DDT: apie mirusį prezidentą, dainuojančius apatinius ir meilę tėvynei

Legendinė rusų roko grupė DDT ketvirtadienį sušildė tūkstančių vilniečių ir miesto svečių širdis. Grupės lyderis Jurijus Ševčiukas scenoje negailėjo ir šmaikščių ketureilių, ir improvizuotų šokių, ir atviros Rusijos valdžios kritikos.

Pavergė nuoširdumu

DDT ir „Utenos” pramogų arenoje susirinkusius žmonės akimirksniu sujungė nematomas ryšys. Tūkstančiai grupės gerbėjų kartu su J.Ševčiuku dainavo ir šoko, juokėsi ir verkė. Koncertą charizmatiškasis dainininkas pradėjo pokštu: „Čiukčius jau ir rašytojas”. Taip J.Ševčiukas pasigyrė išleidęs savo pirmąją poezijos knygą, iš kurios ne kartą skaitė renginio metu.

Vos DDT lyderis uždainavo pirmus senų hitų žodžius, jam pritarė visa salė. Kai kurie žiūrovai netgi netramdė ašarų. Artipilnė pramogų arena pakluso kiekvienam J.Ševčiuko rankos mostui.

„Dauginkis, Vilniau!”

Portalo kalbinti vilniečiai teigė, jog tai buvo turbūt geriausias koncertas šiais metais.

Regis, Vilniuje puikiai jautėsi ir pats J.Ševčiukas. Dainininkas nepraėjus nė trečdaliui koncerto išsirengė iki pusės ir priešais publika šoko improvizuotus šokius, laidė sąmojus ir netgi su nediduku fotoaparatu fotografavo publiką, kuri, žinoma, fotografavo jį.

Prieš atlikdamas vieną žinomiausių DDT dainų „Liubov” („Meilė” - rus.), J.Ševčiukas skėlė smagų monologą apie šį žodį. Dainininkas apgailestavo, kad žodis „meilė” taip valkiojamas pop scenos atlikėjų, kuriuos jis atvirai pavadino „dainuojančiomis kelnaitėmis”, tačiau, anot jo, kiek tą žodį bevalkiosi, meilės nenužudysi.

„Už meilę, nuo kurios gimsta idealai ir vaikai! Dauginkis, Vilniau!”, - su šypsena veide sušuko DDT lyderis.

J.Ševčiukas taip pat neatsisakė įpročio per koncertus deklamuoti šmaikščius ketureilius. Nuo linksmos poezijos apie bedarbystę ir alkoholį pramogų arena leipo juokais.

Nevengė politinių temų

DDT neveltui vadinama rusų U-2. J.Ševčiukas niekada nebuvo didelis Vladimiro Putino režimo gerbėjas ir niekada to neslėpė. Koncertas Vilniuje netapo išimtimi.

Pirmiausiai politika pakvipo naujuose DDT kūriniuose, kurie, beje, nė iš tolo nepanašūs į balades, išgarsinusias šią grupę. Nauji DDT kūriniai persmelkti nusivylimo tuo keliu, kuriuo eina Rusija ir visas pasaulis, tačiau J.Ševčiukas sugebėjo gana sunkiose dainose išlaikyti sau būdingą ironiją ir pamokančią retoriką.

Atliekant vieną naujųjų dainų, DDT lyderis pats įsikūnijo į blogį, kurio nekenčia, ir scenoje atliko teatralizuotą šou. J.Ševčiukas užsitempė ant veido slidininko kaukę ir vaidino žudiką. Šis personažas didžiuliame už grupės stovėjusiame ekrane aprašytas žodžiais „ateina naujas valdovas”. Kitas esminis akcentas šios dainos tekste - „aš žudau muses”. Skambant šiems žodžiams, ekrane mainėsi kenčiančių žmonių veidai, karo vaizdai ir kiti ne patys maloniausi reginiai. Galiausiai šiuos vaizdelius papildė kitas, kiek kitoks - vos porą akimirkų ekrane šmėstelėjo Raudonąja aikšte žygiuojantys V.Putinas ir jo įpėdinio Dmitrijus Medvedevas.

Rusijos vadams J.Ševčiukas įgėlė ne vieną kartą. Tačiau bene labiausiai publika reagavo į šmaikščią dainelę apie tai, kaip gamtinių išteklių - naftos, dujų ir t.t. - išeikvojimas sugrąžins žmoniją į doros kelią. Mat dainoje nuskambėjo šmaikšti eilutė - kuomet pasibaigs nafta, prezidentas mirs.

J.Ševčiukas Vilniuje išliejo visą savo pozityvią energiją. Jau po pirmųjų dainų DDT lyderio veidu žliaugė prakaitas, dainininkas ne kartą bėgo į užkulisius pasikeisti permirkusių drabužių, o nuo scenos nulipo gerokai išvargęs.

Po DDT koncerto galima drąsiai daryti vieną išvadą: jų grojamas rokas nesensta, jis bręsta ir sulig kiekvienais metais tampa tik geresnis.


Šiame straipsnyje: DDT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių