Daugėja plėšimų! Kaip apsisaugoti nuo užpuolimo?

Per kelias pastarąsias dienas Vilniuje padaugėjo viešose vietose įvykdomų plėšimų. Praktika rodo, kad žmonių apdairumas, budrumas ir savisaugos įgūdžiai padeda išvengti nusikalstamo kėsinimosi.

Policija teigia, kad plėšimų aplinkybės išlieka panašios – dažniausiai nusikaltėliai savo aukas užklumpa netikėtai, nuošalesnėse, mažiau stebimose vietose (pavyzdžiui. daugiabučių namų laiptinėse).

Specialistų teigimu, dažniausiai užpuolama iš už nugaros, panaudojant fizinį ar psichologinį smurtą nuslopinamas galimas pasipriešinimas. Plėšikai stengiasi kuo greičiau atimti vertingesnius, lengviau realizuojamus daiktus ir nedelsdami pasišalina.

Ištikus tokiai nelaimei, patartina kiek tik įmanoma stengtis neprarasti šaltakraujiškumo, kuo tiksliau įsidėmėti užpuoliko (užpuolikų) požymius ir nedelsiant pranešti policijai apie nusikaltimą – pastaruoju metu, sekant „karštais pėdsakais“, 63 proc. atvejų pavyksta sulaikyti plėšikus.

Policija primena, kad svarbu ne tik saugotis patiems bei nelikti abejingiems aplinkinių patiriamai agresijai. Dėl savisaugos stokos gręsiančios bėdos ir nelaimės gali būti pačios įvairiausios.

Policija pataria – kaip saugotis plėšimų:

Visuomenei pravartu žinoti, kad plėšikai paprastai savo aukas užpuola tamsiuoju paros metu, dažniausiai – iš ryto, žmonėms vykstant į darbovietes ir vakarais – grįžtant iš darbo į namus, taip pat ir vėlyvą vakarą, atokesnėse miesto vietose.

Paprastai nusikaltėliai stengiasi, kad jų kėslai kuo ilgiau liktų nepastebėti ir beveik visuomet užpuola auką netikėtai, iš užnugario, kartais ją pastumdami ar pargriaudami ir atimdami rankines, nešulius, kišenėse turimus daiktus – ypač mobilaus ryšio telefonus.

Plėšikai paprastai stengiasi ilgiau neužsibūti šalia aukos, ypač jei nesijaučia net nelyginamai fiziškai pranašesni, ir pasišalina pačiupę pasiekiamiausią turtą.

Pateikiame keletą praktinių patarimų, galinčių padėti geriau apsisaugoti nuo plėšikų ir padidinančių jų sulaikymo galimybes:

Būdami viešoje vietoje, turėtume skirti deramą dėmesį supančiai aplinkai – šitaip išvengtume ne tik nusikalstamumo keliamų grėsmių bet ir kitų galimų pavojų bei nepatogumų.

Labiau pažeidžiamos visuomeninės grupės – vaikai, pagyvenę žmonės ir moterys turėtų būti dar atidesni. Savo saugumu labiausiai turėtume susirūpinti tamsiuoju paros metu. Patartina stengtis vaikščioti judriomis, gerai apšviestomis gatvėmis, kuriose yra praeivių ir parduotuvių. Neverta nešiotis daugiau nei gali prireikti grynųjų pinigų, banko kortelių, dokumentų. Viešosiose vietose (ties bankomatais, viešojo maitinimo ir pasilinksminimo įstaigose) geriau nerodyti visų turimų pinigų, viešai neperskaičiuoti banknotų.

Pateikiame daugiau patarimų, padėsiančių saugiai elgtis nesaugioje aplinkoje ar nesaugiu metu:
- venkite vaikščioti vieni, jei tik tai įmanoma;
- nesėskite į svetimą automobilį – tik į oficialų taksi;
- vaikščiodami laikykitės šaligatvio vidurio;
- neikite neapšviestais kiemais, dykvietėmis, statybvietėmis, venkite izoliuotų erdvių;
- pasistenkite atrodyti pasitikintys savimi, besielgiantys tikslingai ir užtikrintai, visada stebėkite aplinką;
- planuokite ir naudokitės saugiausiais, tiesiausiais vykimo maršrutais;
- nesinešiokite pinigų (piniginės) išorinėse rūbų kišenėse, rankinėse, bet geriau - vidinėse rūbų kišenėse, ant kaklo (po rūbais) pakabinamose arba prie diržo segamose piniginėse;
- jei galite, nesiimkite rankinės ir nemasinkite nusikaltėlių;
- neapsikraukite nešuliais, stenkitės turėti laisvas rankas;
- neikite pėsčiomis, jei galite pasinaudoti viešuoju transportu;
- tamsiuoju paros metu vilkėkite ryškiaspalvius rūbus, naudokitės žibintuvėliais;
- nenešiokite ant kaklo pakabinto ar matomo, prieinamoje vietoje esančio mobilaus ryšio telefono;
- nesinaudodami nešiojamaisiais grotuvais ir ausinėmis būsite jautresni supančiai aplinkai, taigi – saugesni;
- dirželiu ant peties (per pečius) pakabinamą rankinę nešiokite taip, kad ją nuplėšiant nebūtumėte pargriauti ar sužeisti;
- naudinga kišenėje turėti antrą (jei įmanoma – išvaizdžią, bet nebrangią) piniginę su nežymia pinigų suma, nebegaliojančiomis banko kortelėmis; pareikalavus atiduoti pinigus ir grasinant susidorojimu – ją ir atiduokite;
- nevaikščiokite viešumoje, jei vartojote alkoholį ar gydytojo skirtus psichoaktyvius vaistus;
- jei jaučiatės ilgesnį laiką, be suprantamos priežasties stebimi ar sekami – pereikite į kitą gatvės pusę ir skubiai eikite priešinga ankstesnei kryptimi, ieškokite priebėgos ar kvieskitės pagalbos;
- nesipuoškite brangiais papuošalais, jei ruošiatės vaikščioti pėsčiomis nesaugioje vietoje ar nesaugiu laiku;
- niekada nesipriešinkite plėšikui – nebent esate puikiai fiziškai ir psichologiškai pasirengę ir esate tikri, kad užpuolikas neturi jokio ginklo ar netoliese esančių sėbrų.


Šiame straipsnyje: plėšimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių