Dėl ko baseine apsinuodijo vaikai? Ar verta tikėti tyrimais? (papildyta)

Pirmadienį atlikti tyrimai parodė, kad šeštadienį vakare „Oazėje“ esančiame baseine chloro kiekis neviršijo leistinų normų. Tačiau mėginiai tyrimams buvo paimti praėjus kelioms valandoms po nelaimės. Apsinuodijusio berniuko būklė vis dar sunki.

Poveikis sveikatai - neprognozuojamas

11 metų berniukas iš Šakių Kauno klinikų Vaikų intensyvios terapijos skyriuje su nuodais kovoja nuo šeštadienio vakaro. Medikai savo diagnozės nekeičia - berniukas apsinuodijo chloru. Vakar vaikas jautėsi šiek tiek geriau, bet gydytojai nedrįsta spėti, kokios bus apsinuodijimo pasekmės. Vaikų intensyvios terapijos skyriaus vedėjas Rimantas Kėvalas teigė specialiai dėl šio apsinuodijimo ieškojęs informacijos internete ir užsienio literatūroje, tačiau žinios apie chloro poveikį žmogaus kvėpavimo takams - itin šykščios.  

„Komplikacijos gali būti labai įvairios. Sunku kažką prognozuoti, nes nėra pasaulinės praktikos. Chloro poveikis bandomas su gyvūnais, bet žmonės tokių būdu nukenčia gana retai“, - kalbėjo R.Kėvalas.

Kartu su broliu apsinuodijusios ketveriais metais vyresnės mergaitės sveikatos būklė kur kas geresnė. Užvakar ji išleista iš Intensyvios terapijos skyriaus, bet vis dar lieka ligoninėje. Su vaikais pramogavę tėvai sveikatos pablogėjimo nejaučia. Šeima iš Šakių į baseiną atvažiavo pirmą kartą.

Medikų teigimu, neblogai jaučiasi ir dėl tokio paties apsinuodijimo šeštadienį į klinikas atvykęs taip pat tą vakarą laisvalaikio ir pramogų centre „Oazė“ esančiame „Impuls“ baseine vakaroję vyras.

Tyrimus atliko pavėluotai

Po nelaimės į „Kauno dieną“ kreipėsi ne vienas baseino lankytojas, kuris teigė, jog šeštadienį „Oazėje“ buvo jaučiamas itin stiprus chloro kvapas, didelis akių ir kvėpavimo takų dirginimas. Tačiau nelaimės vakarą baseine atlikti vandens ir oro tyrimai nukrypimų nuo higienos normų neparodė. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistai paėmė papildomus oro mėginius. Vakar pateiktose tyrimo išvadose pažymima, kad ore leistinas maksimalus chloro kiekis neviršytas. Tačiau ar galima rezultatais tikėti? Tokiose patalpose, kaip baseinas privalo būti įrengta labai efektyviai veikianti vėdinimo sistema, kuri per kelias valandas galėjo išvalyti apnuodytą orą.

„Chloro dujos labai greitai yra, todėl tokius tyrimus reikia atlikti labai greitai. O mūsų specialistai pranešimą apie įvykį gavo tik po trijų valandų“, - sakė Kauno visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotoja Ona Gedgaudienė.

„Tam ir yra ventiliacinė sistema, kad oras vienoje vietoje neužsistovėtų. Rezultatai tik atsako į tai, kas buvo ore, kai tyrimas buvo atliekamas“, - aiškino NVSPL Cheminių tyrimų skyriaus vedėjas Virginijus Keturka.   

Visuomenės sveikatos centras laukia „Oazės“ lankytojų skambučių, kurie galėtų papasakoti apie šeštadienio įvykius.

Pastovūs baseino lankytojai teigia, kad nemalonus kvėpavimo takų ir akių dirginimas „Impuls“ baseine - įprastas reiškinys. Tačiau O.Gedgaudienė sakė, kad į Visuomenės sveikatos centrą žmonės dėl chloro dar nebuvo kreipęsi, pernelyg didelės jo koncentracijos nebuvo užfiksuota.  

Sistemose gedimų nerado

„Impuls“ baseiną valdančios bendrovės „Neo Aljansas“ Rinkodaros ir pardavimų vadovė Svetlana Kavina teigė, kad įmonė jau kreipėsi į baseino įrangos gamintojus, kad šie rekomenduotų ekspertus, kurie galėtų aptikti mįslingo įvykio priežastis.

Reguliariai baseino veiklą prižiūrintys specialistai teigė akylai patikrinę ventiliacijos, valymo ir chemikalų dozavimo sistemas, tačiau jokių gedimų nepastebėjo. Tai nustebino baseinų įranga prekiaujančius Lietuvos verslininkus.

„Pasitaiko, kad chloro kiekį dozuojantys automatiniai įrengimai sukvailioja ir į baseiną įpila pernelyg didelį kiekį chloro. Bet jeigu sako, kad jo kiekis ore ir vandenyje buvo normalus, tada net nežinau, kur ieškoti apsinuodijimo priežasties“, - kalbėjo bendrovės „Baseinų technologija“ Klaipėdos regiono vadovas Virginijus Kasiliauskas.

Užvakar „Impuls“ baseinas jau veikė. Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai sakė negalintys uždrausti jo veiklos, nes higienos normos nepažeidžiamos. Tačiau Kauno apylinkės prokuratūroje dėl galimo darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

 Alergijos versiją atmeta

„Kauno dienos“ kalbinti baseinų dezinfekcinių priemonių pardavėjai pasakojo, kad chloras nėra pati sveikiausia dezinfekcinė priemonė, tačiau ji vis dar yra populiariausia visame pasaulyje, nes palyginus yra pigi ir efektyvi. Keli kalbinti pardavėjai teigė nė neabejojantys, kad berniuko sveikata taip pablogėjo, nes jis yra alergiškas chlorui, tačiau medikai atkerta, kad jo būklė nėra alerginė reakcija.

„Alergija yra viena iš mūsų kasdieninių duonų. Ir galiu teigti, kad tai - tikrai ne alergija“, - į kalbas dėl diagnozės nė nesileido R.Kėvalas.


Vilma Srėbaliūtė

„Impuls“ baseino lankytoja

Į šį baseiną vaikščiojau du metus ir kiekvieną kartą turėdavau gerai išsikosėti, kol galėdavau pradėti ten kažką daryti. Ten visą laiką yra baisus tvaikas, tiesiog chloro smogas tvyro. Maudymosi kostiumas per tris mėnesius skylėtas pasidaro. Esu buvusi neviename vandens parke, bet taip stipriai chloro niekur nesu jautusi. Nežinau, ką jie ten daro, bet atrodo, kad chlorą pila maišais arba perka patį pigiausią, kuris skirtas valdiškų tualetų valymui. Aš esu jautri kvapams, todėl visą laiką galvojau, kad gal tik man ten taip smirdi, bet supratau, kad labai daug kam ten yra blogai. Nebevaikštau į tą baseiną. Apskritai, aš nesistebiu, kad taip įvyko, nes ten labai trūksta šeimininko rankos.   


Mantvydas Šakalys

„Poolservice.Lt“ direktorius

Baseinų dezinfekcija chloru ar jo junginiais yra pats populiariausias, pigiausias ir dažniausiai naudojamas vandens dezinfekcijos būdas visame pasaulyje, ne tik baseinų, bet ir geriamojo vandens dezinfekcijai. Lietuvoje viešųjų baseinų ir geriamojo vandens dezinfekcijai dažniausia naudojamas ,,skystas chloras“ - natrio hipochlorito tirpalas. Viešųjų baseinų vandens dezinfekcijos būdai ir medžiagos yra reglamentuotos higienos normomis.  Pagal jas viešųjų baseinų vandens dezinfekcijai galima naudoti ir kitas dezinfekcines medžiagas: bromą ir jo junginius, vandeninį vandenilio peroksido tirpalą su sidabro nitratu bei kitus biocidus, registruotus ar autorizuotus šiai paskirčiai teisės aktų nustatyta tvarka.

Nors įstatymai leidžia naudoti kitus vandens dezinfekcijos būdus, sporto klubai ir kiti viešieji baseinai vis dėlto naudoja chlorą, nes:

  • 1. Baseinų dezinfekcija chloro junginiais yra daug pigesnė nei kitomis leistinomis baseinų dezinfekcinėmis medžiagomis.
  • 2. Pagal higienos normas kiekviename baseine turi būti įrengtas automatinis laisvojo chloro, pH dydžio nustatymo įrenginys, automatinė chemikalų dozavimo įranga, kadangi dauguma viešųjų baseinų buvo įrengti iki 2005 m. kai dar galiojo senosios higienos normos kurios numėtė baseinų dezinfekciją tik chloro junginiais. Norint naudoti kitas dezinfekcines bechlores medžiagas reikėtų keisti ir jų dozavimo įrangą, ši įranga kainuoja nuo 7 iki 20 tūkstančių litų, o tai žinoma labai neapsimoką baseinų savininkams.

Tikslias šio incidento priežastis pasakyti sunku. Galima tik spėlioti, bet galima spėti kelias priežastis:

  • 1. Netinkamai veikė baseino chloro dozavimo įranga, ji sudozavo per didelį chloro kiekį, nors pasak pirmuosius tyrimus baseine atlikusių specialistų leistinos chloro normos viršijimo ore ir vandenyjenebuvo nustatyta. Chloras yra labai aktyvus ir jam reaguojant su baseino vandenyje esančiais nešvarumais ir kita organika išsiskiria pavojingos chloro dujos- chloramino dujos, kurios ir galėjo būti apsinuodijimo priežastimi. Chloramino dujos išsiskiria amoniakui (amoniakas baseino vandenyje atsiranda dėl didelio baseino užterštumo šlapimu) reaguojant su hipocloritu.
  • 2. Netinkamai veikė arba išvis neveikė baseino patalpos ventiliacija, todėl susidariusios chloramino dujos buvo ant vandens paviršiaus (jos yra sunkesnės už orą) ir vaikas jas galėjo įkvėpti. Įvykus incidentui ir atvykus KVSC specialistams, ventiliacija jau buvo įjungta, todėl ore per didelė chloramino koncentracija nebuvo nustatyta.
  • 3. Gali būti, kad apsinuodiję žmonės labai alergiški chlorui ar jo junginiams. Pasitaiko atvejų kai žmonės turintys alergiją šiems junginiam ima jausti diskomfortą ir netgi apsinuodija esant normaliai chloro koncentracijai vandenyje.

Šis incidentas galėjo įvykti naudojant ir kitas vandens dezinfekcines priemones, todėl nereikėtų visos kaltės suversti chlorui. Viso dezinfekcinės medžiagos - biocidai pasižymi aplinkai kenksmingomis savybėmis. Svarbiausia yra tinkamai prižiūrėti chemikalų dozavimo įrangą, matuoti chemikalų koncentracijas vandenyje, užtikrinti nuolatinį ir tinkamą ventiliacijos veikimą. Nuolatos atlikinėti baseinų cheminius tyrimus, nustatančius netik laisvojo chloro ir pH lygį, bet  ir amoniako, ūrijos, chloramido koncentracijas vandenyje.  Ir žinoma naudoti kokybiškus (sertifikuotus, nepasenusius, tinkamus naudoti) vandens dezinfekcijos produktus.


Kauno Visuomenės sveikatos centro direktorius Gintautas Kligys:

Beveik neabejojame, kad vaikai apsinuodijo chloru, bet neturime jokių įrodymu. Belieka spėti, kad dėl gana vėsaus oro susidarė chloro garai, kurie liko virš baseino vandens paviršiaus, nes chloras už orą sunkesnis 2,5 katro. Nežinome, kiek laiko tie vaikai murkdėsi vandenyje. Gal jie buvo labai ilgai ir prisikvėpavo jo per daug. Tačiau įėjus į baseiną chloro kvapas jaučiasi, bet akių negraužia. Jeigu chloro koncentracija nors truputį per didelė iškart pradeda ašaroti akys. Taip pat prasideda kosėjimas, perštėjimas. Chloras veikia visas gleivines, o labiausiai kvėpavimo takus. Lietuvoje panašių atvejų neteko girdėti, bet prieš porą metų Estijoje buvo išpiltas visas kibiras su chloru. Tai katastrofa, nes chloras - mirtinas nuodas.


Taline chloru apsinuodijo 27 žmonės

Prieš pusantrų metų Talino vandens pramogų centre „Kalev SPA“ rūsio patalpose iš 15 litrų talpos kibiro išsiliejo 12 proc. chloro skystis. To pakako, kad į gydymo įstaigas tektų gabenti net 27 žmones. Chloro kvapas pasklido ne tik vandens pramogų centre, bet ir keliose gatvėse aplink jį. Mirčių ir žymių sveikatos sutrikdymų išvengta.  


Chloras didina alerginių ligų riziką

Chloras, naudojamas baseinų dezinfekcijai, gali padidinti astmos ir kitų alerginių ligų riziką. Tokias išvadas pateikė Amerikos Pediatrų Akademija.

Chloras efektyviai vandenyje naikina mikroorganizmus, tačiau jis taip pat dirgina odą, akis ir viršutinius kvėpavimo takus. O neseniai atlikti tyrimai parodė, kad vaikų ir paauglių maudymasis atviruose ir uždaruose baseinuose, kuriuose naudojamas chloras, žymiai padidina riziką jiems susirgti įvairiomis alerginėmis ligomis: astma, šienlige ir alergine sloga.

Belgų mokslininkai taip pat lygino vaikų ir paauglių sveikatą, kurie maudėsi baseinuose dezinfekuojamuose chloru ir dezinfekuojamuose vario ir sidabro koncentratu.

Alergiškiems vaikams maudymasis chloruotame vandenyje ryškiai padidino astmos priepuolių ir kitų alergijų formų skaičių. Tyrimo autoriai mano, kad vandens sanitarijai naudojamas chloras sukelia pokyčius kvėpavimo takuose ir skatina alergijų atsiradimą bei vystymąsi. Todėl reiktų detalesnių tyrimų šioje srityje, kad galima pagrįstai reguliuoti chemikalų koncentraciją baseinų vandenyje ir ore virš jų.

Tuo tarpu gydytoja iš Jungtinės karalystės Elaine Vickers teigia, kad astma yra įvairių veiksnių kompleksiškai išprovokuotas sutrikimas. Be to, plaukimas yra puiki fizinio aktyvumo forma astma sergantiems vaikams. Todėl nereiktų nustoti vaikų leisti į baseinus vien tik bijant astmos paūmėjimo, nebent astmos priepuoliai paūmėja baseino aplinkoje. Kaip matyti, mokslininkai dar nepriėjo vieningos nuomonės šiuo klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių