Debiutas Jūros šventėje – istorinių laivų paradas

Jūros šventėje jūrinių akcentų netrūksta – viena jų istoriniai laivai, kurie prišvartuoti Pilies uostelyje su sulaukė minios smalsuolių.

Pilies uostelyje ties pasukamuoju tilteliu prišvartuota trylika istorinių tradicinių žvejų laivų iš Lietuvos, Rusijos ir Vokietijos.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai juos smalsiai apžiūrinėjo, skaitė stenduose pateiktą informaciją apie šiuos laivus, rinko informacinę medžiagą.

Didelio susidomėjimo sulaukė ir netikėtai surengta atrakcija – Platelių luotas atsišvartavo ir praplaukė Pilies uostelio kanalu. Žmonės vis svarstė, ar luotas neapsivers, tačiau jis saugiai grįžo į savo vietą.

Mintis surengti tokią tradicinių artimojo arealo žvejų laivų suplauką kilo Jūrų muziejaus direktorei Olgai Žalienei, kai ji lankėsi Kaliningrado pasaulinio vandenyno muziejaus surengtoje „Vandens asamblėjoje“, kurioje dalyvavo ir Jūrų muziejaus kurėnas.

Jūros šventės dalyviai taip pat galėjo išvysti laivą iš Kaliningrado, kuris atitempė du mažesnius laivelius: norvegišką ir suomišką. Suomių irklinė valtis yra itin archaiška: jos istorija siekia laikus, aprašytus „Kalevalos“ epe.

Rusų kurėnui „Muz1“ atplaukimas į Klaipėdą – pirmas rimtas išbandymas. Tačiau jį laivas ir įgula atlaikė puikiai. Prie Lietuvos sienos jį pasitiko lietuviškieji „broliai“ – Jūrų muziejaus kurėnas „SiuD1“ ir kurėnas iš Nidos „Kuršis“, buvo eksponuojami ir kurėnas „STURM1“ bei trys venterinės valtys.

Dar vienas eksponatas - žakuvka – Aistmarių žvejų valtis iš Gdansko muziejaus. Dėmesio vertas ir kuteris „Galento“, Platelių luotas ir dorė „Kopgalis“

Visi šie laivai dalyvaus penktadienio vakarą nuo 20 valandos vyksiančiame istorinių laivų parade „dangės flotilė“. Ji Klaipėdoje bus surengta pirmą kartą. Dėl šio parado dvi valandas bus pakeltas Pilies tiltas ir Pilies gatve draudžiamas eismas.


Šiame straipsnyje: laivų paradas

NAUJAUSI KOMENTARAI

emigrant

emigrant portretas
O tiltas nenugriuvo, kaip buvo zadeta...:)

to emigrant

to emigrant portretas
O tu vis dar nepasveikai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių