Dėl Nevėžio potvynio - ekstremali situacija Naujatrobių kaime (papildyta)

Nevėžio upėje pakilus vandens lygiui, ekstremali situacija paskelbta Naujatrobių kaimo kolektyvinių sodų bendrijose prie Nevėžio upės.

Mažai apgyvendinti sodai

Trečiadienio rytą čia buvo apsemta 60 namų, po pietų vandenyje skendėjo jau 135 pastatai.            

„Vietomis iki stogo, vietomis tik pamatus apsėmė. Aplinkui sodus yra sukastas pylimas, vienoje vietoje vanduo prasigraužė ir apsėmė namelius“, - pasakojo Kauno rajono savivaldybės civilinės ir darbų saugos vyr. specialistas Antanas Dagilis.

Naujatrobių kaime iš viso yra penkios sodininkų bendrijos. „Kai kurių namų vanduo nepasiekė, nes sodų bendrijos išsidėsčiusios šlaite arba ant kalno. Labiausiai nepasisekė prie pat upės esantiems namams“, - pasakojo A.Dagilis.

Specialistai spėja, kad patys gyventojai apardė apsauginį pylimą.

„Ties Babtais Nevėžio vandens lygis šiuo metu siekia 7,97 metro. Sausą vasarą šioje vietoje upę galima perbristi“, - konstatavo Kauno hidrologijos stoties viršininkas Ričardas Bučinskas.

Iš apsemtų namų iš viso evakuota apie 10 gyventojų. „Vieni laikosi vietoje, nors yra izoliuoti nuo aplinkos, negali niekur išvažiuoti, be to, atjungta elektra. Šios sodininkų bendrijos mažai apgyvendintos. Tik kur ne kur žiemos metu gyvena žmonės“, - pasakojo A.Dagilis.

Jo duomenimis, daugiau vandens lygis Nevėžyje nebekyla.

Apie gresiantį potvynį Kauno rajone galima pranešti tel. (8 37) 30 55 39, mob. tel. (8 682) 43 929 arba (8 687) 71 636.

Vyriausybė parems?

Nuo potvynio ar kitų stichinių nelaimių nukentėjusieji gali tikėtis paramos iš Vyriausybės rezervo fondo, kuriame tam numatyta suma siekia 10 mln. litų.

Visgi premjeras Andrius Kubilius pabrėžė, jog rezervo fondas nėra begalinis - jo apimtis yra tik 10 mln. litų.

Dėl atlydžio pakilus vandens lygiui, susidarius ledų sangrūdoms ir išsiliejus kai kurioms upėms, iš apsemtų vietovių visoje Lietuvoje nuo savaitgalio iki šiol evakuota per 100 žmonių.

Pirmadienio rytą dėl potvynio Neryje iš Radikių, Salių ir Kleboniškio gyvenviečių buvo evakuota beveik 50 žmonių. Neris juos užklupo miegančius.


Šiame straipsnyje: potvynis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių