo, nors iš savivaldybės leidimas sutvarkyti medį buvo gautas, atsakingi savivaldybės valdininkai per metus nepasirūpino, kad savivaldybę aptarnaujanti ir medžių genėjimu užsiimanti bendrovė gluosnį apgenėtų. Jis nurodė, kad leidimas tvarkyti medį baigėsi rugpjūčio 3 d., o jau šį savaitgalį medis apgadino jo automobilį.

Tvarkyti nebuvo pinigų

„Pernai rugpjūčio 3 d. buvo duotas leidimas sutrumpinti medžio viršūnę. Leidimas tvarkyti medį buvo išduotas vieneriems metams. Pagal galiojančią tvarką mes informavome Miesto tvarkymo skyrių, kuris yra atsakingas samdyti firmas, kad jos tvarkytų pavojų keliančius medžius. Kodėl medis nebuvo nesutvarkytas – negaliu pasakyti. Galbūt tam nebuvo skirta pinigų“, -  sakė leidimą tvarkyti medį išdavusio Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Pranciškus Rinkevičius.

Laikinai Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos pareigas einanti Irena Mikalauskienė nurodė, kad šis medis nebuvo tvarkytas dėl pinigų trūkumo.

„Šiame leidime buvo nurodyta, kad medį reikia apgenėti. Nebuvo pažymėta , kad medis „avaringas“. Dėl to šis leidimas (sutvarkyti medį – red.past.) iki šiol nebuvo įgyvendintas. To nebuvo padaryta dėl lėšų stygiaus. Kai mūsų aplinkos apsaugos specialistai parašo, kad medis „avarinis“, tokį medį mes pjauname, nors ir neturime pinigų. Tokiu atveju tai darome į skolą“, - motyvus, kodėl tris automobilius apgadinęs gluosnis nebuvo sutvarkytas, nurodė I.Mikalauskienė.

Valdininkai siūlo teismą

Ji tikino, kad dėl žalos atlyginimo už suniokotą automobilį vyras galėtų kreiptis tiesiai į teismą.

„Tegul jis kreipiasi į teismą ir teismas nuspręs, ar savivaldybei priteis atlyginti žalą, ar ne. Šią situaciją galima nagrinėti tik teismo keliu“, - kalbėjo Miesto tvarkymo skyriaus atstovė.

I.Mikalauskienė nurodė, kad savivaldybę kasmet užgriūva ieškiniai dėl ant automobilių užgriuvusių medžių, o tokių bylų pasekmės būna įvairios. „Yra buvę, kad savivaldybė pralaimėjo, yra buvę, kad laimėjo. Visokių atvejų yra pasitaikę“, - sakė savivaldybės atstovė.


Šiame straipsnyje: medisvėtraaudra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių